Till innehållet

Elbilsladdning

Par som laddar hemma

Har du en elbil? Då finns det flera saker att tänka på om du vill kunna ladda ditt elfordon i hemmet. Det dyker alltid upp vissa begrepp och frågor, här har vi samlat några av dem.

Kan jag ladda i motorvärmaruttaget eller i eluttaget?

Nej, det rekommenderar vi inte eftersom det finns säkerhetsrisker. Du bör istället köpa en så kallad laddbox för att kunna ladda snabbt och säkert. Prata med en elektriker som kan se hur förutsättningarna ser ut i just ditt hus!

Vad kostar det?

Många privatpersoner väljer att köpa en så kallad laddbox. Priset för en laddbox ligger mellan 5 000–12 000 kronor. Det tillkommer en installationskostnad som varierar beroende på de lokala förhållandena för just ditt hus.

Tänk på!

Det är viktigt att du tankar med rätt el för att få den minsta möjliga miljöpåverkan. Vi på Kalmar Energi har erbjudit 100% förnybar energi till alla våra kunder sedan början av 2000-talet. Gör rätt val du också; tanka ren, förnybar energi tillsammans med Kalmar Energi!

Om kontakter och säkerhet

Olika laddbara fordon har olika kontakter och det är så klart viktigt att laddstationens kontakter är rätt för din bil. Typ 1 och Typ 2 är kontakter för normalladdning medan CCS- och CHAdeMO-kontakter används för snabbladdning. EU har bestämt att Typ 2- och CCS-kontakten ska vara standard. Du ska också se till att laddstationen håller säkerhetsnivå ”Mode 3” – även det är EU-standard.

Elbilsladdning-uttag

För dig som vill fördjupa dig

Ladda bilen hemma – en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt
Informationsbehov rörande elsäkerhet kring laddstrukturen för elbilar

Laddning av elbil

Effektiv elbilsladdning

Väljer du en laddbox med tillvalet dynamisk lastbalansering använder laddboxen en extern mätare som skyddar din huvudsäkring. På så vis får laddboxen koll på hur mycket el som används i resten av fastigheten och kan därför anpassa hur mycket el som används till elbilsladdning i varje givet ögonblick. Samtidigt kan du använda den kapacitet du har i fastigheten mer effektivt, så att bilen laddar snabbare – utan att huvudsäkringen löser ut eller att du behöver uppgradera till ett dyrare elnätsabonnemang.

50% skattereduktion för Grön teknik

Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för dig som vill installera en laddbox hemma. Det innebär att du har möjlighet att få skatteavdrag för Grön teknik med upp till 50 % av dina kostnader (maximalt 50 000 kronor) när du köper en smart laddbox med installation. Du får avdraget direkt på fakturan på samma sätt som med ROT och RUT, vilket innebär att hela processen för att få bidrag har blivit enklare.

Läs mer om skattereduktionen för grön teknik
Läs mer hos Skatteverket

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt