Till innehållet

Lördag 31/8 – Tema: Hållbar livsstil

Lördag 31/8 – Tema: Hållbar livsstil

Heidi Andersson – armbryterskan från Ensamheten och elvafaldig världsmästare – berättar om sin väg mot att bli #fossilfri2025. Kom och låt dig inspireras tillsammans med Heidi och lär dig mer om din egen påverkan bland alla våra experter på torget. Du kommer bland annat att kunna räkna ut din koldioxidbudget och få konkreta tips på hur du kan minska din klimatpåverkan. Upplev Sveriges första biogasbilsauktion live och varför inte testa en armbrytningsmatch med världsmästaren? Stortorget kommer att myllra av utställare och besökare med olika inriktningar, från solceller till social hållbarhet, men har alla en sak gemensamt: målet om en bättre framtid!

Stortorget - Stora Tältet

10.15 Prisutdelning till Kalmars bästa strandstädare

Hur har veckans strandstädning gått – hur mycket skräp har vi samlat ihop och vem blir Kalmars bästa strandstädare?

Arrangör: Kalmar kommun, vattenråden och Naturskyddsföreningen
10.25 Det är inne att vara ute!

Vi vill att fler ska komma ut och upptäcka vårt fantastiska natur- och kulturlandskaps potential för friluftsliv! Kom om hör om smultronställen att upptäcka och spännande aktiviteter att delta i.

Arrangör: Kalmar kommun & friluftsfrämjandet
10.40 Modevisning med Busfrö

Se vilka pärlor du kan hitta utan att behöva köpa nytt!

Arrangör: Busfrö
Armbryterskan från Ensamheten tar oss med på resan mot en fossilfri framtid. Kom och låt dig insprireras!
12.00 Klimatbanta med Heidi och Kalmarsundsveckan

Är du en Trump eller Greta? Ta reda på dina koldioxidutsläpp!
12.15 Räcker vattnet? – Kalmar Vatten berättar om framtidsplanerna för hållbar vattenhantering

Detta kan du förvänta dig av Kalmarsundverket, stadens nya njure! Är det hållbart att bygga ut ett nytt VA-system för att återanvända avloppsvatten? Vad är rent vatten värt? Varifrån får vi vattnet i framtiden? ”Hur kommer social hållbarhet in i bilden?”
12.45

13.15

13.30 Kalmar Energi: Om framtidens smarta samhälle

Kalmar Energi är Kalmarregionens ledande energiföretag med en stark lokal närvaro. Mikael berättar om hur vi bryter ny mark i en traditionell bransch där vi tror på att integrera affärsmodeller med ny teknik. Kalmar Energis sensornät för IoT är ett spännande exempel på nya möjligheter. Varmt välkomna att ta del av Kalmar Energis förändringsresa som är en viktig del i framtidens digitala infrastruktur och smarta samhälle.
br> Talare Mikael Westling är civilingenjör från BTH som arbetar med verksamhet- och affärsutveckling på Kalmar Energi.
14.00 How to be well in a turbulent world? A Himalayan yogi shares ancient techniques for wellbeing.

I Himalaya har under tusentals år tekniker för att uppnå och upprätthålla ett tillstånd av wellbeing utvecklats. Kan vi dra nytta av dessa för att må och fungera bättre i vår vardag?

Arrangör: Linneuniversitetet och Energikontor Sydost- SB WELL
14.15 Hemlig gäst!

Annat på Stortorget mellan 10.00 och 15.00

Kom och räkna ut din koldioxidbudget med hjälp av Kalmarsundsveckans hållbarhetsexperter! Du får reda på om du miljömässigt är en Trump eller Greta. Med ditt personliga bantningscertifikat får du veta hur du kan minska din klimatvärsting och vitaminboosta dina goda vanor!

Arrangör: Kalmarsundsveckan
Välkommen till vårat tält. Här kommer du som enskild få tips i hur du kan leva en mer hållbar livsstil. Lär dig mer om vad vi står för och vad vi gör lokalt.

Arrangör: Naturskyddsföreningen
Skräp och plast hör inte hemma i havet eller vid stranden. Under Kalmarsundsveckan gör vi sundet lite renare. Du väljer om du vill plocka, plogga eller cykla. Om du vill vara själv eller i en grupp. Material lånar du av oss. Hur mycket skräp har vi samlat i slutet av veckan?

Arrangör: Kalmar kommun och vattenråden
Provkör en elbil, lär dig mer om hur solceller fungerar och få tips på hur du kan spara pengar genom att använda energin smart. Kalmar Energis certifierade energiexpert, Conny Johansson och Daniel Hägerby energirådgivare från Mönsterås kommun visar vägen. Både privatpersoner och företag är välkomna!

Arrangör: Kalmar Energi och Mönsterås kommun
Besök oss som arbetar med dessa frågor för att skapa positiv utveckling i Kalmar och Blekinge.

Arrangör: Linneuniversitetet, Energikontor Sydost och Länsstyrelsen i Kalmar- SB WELL & CIRTOINNO
Bostadsstöd med fokus på solceller tillsammans med klimatrådgivarna. Micropresentationer (utanför ”prime time”) och loungemys i andra delen av tälten med kaffe och kaka, smaka vatten (olika vatten), vad klappar ditt klimathjärta för och information om solsafari som kommer att gå av stapeln på söndagen. ”Stacken” – ett hyreskooperativ från Göteborg berättar hur de satte solpaneler på hyreshuset istället för vanliga fasadplattor - utanför ”prime time”

Arrangör: Länsstyrelsen i Kalmar Län
Kom och lär dig mer om ekosystemtjänster och biologisk mångfald.

Arrangör: Länsstyrelsen i Kalmar Län
Möt en marinbiolog och lär dig mer om marina naturreservat och livet under ytan.

Arrangör: Länsstyrelsen i Kalmar Län
Lär dig mer om Agenda 2030 och de globala målen som rör social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vad kan vi tillsammans göra som region, kommun och individ får att nå de 17 oerhört viktiga målen?

Arrangör: Länsstyrelsen i Kalmar Län
Vad är skillnaden mellan konventionell och ekologisk livsmedelsproduktion och vilka miljövinster finns med den ekologiska produktionen? Välkommen att diskutera och lära dig mer!

Arrangör: Länsstyrelsen i Kalmar Län
Handla hållbart på vårt ekotorg med varor från Voxtorpsgården och Långasjölamm!

Arrangör: Långasjölamm & Voxtorpsgården
dElbilspoolen bidrar till att underlätta din vardag. Vi berättar mer om elbilar och hur ett medlemskap innebär en lösning som är hållbar, enkel och smart. Kom och se Teslan!

Arrangör: dElbilspoolen och Moveabout
Det finns mycket du kan göra för att förebygga brand, vattenskada och trafikolycka! Kom och prata med oss om vad du kan göra för att skydda dig, ditt hem, dina saker och vår planet. Förutom att snacka försäkringar kan vi givetvis också hjälpa dig med bank- och mäklartjänster. Varmt välkommen till vårt tält och husbil!

Arrangör: Länsförsäkringar i Kalmar län
Busfrö Nytt & Bytt inspirerar till ett kretsloppstänkande - kom och lär dig mer!

Arrangör: Busfrö
Välkommen till Sveriges största installatör av solceller monter och lär dig mer om hur solenergi fungerar!

Arrangör: SVEA Renewable Solar AB
Visste du att det räcker med gödsel från två kor för att driva en biogasbil? Och stämmer det att biogas bidrar positivt till alla mål i FN:s agenda 2030? Kom om lär dig om biogasens fördelar och få koll på biogasbilens ekonomi.

Arrangör: Kalmar kommun & BiogasBoost Kalmar län
Hur jobbar Kalmar kommun för att du som invånare ska kunna resa mer hållbart? Kom och få koll på vilka åtgärder som redan genomförts och vad som är på gång framöver. Du får konkreta tips kring hur du kan använda en lastcykel för att göra din vardag mer hållbar. Lastcyklar finns att testa!

Arrangör: Kalmar kommun och partners
Kom och prata friluftsliv! Vi berättar om kommunens ambitioner, vilka satsningar som är på gång och hur ni kan hitta tips på utflyktsmål i vårt vackra natur- och kulturlandskap.

Arrangör: Kalmar kommun och friluftsfrämjandet
Har klänningen krympt, ska mormors gamla brudklänning få en modernare touch eller behöver du hjälp att laga favoritjeansen?

Haka på återbrukstrenden och få vassa tips, vägledning och proffsiga råd för hur du kan ge nytt liv åt gamla plagg och textilier. Textilhistoriker Adam Norman och symaskinsvirtuoserna från museets kostymateljé bistår med råd och tråd.

Arrangör: KSRR och Kalmar läns museum
När du besöker Kalmar Vattens tält finns aktiviteter för alla åldrar. Här får du provsmaka kranvatten, följa utvecklingen av hur avloppsvatten i Kalmar kan komma att renas på helt nya sätt i framtiden och kanske göra ett litet triathlon i vattenrening. Du är också välkommen in, bara för att prata vatten eller titta på vår utställning.
En av Svenska FN-förbundets fokusfrågor är Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. De globala målen är 17 ambitiösa och universella mål som antogs av världens ledare 2015. Målen ska bidra till socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och vara uppnådda till år 2030 i världens alla länder. Vi arbetar med att kommunicera FN:s arbete och engagera för de globala målen för hållbar utveckling. Genom att engagera dig i FN-förbundet får du tillgång till verktyg för att göra skillnad, träffa likasinnade och engagera dig för globala målen på olika nivåer.

Arrangör: Kalmar/Ölands FN-förening
Den ideella mångkulturella föreningen Gemenskap Kalmar vill verka för en kravlös och spontan mötesplats, men samtidigt för ett välkomnande, inkluderande och framförallt ett öppnare samhälle för alla i Kalmar.

Arrangör: Föreningen Gemenskap Kalmar
Chatta med oss