Fredag 30/8 – Tema: Hållbarhet är business!

Fredag 30/8 – Tema: Hållbarhet är business!

Hänförs, inspireras och engageras av dagens moderator och kommunikationsguru Malin Thorsén som tar oss igenom hållbarhetens dag. Vi får svar på varför det är lönsamt att satsa på både social och ekologisk hållbarhet. Vi fortsätter sedan in i vår cirkulära framtid vilket betyder att vi gör affärer av alla våra resurser – även om någon har klassat dem som avfall.

På kvällen är det dags för ungdomarnas heta grillning av Kalmars politiker och som alltid har vi under dagen intressanta utställare på plats på stortorget!

Maria Wetterstrand

 

Missa inte Maria Wetterstrands föreläsning om cirkulär ekonomi. Hittas under passet 13.45 – 16.00: Konsumera mera – fast cirkulärt och en plats kan bokas här!

 

 

 

Stortorget - Stora Tältet

Anmälan till dagens olika arrangemang i Stora Tältet sker här!

08.30 - 09.30: Ett ännu bättre Kalmar – för trygghet och engagemang

Magnus Lindgren, generalsekreterare i Stiftelsen Tryggare Sverige, berättar om hur attraktiva, säkra och trygga platser kan skapas genom samverkan och nya sociala affärsmodeller för ökad trygghet och attraktivitet i så kallad Offentlig-Privat Platssamverkan. Dessutom kommer det lokala näringslivet och föreningar (bl.a. Lindex och IFK Kalmar) och berättar om sitt engagemang i socialt hållbarhetsarbete. Dagens moderator Malin Thorsén vaskar fram vad som är företagens drivkrafter och hemliga knep för att skapa mervärden.
08.30Kalmar kommun: Platssamverkan för attraktiva, säkra och trygga platser

Magnus Lindgren, generalsekreterare i Stiftelsen Tryggare Sverige, berättar om hur attraktiva, säkra och trygga platser kan skapas genom så kallad Offentlig-Privat Platssamverkan. Fastighetsägare, kommun och andra aktörer går samman i en icke-vinstdrivande organisation med ett gemensamt ansvar för bland annat renhållning, säkerhet, planteringar, evenemang, design, belysning och förtäring inom ett lokalt avgränsat område.
09.10Kalmar kommun: Ett ännu bättre Kalmar – därför engagerar vi oss!

Representanter från Kalmars näringsliv och föreningar (bl.a. Lindex och IFK Kalmar) berättar om sitt engagemang i socialt hållbarhetsarbete. Vilka är drivkrafterna och vilket mervärde ger det?

FULLT! 09.30 - 12.30: Framtidens hälsa – är frisknärvaro en lönsam affär?

Det är mycket som har förändrats i vår hälsa och livsstil idag och som gör att vi lever längre men mår allt sämre. Digitaliseringen har förenklat vår vardag men kan också bidra till mer stress och stillasittande hos både unga och vuxna. Vad kan vi göra för att skapa bättre hälsa och välmående och samtidigt bidra till lönsamhet? Hör även Kalmar Vattens HR-/Stabschef berätta om friskvårdsprogrammet som inte bara ger friskare och piggare medarbetade utan även skapar en mer attraktiv arbetsgivare. Lyssna till panelsamtal med bland andra socialminister Lena Hallengren, Länsförsäkringars innovationschef Niklas Huss och Telin Rekryterings VD Linda Peterson samt Anna-Lena Nilsson från Linnéuniversitet/eHälsoinstitutet. Samtalet inleds av författaren och överläkaren Anders Hansen som berättar om hur du blir hjärnstark!
09.30Kalmar Vatten: Frisk medarbetare – attraktiv arbetsgivare

Hör Kalmar Vattens HR-/Stabschef Linn Sjögren berätta om friskvårdsprogrammet som inte bara ger friskare och piggare medarbetade utan även gör Kalmar Vatten till en mer attraktiv arbetsgivare. För ett hållbart arbetsliv behöver både den fysiska och psykiska hälsan stärkas – vilket också ger resultat på sikt.
09.45Fikapaus
Framtidens hälsa – är frisknärvaro en lönsam affär?
• Digitaliseringen har förenklat vår vardag men orsakar den mer stress och stillasittande hos både unga och vuxna?
• Hur kan innovation, digitala tjänster, mobilfri skola, kortare arbetstid och friskvårdssatsningar skapa bättre hälsa och välmående och samtidigt bidra till lönsamhet?
10.00Hur blir du hjärnstark?

Anders Hansen, författare & överläkare ger oss en inspirerande föreläsning.

Föreläsningen livesändsänds på 1177.se
11.25Hur tänker och agerar andra aktörer? I panelen:

Lena Hallengren, Socialminister
Niklas Huss, Innovationschef, Länsförsäkringar
Anna-Lena Nilsson, eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet
Ulf Nilsson, Rektor, Kalmarsundsskolan
Linda Petersson, VD, Telin Rekrytering
Malin Thorsén är vår moderator

12.30 - 12.45: Kalmar kommuns pristagare i jämställdhet – Tengbom

Tengbom - Kalmars kommuns pristagare i jämställdhet - är ett lokalt exempel på hur jämställdhet och mångfald kan användas som medel för framgångsrik rekrytering. Personal med hög kompetens kan rekryteras i konkurrens med storstäder, samtidigt som det omgivande samhällets olikheter och mångfald möts upp och företagets innovationsförmåga utvecklas. Kom och hör Fredrik Genberg från Tengbom berätta! Vi bjuder på lunch!

13.00 - 13.45: Hållbarhet – århundradets affärsmöjlighet!

Dagens moderator är framgångsrika Malin Thorsén som bjuder Kalmars företagare på heta tips till att bli moderna och hållbara företag. På stortorget i Kalmar avslöjar hon de 7 skälen till varför hållbarhet är en affärsmöjlighet som alla företag behöver ta vara på!

13.45 - 16.00: Konsumera mera – fast cirkulärt!

Räcker jordens tillgångar till alla våra ha-krav eller kan vi återcirkulera det vi redan använt? Malin Thorsén djupdyker i frågan tillsammans med Stenas regionala storkundschef som berättar om återvinning så att värdefulla ändliga resurser kan fortsätta vara tillgängliga för samhället samtidigt som farliga ämnen fasas ut. Matilda Jarbin, från Godsinlösen, berättar om hur slöseri och klädberg kan vändas till klimatsmarta affärsidéer. Och ta chansen till att coachas gratis av WSP:s finansieringsexperter, projektet Cirkulär ekonomi i Kalmar och Kronobergs län (CRKKL) samt Linnéuniversitetets hållbarhetsexperter som ger konkreta tips om hur just ditt företag kan bli mer cirkulärt!
13.45Kostnadseffektiv industriell återvinning av ändliga resurser

KSRR och Stena recycling funderar över om jordens resurser räcker till den nya miljötekniken eller kan vi återcirkulera det vi redan använt? Stenas regionala storkundschef Patrik Bergqvist berättar hur säkra och effektiva återvinningsflöden kan skapas så att värdefulla ändliga resurser kan fortsätta vara tillgängliga för samhället och farliga ämnen fasas ut.
14.05Klädberg blev nya affärsmöjligheter och ett nytt företag!
Matilda Jarbin, hållbarhetschef Godsinlösen berättar om hur slöseri och klädberg kan vändas till klimatsmarta affärsidéer!
14.20Maria Wetterstrand: Om möjligheter och svårigheter med cirkulär ekonomi.

15.00Workshop: Hur kan vårt företag bli mer cirkulärt?

Ta chansen att vara med på denna unika företagsworkshop där du coachas av framstående hållbarhetsexperter och sakkunniga inom cirkulär affärsutveckling. Syftet är att ditt företag med deras hjälp utvecklar era idéer kring hållbarhetsarbetet.

Workshopen leds av Joacim Rosenlund, Linnéuniversitet – Expert, inriktning cirkulära affärsmodeller. Medverkar gör också:
• Lina Lindell, Linnéuniversitet – Expert, inriktning cirkulär besöksnäring
• Matilda Jarbin, Godsinlösen – Expert, cirkulär affärsmodell och hur man i praktiken bygger en affärsidé/ett företag på cirkulär ekonomi
• Stina Qubti Busfrö – Återbruk som affärsidé och hur det är att driva ett företag utefter den
• Malin Thorsén, Bright Planet – Expert, hållbarhetskommunikation


Workshopen arrangeras av projekten CIRTOINNO och Cirkulär ekonomi i Kronoberg och Kalmar län – CRKKL”

16.00 - 17.00: Paus

17.00 - 20.00: Ungdomsgrill

Kom och lyssna på ungdomars heta grillning av Kalmars politiker om klimat, hbtq, tillgänglighet och jämställdhet. Passa på att få svar på dina egna frågor! Vi bjuder på fredagsmys!

Annat på Stortorget

09.00 - 12.00: Vad innebär Cirkulär ekonomi inom besöksnäringen?

Besök oss som arbetar med dessa frågor för att skapa positiv utveckling i Kalmar och Blekinge.

Arrangör: Energikontor Sydost och Linnéuniversitetet - CIRTOINNO

09.00 - 16.00: Med hållbar energi in i framtiden

Bostadsstöd med fokus på solceller tillsammans med klimatrådgivarna. Micropresentationer och loungemys med kaffe och kaka, smaka vatten(!) Vad klappar ditt klimathjärta för och information om solsafari som kommer att gå av stapeln på söndagen.

Arrangör: Länsstyrelsen

09.00 - 16.00: Solceller från SVEA Renewable Solar AB

Välkommen till Sveriges största installatör av solcellers monter och lär dig mer om hur solenergi fungerar!

09.00 - 16.00: Geodome – upplev en klimatresa utöver det vanliga!

I vår geodome, en kupolformad biograf, får du en interaktiv visning om klimatförändringarna, hur de påverkar oss samt vad vi kan göra för att minska effekterna. Visningen är kostnadsfri.

Fullbokat!

10.00 - 16.00: Cirkulärt är hållbart

Busfrö Nytt & Bytt, Sveriges största secondhandbutik för barn, dam och hem inspirerar till ett kretsloppstänkande, kom och lär dig mer, på ett kreativt, roligt och hållbart sätt!

Arrangör: Busfrö

11.30 - 13.30: Energirådgivning med Conny och Daniel

Lär dig mer om hur solceller fungerar och få tips på hur du kan spara pengar genom att använda energin smart. Kalmar Energis certifierade energiexpert, Conny Johansson och Daniel Hägerby energirådgivare från Mönsterås kommun visar vägen. Både privatpersoner och företag är välkomna!

Arrangör: Kalmar Energi och Kalmar kommun

11.30 - 13.30: Bidra till Kalmar kommuns nya översiktsplan med fokus på livskvalitet och klimat

Hur vill du att Kalmar kommun ska utvecklas framöver? Vad innebär livskvalitet för dig? Vilka förutsättningar behöver du för att kunna leva ett fossilbränslefritt liv år 2030? Kom och ställ frågor och dela med dig av dina tankar och synpunkter.

Arrangör: Kalmar kommun
Tid: 11.30 - 13.30

11.30 - 13.30: Resa hållbart i Kalmar kommun

Hur jobbar Kalmar kommun för att du som invånare ska kunna resa mer hållbart? Kom och få koll på vilka åtgärder som redan genomförts och vad som är på gång framöver. Du får konkreta tips kring hur du kan använda en lastcykel för att göra din vardag mer hållbar. Lastcyklar finns att testa!

Arrangör: Kalmar kommun med partners

11.30 - 13.30: Biogas – närproducerat, hållbart och enkelt

Visste du att det räcker med gödsel från två kor för att driva en biogasbil? Och stämmer det att biogas bidrar positivt till alla mål i FN:s agenda 2030? Kom om lär dig om biogasens fördelar och få koll på biogasbilens ekonomi.

Arrangör: Kalmar kommun och BiogasBoost Kalmar län

11.30 - 13.30: Fritidsbanken – återbruk där alla får låna och allt är gratis

Kalmar kommuns fritidsbank finns på plats för att berätta om sin verksamhet. Passa på att lämna in sport- och fritidsartiklar som inte längre används. Gammalt för er blir nytt för någon annan!

Arrangör: Kalmar kommun

10.00 - 16.00: Gemenskap Kalmar = social hållbarhet, där alla ska känna sig välkomna, precis som de är!

Den ideella mångkulturella föreningen Gemenskap Kalmar vill verka för en kravlös och spontan mötesplats, men samtidigt för ett välkomnande, inkluderande och framförallt ett öppnare samhälle för alla i Kalmar.