Grönt vatten

Privat / Kundcenter / Frågor & Svar / Grönt vatten
 • Varför är fjärrvärmevattnet grönt?

  Den gröna färgen kommer från ett tillsatt färgämne, pyranin. Vattnet är färgat för att kvalitetssäkra leveransen av fjärrvärme eftersom det gröna vattnet underlättar upptäckten av eventuellt läckage i ledningsnätet och i våra kunders värmeväxlare. Ju snabbare läckan hittas desto snabbare kan den repareras. På detta sätt vill vi undvika att kunder, mot förmodan, får ut fjärrvärmevatten i sitt varmvatten eller i värsta fall även i kallvattnet.

  Uppdaterad den 18 september 2012
 • Kommer alla Kalmar Energis kunder få grönt vatten i kranen?

  Nej, de allra flesta kunder berörs inte alls. Det är endast de kunder som har ett fel i sin fjärrvärmecentral, i form av en läcka i varmvattenväxlaren (som tillverkar varmvattnet), som påverkas. Dessa kunder får grönt varmvatten om trycket är högre på fjärrvärmevattnet än på kallvattnet. Har de dessutom defekta backventiler i sin fjärrvärmecentral så kan det gröna fjärrvärmevattnet även komma ut i kallvattnet.

  Uppdaterad den 18 september 2012
 • Vad gör jag om jag har grönt vatten i kranen?

  Om ditt varmvatten färgas grönt bör du kontakta Kalmar Energi dagtid 0480-45 11 45, övrig tid ringer du vårt journummer 0480-45 10 11.

  Bor du i lägenhet och får grönt vatten i kranen så kontaktar du din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

  Uppdaterad den 18 september 2012
 • Det är grönt vatten på marken, vad gör jag?

  Det gröna vattnet kan vara fjärrvärmevatten som är grönfärgat med ämnet pyranin. Ring Kalmar Energi på telefon 0480-45 11 45 under kontorstid, övrig tid ringer du vårt journummer 0480-45 10 11.

  Uppdaterad den 18 september 2012
 • Vad är pyranin?

  Pyranin är ett rent färgämne (pyrentrisulfonsyra) med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel. Det används även inom energisektorn för att spåra läckor i fjärrvärmesystem och kylkretsar. Metoden med färgning av fjärrvärmevatten är väletablerad och har använts av fjärrvärmeföretag sedan slutet av 80-talet.

  Produkten är inte giftig och är dessutom livsmedelsklassad. Vanligt koksalt är mer hälsovådligt. I den koncentration som pyraninet finns i fjärrvärmevattnet är lösningen helt ofarlig. Som regel ska man inte använda varmvatten till matlagning och därför ska inte heller eventuellt grönfärgat vatten användas till matlagning.

  Kalmar Energis fjärrvärmenät färgas från och med 1 oktober 2012 med en flytande pyraninlösning.

  Uppdaterad den 18 september 2012
Föregående12

Kundcenter