Torsdag 29/8 – Tema: Mat & Vatten

Torsdag 29/8 – Tema: Mat & Vatten

Vår kunniga, sjungande och underhållande moderator Staffan Lindberg guidar oss genom dagens vatten- och matfrågor. Vi får lära oss om vart vattnet tog vägen, hur vi löser vattenrelaterade problem med smart infrastruktur och hur vi ska äta utan att planeten bränner vid. Träna dig i bra mat- och klimatform i stortorgets hållbara cirkelstation där du coachas till hållbara vanor.

Under sena eftermiddagen anordnas en inspirerade föreläsning i hållbar utveckling i förskolan och vi avslutar kvällen med en musikalisk ståuppföreläsning: KliMatNyttigt!

Stortorget - Stora tältet

Anmälan till dagens olika arrangemang i Stora Tältet sker här!

08.30 - 09.30: Kalmars värdefulla vatten

Kalmars naturguide nummer ett, Pav Johnsson, tar tempen på livet och resurserna i Kalmars vatten. Pav jagar ihop med Linnéuniversitetet efter gamla och nya arter i Östersjön och djupdyker tillsammans med länsstyrelsens grundvattenexpert i frågan om vart vattnet tog vägen. Går svaret att hitta 200 år bakåt i tiden? Eller finns svaret på gåtan att finna i våtmarkerna? Pav och Sportfiskarna reder ut! Kalmar kommun slår ett slag för de viktiga livsnerverna i landskapet - åarna - som med enkla åtgärder åter kan få ett blomstrande växt- och djurliv samt spela huvudroll i gåtans pussel om Kalmars värdefulla vatten.
08.30Länstyrelsen: Nya och gamla arter i Östersjön
09.00Länsstyrelsen: Vart tog vattnet vägen?
09.30Kalmar kommun: Hur kan vi väcka liv i vattendragen tillsammans?

Att Kalmars åar är livskraftiga är viktigt både för miljön och för människor som bor i och besöker kommunen. På vissa ställen är djur- och växtlivet på nedgång, men med relativt enkla åtgärder kan trenden vändas. Kalmar kommuns Ola Sennefjord kommer direkt från ett grävarbete i Ljungbyån, för att berätta om vad som görs och vad markägare och allmänhet kan bidra med.
09.40Fikapaus

09.55 - 12.00: Grön och blå infrastruktur

Visst vill du bo i en stad med hög livskvalité med närhet till gröna lundar och glittrande blå vatten? WSP ger inspiration och goda exempel om hur du möblerar staden för god livskvalité och Kalmar kommun berättar om sitt nationellt kända arbete för smarta konstgräsplaner där Sveriges miljösnackis sätts på plats: mikroplasten! Länsförsäkringar ger oss kunskap om risker och konsekvenser med vårt vatten vid ett förändrat klimat. Kan tekniken hjälpa oss till mer rent vatten? Kalmar Vatten tar oss med på en resa över möjlig utveckling för hållbar vattenhantering i vår stad och länsstyrelsen berättar hur havsplanering går till. Skanskas chef inom hållbar affärsutveckling berättar om strategin för att nå förändring genom innovativa lösningar och ger oss alla en kalldusch om vattenhushållning.
09.55WSP: Stadsplanera för livskvalité!
10.20Kalmar kommun: Mer fotboll & mindre mikroplast – Kalmar kommuns unika konstgräsplan!

Frågan om hur mycket mikroplast som sprids från konstgräsplaner är minst sagt het i Sverige och Europa. I samarbete med Svenska Fotbollsförbundet har Kalmar kommun byggt en unik konstgräsplan som minskar spridningen av gummigranulat. Vad är finessen med just den här planen och varför har den fått så stor uppmärksamhet nationellt?
10.35Länsförsäkringar i Kalmar län: Risker och konsekvenser i ett förändrat klimat
10.50Kalmar Vatten: Hållbar vattenhantering i Kalmar – hur går vi vidare för att möta framtidens utmaningar?

När Kalmars första reningsverk stod klart för mer än 50 år sedan kunde ingen ana hur många nya funktioner som behövde byggas på under de kommande decennierna. Kalmar Vatten berättar om hur vi tänker kring utveckling, samarbeten och möjligheterna att återvinna avloppsvatten med hög reningsgrad för Kalmarsundsverket. Är det hållbart att bygga ut ett nytt VA-system? Och hur säkrar vi dricksvattnet i ett flergeneratiosperspektiv?
11.20Länstyrelsen: Havsplanering
11.30SKANSKA: Innovation med vatten i fokus

Hör SKANSKAs utvecklingschef Hållbar affärsutveckling Åse Togerö berätta om deras strategi för att nå förändring genom innovativa lösningar inom vattenhushållning.
11.50Recirkulerande dusch - smart och sparsam!

Orbital systems vann SKANSKAS innovationstävling Deep Green Challange 2018. Nu visar de upp sin revolutionerade dusch som använder vår viktigaste resurs på ett smart och sparsamt sätt!

12.00 - 13.00: Cirkelstationer på torget

Stortorget i Kalmar förvandlas till ett hållbarhetssafari där publiken i cirkelstationsformat får en ekologisk vitamininjektion på temat hållbarhet med fokus på mat och vatten. Passa på att ta en kik på Linnéuniversitetets Östersjövatten under lupp och provsmaka deras musselägg, låt dig energicoachas och ät dig klimatsmart! Vi bjuder på lättare lunch!

13.00 - 15.30: Framtidens mat… är här!

Vi har en planet som bränner vid. Och maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Men äta måste vi. Så vad gör vi? Dagens moderator är musikern och karamelodiktprisbelönte underhållaren Staffan Lindberg och han har tagit reda på fakta i målet. Sedan möter vi ekologiska lantbrukare från Voxtorp, får svar på frågan om fiskar kan odlas på land av Refarm och superpopulära Gårdsfisk. Foodhills berättar om hur de redan i produktionsprocessen kan minska matsvinnet och vilka krav ställer egentligen kommunen på menyn? Hur halverar vi matsvinnet och vad händer med gröna påsen? Vår panel med forskare, krögare, matproducenter och kökschefer reder ut den kluriga frågan om vad som är framtidens hållbara mat och hur vi ska nå dit.
13.00Staffan Lindberg: Moder jord - för god att kolsyra
13.20Foodhills, Bengt Persson: Minska matsvinnet redan i produktionsprocessen
13.40Refarm: Nytt cirkulärt vattenbruk
13.55Gårdsfisk
14.15Rekoringen/Voxtorp
14.25Kalmar kommun: Mat från närområdet, från Sverige eller ekologiskt – vad serveras i Kalmar kommun?

Kalmar kommun driver utvecklingen för hållbara livsmedel i offentlig verksamhet. Kom och hör oss berätta om vilka krav som ställs och hur hållbarhet påverkar vad som finns på menyn.
14.45KSRR: Matavfall
15.00Panel

16.00 - 17.45: Hållbar utveckling i förskolan – hur gör man i praktiken?

Hur kan barnen i förskolan inbjudas till delaktighet och inflytande över verksamhetens innehåll och utformning av staden? Kom och lyssna till Per Dahlbeck, universitetsadjunkt vid Malmö universitet och utvecklare av förskoleverksamheten i Malmö stad. Förskolan Trollet från Kalmar berättar om sitt arbete med hållbar framtid som förhållningssätt. Ni får också tips om var ni hittar bra övningar för förskolan om Agenda 2030 och de globala målen. Pedagoger, föräldrar och andra intresserade är välkomna!
OBS! Arrangemanget har en egen anmälningssida. Där hittar du också mer information om programmets innehåll.
Anmäl mig!

Arrangör: Kalmar kommun i samarbete med Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan

18.15 - 19.15: KliMatNyttigt med Staffan Lindberg

Vi har en planet som bränner vid. Och maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Men äta måste vi. Så vad gör vi?

Kom och lyssna på denna musikaliska ståuppföreläsning som går igenom: Hur man äter sig till en atmosfär i balans. Hur man blir vän med en rotfrukt. Om det hjälper att skylla på kossorna. Ifall man måste man elda upp slaktbilar för att bli vegan. Och skillnaden mellan närdödat, påkört, bortglömt och bortsprunget kött.

Musikern och karamelodiktprisbelönte underhållaren Staffan Lindberg har tagit reda på fakta i målet. Han har med hjälp av forskare från Chalmers, Lantbruksuniversitet och Världsnaturfonden provat att äta på en hållbar nivå. Dessutom jobbar han med att få Uppsala kommun att äta klimatsmartare.

Kostnadsfritt, men begränsat antal sittplatser så anmäl dig här!

Annat på Stortorget

09.00 - 16.00: Med hållbar energi in i framtiden

Bostadsstöd med fokus på solceller tillsammans med klimatrådgivarna. Micropresentationer och loungemys med kaffe och kaka, smaka vatten(!) Vad klappar ditt klimathjärta för och information om solsafari som kommer att gå av stapeln på söndagen.

Arrangör: Länsstyrelsen

09.00 - 16.00: Geodome – upplev en klimatresa utöver det vanliga!

I vår geodome, en kupolformad biograf, får du en interaktiv visning om klimatförändringarna, hur de påverkar oss samt vad vi kan göra för att minska effekterna. Visningen är kostnadsfri.

FULLBOKAT!

09.00 - 16.00: Idrott på lika villkor?

Slå en straffspark i Elitfotboll Dams kub, lyssna till vilka kommentarer som tjejer som spelar fotboll får höra och fundera på hur villkoren inom idrotten ser ut.

Arrangör: Kalmar kommun, IFK Kalmar och Elitfotboll Dam
Tid: Finns på plats på torget hela dagen!

11.30 - 13.30: Energirådgivning med Conny och Daniel

Lär dig mer om hur solceller fungerar och få tips på hur du kan spara pengar genom att använda energin smart. Kalmar Energis certifierade energiexpert, Conny Johansson och Daniel Hägerby energirådgivare från Mönsterås kommun visar vägen. Både privatpersoner och företag är välkomna!

Arrangör: Kalmar Energi och Kalmar kommun

11.30 - 13.30: Bidra till Kalmar kommuns nya översiktsplan med fokus på livskvalitet och klimat

Hur vill du att Kalmar kommun ska utvecklas framöver? Vad innebär livskvalitet för dig? Vilka förutsättningar behöver du för att kunna leva ett fossilbränslefritt liv år 2030? Kom och ställ frågor och dela med dig av dina tankar och synpunkter.

Arrangör: Kalmar kommun
Tid: 11.30 - 13.30

11.30 - 13.30: Resa hållbart i Kalmar kommun

Hur jobbar Kalmar kommun för att du som invånare ska kunna resa mer hållbart? Kom och få koll på vilka åtgärder som redan genomförts och vad som är på gång framöver. Du får konkreta tips kring hur du kan använda en lastcykel för att göra din vardag mer hållbar. Lastcyklar finns att testa!

Arrangör: Kalmar kommun med partners

11.30 - 13.30: Biogas – närproducerat, hållbart och enkelt

Visste du att det räcker med gödsel från två kor för att driva en biogasbil? Och stämmer det att biogas bidrar positivt till alla mål i FN:s agenda 2030? Kom om lär dig om biogasens fördelar och få koll på biogasbilens ekonomi.

Arrangör: Kalmar kommun och BiogasBoost Kalmar län

11:30 - 13.30: Fritidsbanken – återbruk där alla får låna och allt är gratis

Kalmar kommuns fritidsbank finns på plats för att berätta om sin verksamhet. Passa på att lämna in sport- och fritidsartiklar som inte längre används. Gammalt för er blir nytt för någon annan!

Arrangör: Kalmar kommun