Onsdag 28/8 – Tema: Klimat

Onsdag 28/8 – Tema: Klimat

Låt dig inspireras under vår klimatdag tillsammans med vår miljömäktige moderator tillika VD för gröna tankesmedjan Fores; Mattias Goldmann. Vi undersöker om Kalmar kan få flest miljöbilar att rulla på gatorna och frossar i biogasboost. Dörren till framtidens samhällen gläntas och vi får äntligen reda på hur vi ska resa – är det med flyg, tåg eller med lokalt tillverkad biogas? SAS hållbarhetschef, Kalmars hippaste 70-åring i centralens Resebutik och lokala hotshots från Kalmarsundsveckans alla aktörer visar vägen!

På kvällen arrangeras en biologisk stadsvandring och under dagen på stortorget finns intressanta utställare på plats för att ta emot dig och dina frågor!

Stortorget - Stora Tältet

Anmälan till dagens olika arrangemang i Stora Tältet sker här!

08.15 - 10.15: Framtidens smarta samhällen ur ett energi- och byggperspektiv

Kalmar Energis VD berättar hur energisystemet kan bidra till framtidens smarta samhällen och WSP berättar varför aktiva hållbarhetsaktörer bör satsa på att bygga passivhus. Skanska svarar på frågan om hur grönt ett bygge kan bli och berättar om hur de tillsammans med sina kunder kan verka för innovativa lösningar, såväl inom teknik som affärsupplägg. Vi bjuder på frukost!
08.15Kalmar Energi: Framtidens smarta samhällen ur ett energi- och byggperspektiv

Anna Karlsson, VD Kalmar Energi - Att dela och använda de system som finns idag maximalt är centralt för att lösa framtida utmaningar kring exempelvis energiförsörjning och dess infrastruktur. Hur kan vi använda både el, fjärrvärme och kommunikationstjänster som IoT för att göra det ännu smartare?
08.55Smart Village: Framtidens kvarter

Projektet är en förstudie som syftar till att bygga framtidens moderna och hållbara kvarter som till största del är självförsörjande vad gäller energi. Målet är att tvista gränserna för hur ett modernt område kan utformas och ge möjligheter till en livsstil med utsläpp nära noll samtidigt som nya förutsättningar skapas för social gemenskap. Projektparter i projektet är WSP, Kalmar Energi, byggföretaget I am home, Energikontor sydost och ideella organisationen Smart Village.
09.10WSP: Passivhus

Jasenka Hot, WSP
09.45Skanska: Hållbarhetsutmaningar tillsammans med vår kunder

Erik Molin, Hållbar affärsutveckling, Skanska - Pratar om klimat- och andra hållbarhetsutmaningar. Hur byggbranschen och Skanska specifikt tillsammans med sina kunder kan verka för innovativa lösningar, såväl inom teknik som affärsupplägg.

10.35 - 11.40: Fatta äntligen – klimat är lönsamt!

Dagens moderator Mattias Goldman ryter till och förklarar varför vi alla tjänar på att satsa på klimatet. Länsstyrelsen ger en snabb teaser på nya klimat- och energistrategin och klimatkommissionen berättar om samverkan för fossilbränslefri region 2030. Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande, utmanar därefter Kalmars bilförsäljare med frågan: kan vi bli Sveriges miljöbilstätaste kommun?
10.35Mattias Goldmann: Fatta äntligen - klimat är lönsamt!
11.00Länstyrelsen: Teaser på nya klimat- och energistrategin

Länsstyrelsen ger en snabb teaser på nya klimat- och energistrategin.
11.05Klimatkommisionen: fossilbränslefri region 2030

Klimatkommissionen berättar om samverkan för fossilbränslefri region 2030.
11.10Paneldebatt: Kan det i Kalmar rulla flest fossilfria bilar?

Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande, utmanar Kalmars bilförsäljare med frågan: kan vi bli Sveriges miljöbilstätaste kommun? Jonas Lindström, Holmgrens bil, Johan Eriksson, Bilkompaniet, Håkan Berg, Liljas bil, samt Jlbilar deltar

12.00 - 13.00: Roasting! Lokala hotshots – så tar vi nästa steg i klimatarbetet

Missa inte när initiativtagarna bakom Kalmarsundsveckan har ordet och grillas av hållbarhetsexperten Mattias Goldmann om varför Kalmarsundsveckan behövs i Kalmar – och om vad som krävs för nästa steg i klimatarbetet.

Panelen består av: Magnus Meyer (VD WSP), Jan Fors (förbundsordförande KSRR), Anna Karlsson (VD Kalmar Energi), Thomas Bergfeldt (VD Kalmar Vatten), Catherine Legrand (prorektor, Linnéuniversitetet), Johan Persson (kommunstyrelsens ordförande), Anna Blom (VD Länsförsäkringar Kalmar län, Thomas Leijon (distriktschef SKANSKA) och Malin Almqvist (länsråd).

13.00 - 14.30: Framtidens resor – i luften eller på marken?

Kan vi verkligen fortsätta flyga i framtiden och vilka möjligheter finns för oss som vill ta tåget? Kom och lyssna till SAS hållbarhetschef som trafikerar Kalmar Öland Airport och hör Södra berätta om hur vår skog kan bidra genom att tillverka biobränsle till flygplan. Vår lokala superkändis för tågresebokning från Kalmar resecentrum inspirerar oss till hållbara resor ner till kontinenten. Avslutningsvis leds deltagarna av Mattias Goldmann genom en paneldebatt som svarar på dina frågor om framtidens hållbara resande.
13.00Kort inledning
13.05Södra: Skog som biobränsle

Henrik Brodin, Projektledare & affärsutveckling berättar om hur vår skog kan bidra genom att tillverka biobränsle till bl a flygplan.
13.25SAS: Lars Andersen Resare, Hållbarhetschef
13.50Kalmar resecentrum: Tåg till kontinenten

Ivar Karlsson, Kalmar resecentrum. Vår lokala superkändis för tågresebokning från Kalmar resecentrum inspirerar oss till hållbara resor ner till kontinenten.
14.00Paneldebatt - framtidens resande

Framtidens resor - i luften eller på marken? Paneldebatten leds av Mattias Goldmann.

14.30 - 16.00: Biogashearing - Gas på spåret

I djurtäta Kalmar län är biogasens möjligheter stora. Men samverkan krävs mellan producenter, användare och beställare för att få fart på biogasen. I denna hearing bjuds biogasens aktörer inom lantbruk, kollektivtrafik, taxi, transport och andra intresserade in till samtal för dialog om hur vi ytterligare kan växla upp kraften från vårt eget lokalproducerade klimatsmarta bränsle: biogasen!

18.00 - 19.00: Biologisk stadsvandring – Kalmar sett med gröna ögon

I Kalmar finns naturlivet in på knuten och även i stadskärnan myllrar djurlivet. Vill du veta vilket bär som är helt unikt för Kalmar, vilken ormbunke som vaktar på stadsmuren och vad som häckar på stadens tak? Följ med WSP:s kunniga ornitologer och Kalmar kommuns duktiga naturexpert och se stadens gröna liv med nya ögon. Efter en tur runt Malmfjärden – Kalmars Tåkern – har du fått stämma möte med kändisar som skäggdoppingar och skrattmåskolonier och fått bekanta dig med fjärdens nya stjärnor: hägerkolonin.

Annat på Stortorget

09.00 - 16.00: Med hållbar energi in i framtiden

Bostadsstöd med fokus på solceller tillsammans med klimatrådgivarna. Micropresentationer och loungemys med kaffe och kaka, smaka vatten(!) Vad klappar ditt klimathjärta för och information om solsafari som kommer att gå av stapeln på söndagen.

Arrangör: Länsstyrelsen

09.00 - 16.00: Geodome – upplev en klimatresa utöver det vanliga!

I vår geodome, en kupolformad biograf, får du en interaktiv visning om klimatförändringarna, hur de påverkar oss samt vad vi kan göra för att minska effekterna. Visningen är kostnadsfri.

Anmälan: 13.00 Anmälan: 14.00 Anmälan: 15.00 Anmälan: 16.00

11.30 - 13.30: Energirådgivning med Conny och Daniel

Lär dig mer om hur solceller fungerar och få tips på hur du kan spara pengar genom att använda energin smart. Kalmar Energis certifierade energiexpert, Conny Johansson och Daniel Hägerby energirådgivare från Mönsterås kommun visar vägen. Både privatpersoner och företag är välkomna!

Arrangör: Kalmar Energi och Kalmar kommun

11.30 - 13.30: Bidra till Kalmar kommuns nya översiktsplan med fokus på livskvalitet och klimat

Hur vill du att Kalmar kommun ska utvecklas framöver? Vad innebär livskvalitet för dig? Vilka förutsättningar behöver du för att kunna leva ett fossilbränslefritt liv år 2030? Kom och ställ frågor och dela med dig av dina tankar och synpunkter.

Arrangör: Kalmar kommun
Tid: 11.30 - 13.30

11.30 - 13.30: Resa hållbart i Kalmar kommun

Hur jobbar Kalmar kommun för att du som invånare ska kunna resa mer hållbart? Kom och få koll på vilka åtgärder som redan genomförts och vad som är på gång framöver. Du får konkreta tips kring hur du kan använda en lastcykel för att göra din vardag mer hållbar. Lastcyklar finns att testa!

Arrangör: Kalmar kommun med partners

11.30 - 13.30: Biogas – närproducerat, hållbart och enkelt

Visste du att det räcker med gödsel från två kor för att driva en biogasbil? Och stämmer det att biogas bidrar positivt till alla mål i FN:s agenda 2030? Kom om lär dig om biogasens fördelar och få koll på biogasbilens ekonomi.

Arrangör: Kalmar kommun och BiogasBoost Kalmar län

11.30 - 13.30: Fritidsbanken – återbruk där alla får låna och allt är gratis

Kalmar kommuns fritidsbank finns på plats för att berätta om sin verksamhet. Passa på att lämna in sport- och fritidsartiklar som inte längre används. Gammalt för er blir nytt för någon annan!

Arrangör: Kalmar kommun