Välkommen till presscenter!

Spaden i marken på Kalmar Öland Airport – Nu bygger vi första etappen av Törneby Solpark

Privat / Om oss / Presscenter
2017-05-16 08:15

Nu är det äntligen dags! Under maj månad sätter vi spaden i marken ute på Kalmar Öland Airport för att bygga första fjärdedelen av Törneby Solpark. Om allt går som det ska beräknas parken vara klar i slutet av september. Det blir den lokala firman Elia som bygger solparken. Den första etappen kommer att motsvara en årlig produktion om ca 750 000 kWh. Eller dryga 90 varv runt jorden med en Tesla.

- Det är extra roligt att äntligen kunna se resultatet av det stora engagemang som finns hos våra kunder. Byggstarten blir ett kvitto på att Kalmar har den drivkraft som krävs för att lyckas med omställningen till hållbara förnybara energislag, säger Therese Andersen, kommunikationschef på Kalmar Energi.

Hittills är det drygt 100 privatpersoner och 7 lokala företag som valt att investera i den första etappen. Intresset är fortfarande mycket stort och fortsätter det så här så kommer vi att kunna bygga resterande etapper inom en snar framtid.

- Nu är det dags igen. Nöbble Solpark var ett roligt och utmanande projekt och nu ser vi fram emot att bygga Törneby Solpark också. Det ska bli fantastiskt roligt, säger Niclas Höckerfelt, från Elia. Vi tror på solenergi och satsar på att bygga solanläggningar i Kalmarsundsregionen. Både stora och små anläggningar, fortsätter Niclas.

Elia
Elia AB startades 1992 och är ett etablerat el-teknikföretag med ca 50 anställda i Kalmar, Trekanten och Nybro. I mer än tjugo år har Elia arbetat med att leverera elteknikanläggningar av hög kvalitet med kundens behov i centrum.

 • Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport satsar gemensamt på en hållbar framtid

  2016-08-30 08:15

  Hur kan energi- och resebranschen samverka för en hållbar lönsam utveckling? Anna Karlsson, VD Kalmar Energi och Ronny Lindberg, VD Kalmar Öland Airport berättar hur de arbetar med hållbarhetsfrågor i vardagen och vad som väntar runt hörnet. Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport tar nästa kliv och berättar om nästa stora projekt. Välkomna att höra mer om dessa planer!

 • Kalmar Energi kammar hem Solenergipris

  2017-04-26 08:35

  Svensk Solenergi delade för fjortonde gången ut Årets solenergipris i anslutning till föreningens årsmöte hos Göteborg Energi den 25 april. Kalmar Energi kammade hem det prestigefulla priset, Årets Prestation för Nöbble Solpark. Bland de nominerade finalisterna finns både fastighetsägare, landsting och andra energiföretag.

 • Första etappen i Törneby solpark är helt slutsåld

  2017-06-29 08:15

  Så här i slutet av juni kan vi meddela att första etappen av Törneby Solpark är slutsåld. Byggnationen av etappen är påbörjad och omfattar närmare 3000 solpaneler som tillsammans kommer att leverera 750 000 kWh ren solel i många år framöver. Investeringen uppgår till 8,3 miljoner kronor.