Till innehållet

För dig som bor i villa

Det finns flera saker att tänka på om man vill kunna ladda sitt elfordon i hemmet. Vissa begrepp och frågor dyker dock alltid upp.

Kan jag ladda i motorvärmaruttaget eller i eluttaget?

Bild på laddboxNej, det är inte att rekommendera eftersom det finns säkerhetsrisker. För att kunna ladda snabbt och säkert rekommenderar vi att man köper en så kallad laddbox. Prata gärna med en elektriker som kan se hur förutsättningarna ser ut just i ditt hus.

Vad kostar det?

Många privatpersoner väljer att köpa en så kallad laddbox. Priset för en laddbox ligger på 5 000–12 000 kronor. Till detta tillkommer en installationskostnad som varierar beroende på de lokala förhållandena för just ditt hus.

Tänk på!

För att få den minsta möjliga miljöpåverkan är det viktigt att du tankar med rätt el. Vi på Kalmar Energi har levererat 100% förnybar energi till alla våra kunder sedan början av 2000-talet. Gör rätt val du också, tanka ren, förnybar energi tillsammans med Kalmar Energi!

Om kontakter och säkerhet

Bild som illustrerar de olika elbilsladdnings-uttagenOlika laddbara fordon har olika kontakter och det viktiga är så klart att laddstationens kontakter är rätt för din bil. Men generellt så gäller följande: Typ 1 och Typ 2 är kontakter för normalladdning medan CCS- och CHAdeMO-kontakter används för snabbladdning. EU har bestämt att Typ 2- respektive CCS-kontakten ska vara standard. Se även till att laddstationen håller säkerhetsnivå ”Mode 3” – även det EU-standard.

För dig som vill fördjupa dig

Ladda bilen hemma – en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Informationsbehov rörande elsäkerhet kring laddstrukturen för elbilar

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt