Torsdag 10/9 – Tema: Hållbar uppstart efter CO2rona

Torsdag 10/9 – Tema: Hållbar uppstart efter CO2rona

Kalmarsundsveckan 2020 öppnas på torsdagen och styrs av vår välkända moderator, Marcus Oscarsson. Marcus har stor vana av att vara i rampljuset och har blivit välkänd för svenska folket när han förklarar politiska frågor på ett enkelt och pedagogiskt vis. Han dessutom har sina rötter i Virserum och har studerat vid Linnéuniversitetet.

Under dagen kommer vi att få ta del av spännande och aktuella frågor och diskussioner kring vårt vatten. Hur använder vi vattnet, hur mår Östersjön och vad gör företagen för att tänka smart när det gäller vatten?
Nästa del handlar om våra hem. Kan våra hem bli smartare med digitaliseringen men samtidigt även mer klimatsmarta?
Dessutom kommer det att diskuteras hur vi kan göra en hållbar omstart i vårt samhälle efter Corona.

08.00 - 09.20: Vattentimmen

Hur mår Kalmarsund, 10 års arbete för en bättre kustmiljö- hur går det? Hur står det till med gamla synder i bottnarna och vad kan vi göra för en friskare Östersjö? Hur sluter vi vattnets kretslopp, utvinner näringen, sparar vatten OCH får renare vatten? Kalmar vatten och (Guldfågeln) och Ragn-Sells reder ut och berättar om toppmoderna tekniska lösningar och cirkulära system. Kalmar Vatten AB – Hållbar vattenhållning i regionen Linnéuniversitetet – Östersjöprojekt (Guldfågeln? – Unik cirkulär rening av vatten) Ragn-Sells – ”Ash to salt”

Paus

09.40 - 11.45: Klimatmaxa - Fossilfria bilar, hållbart boende & digitalisering

Vilka effekter får Corona på klimatvärstingarna bilen och bostaden? Köra fossilfritt är en självklarhet men är det el, biogas eller vätgas som gäller? Vi får svar på hur framtidens energilagring ser ut både i bilen och våra bostäder och hur digitaliseringen och elektrifiering hjälper oss till hållbart liv. Följ med oss under Klimatmaxa - Fossilfria bilar, hållbart boende & digitalisering CO2ronaeffekt på klimatvärstingarna? Bil: biogas vs el? Talare från Purac- biogas Saft/NorthVolt – Samhällets batteribehov Skanska (Smarta hem: energilagring i hus + cirkulärt byggande) Kalmarhem (byggande) Digital framtid- Atea? IT-energi och framtidens internet ?

Paus

12.00 - 13.30: Marcus Oscarsson anförande Locala hotshots - Hållbar omstart efter CO2rona

2020 har inte blivit som vi tänkt oss, däremot har pandemin gett oss möjlighet för en hållbar omstart. Hör Kalmarsundsveckans aktörer diskutera sina viktiga hållbarhets åtaganden och hur de pushar sig att nå ännu längre fram inom hållbarhetsområdet i sviterna av CO2rona. Varför anordnar vi Kalmarsundsveckan? Goda exempel och inspiration Kalmarsundsveckans parters åtaganden Hur pushar vi oss att nå ännu längre fram inom hållbarhetsområdet?

13.30 - 15.30: Investera i din psykiska hälsa- Mindshift

Inspireras av goda exempel på ett event varvat med föreläsning, panelsamtal och workshop riktat till politiker, skola, regionen, näringsliv och privatpersoner. Diskussion om utanförskapets pris och hur vi vänder negativa utvecklingen och skiftar från psykisk ohälsa till att istället investera i psykisk hälsa! - MindShift - Socialminister Lena Hallengren - Skanska

17.00: Hållbart sparande (utgår eventuellt)

Under kvällen - Framtidens mat

Corona har satt sitt spetsiga finger på en öm punkt kring självförsörjning. Hur ska vi äta i framtiden och kan vi öka vår självförsörjningsgrad? Paul Svensson inspirerar oss tillsammans med lokala populära Postgatan om hur mormors matlagning även är framtidens. Beställ din Kalmarsundsvecka meny, hämta hos postgatan och bänka dig framför datorn för provsmak av framtiden. AW med Postgatan Forskare från LNU Rekoring Jordhälsa Odla för självförsörjning Grön stadsvandring?
Chatta med oss