Välkommen till presscenter!

Kalmar Energi kammar hem Solenergipris

Privat / Om oss / Presscenter
2017-04-26 08:35

För fjortonde året i rad delar Svensk Solenergi ut Årets Solenergipris. Priset Årets Prestation gick till Kalmar Energi för Nöbble Solpark. Priset delades ut i samband med föreningens årsmöte den 25 april. Bland de nominerade fanns både energiföretag, landsting och fastighetsägare. Juryn har betraktad marknadsföring såväl som ekonomi och tekniskt utförande.

Juryns motivering
"När andra pratar om hur krångligt det är med solel, för Kalmar Energi upp en anläggning med sju delägare - varav en ekonomisk förening - i en egen tredimensionell fastighet på ett kostall. En ännu större anläggning är redan på gång och arbetet är ett strålande bevis på att Kalmar Energi har en bärande idé för andra att ta efter".

- Det känns jättekul att få ta emot det här priset. Det har varit ett fantastiskt projekt som har engagerat många. Inte minst de drygt 100 andelsägarna, säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi. Konceptet skapar inte bara en  möjlighet för medlemmarna att producera egen solenergi oavsett om hen har ett lämpligt soltak eller inte, det är också tryggt för ägarna med tanke på den tredimensionella fastighetsbildningen. Dessutom är kostallet på Nöbble Gård en utmärkt plats för ett soltak. Det ligger mycket engagemang och kärlek i det här projektet, avslutar Staffan.

Priset Årets Anläggning gick till Varberg Energi för Solsidan, Sveriges i dag största Solpark, motsvarande 15 003 kvadratmeter solcellsyta. Att jämföra med Kalmar Energis planerade Törneby Solpark på 20 000 kvadratmeter. Nöbble Solpark är Sveriges största föreningsägda Solpark där medlemmarna producerar för egen användning. Svensk Solenergi delade också ut ett par hederspriser. Priset delades ut av Svensk Solenergis ordförande Ewa Wäckelgård. Juryn bestod av Mikaela från Västfastigheter, Peter Kovacs från RISE, Liane Thuvander från Chalmers och Lars Andrén från Drivkraft.


 • Sveriges största medlemsägda solpark hoppas på en molnfri sommar

  2016-06-03 08:15

  Det nya ägandet är delandet. Kalmar Energi tog fasta på det och resultatet är Nöbble Solpark, Sveriges största medlemsägda soltak för egen elanvändning. Våren 2016 utrustar Kalmar Energi ett nybyggt kostall med solpaneler. Soltaket som precis är färdigmonterat väntas gå i drift i juni och överlåtelsen till medlemmarna sker i juli, vilket innebär att delägarna kan börja använda sin solel snart.

 • Första etappen i Törneby solpark är helt slutsåld

  2017-06-29 08:15

  Så här i slutet av juni kan vi meddela att första etappen av Törneby Solpark är slutsåld. Byggnationen av etappen är påbörjad och omfattar närmare 3000 solpaneler som tillsammans kommer att leverera 750 000 kWh ren solel i många år framöver. Investeringen uppgår till 8,3 miljoner kronor.

 • Spaden i marken på Kalmar Öland Airport – Nu bygger vi första etappen av Törneby Solpark

  2017-05-16 08:15

  Nu är det äntligen dags! Under maj månad sätter vi spaden i marken ute på Kalmar Öland Airport för att bygga första fjärdedelen av Törneby Solpark. Om allt går som det ska beräknas parken vara klar i slutet av september. Det blir den lokala firman Elia som bygger solparken.