Till innehållet

Tillsammans är vi starka

Samhällsengagemang

Vår vision, ”Tillsammans skapar vi förutsättningar för att bygga och trygga ett innovativt, tillgängligt och hållbart Kalmargenomsyrar allt vi gör. Ett starkt samhällsengagemang innebär att vi årligen sponsrar och samarbetar med en rad olika lokala aktörer inom exempelvis idrott, kultur, pedagogik, jämställdhet och trygghet. Vi arbetar utifrån en sponsringspolicy och upprättar samarbetsavtal med våra partners. De senaste åren har vi gjort en förflyttning från fokus på idrottsaktiviteter till att än mer agera inom social hållbarhet och samhällsengagemang. Vi vill arbeta aktivt med förändringen mot en ekologisk, såväl som en social hållbar framtid som är inkluderande, tolerant och jämlikt. Kalmar Energi vill genom samarbeten och sponsring bygga kunskap och skapa samsyn kring de utmaningar vi står inför både lokalt och globalt.

Kalmar FF med Hjärtat

Kalmar FF med Hjärtat är ett verksamhetsområde inom Kalmar FF, med fokus på det som händer vid sidan av fotbollen. Tillsammans med oss på Kalmar Energi och övriga partners arbetar Kalmar FF med hjärtat för att alla barn och ungdomar ska få en bra start i livet. Deras uppgift är att på olika sätt, i samverkan med andra goda krafter och samhällsaktörer stärka känslan av gemenskap i samhället. De bidrar även med Kalmar FF Parasport, Kalmar FF med hjärtat Summer camp, barnkonventionens dag, högläsning i skolorna för att främja läsning, spontanfotboll och Energijakten som är ett särskilt samarbete med Kalmar Energi för att uppmuntra barn till att röra sig mer.

Kalmar FF med hjärtat bidrar exempelvis till:

Summer camp
Varje sommar arrangerar föreningen ett ”Summer Camp” på Fredriksskans där barn och unga kostnadsfritt får delta och prova på ett antal olika sporter och idrotter.

Spontanfotboll
Spontanfotbollen genomförs i samarbete med Thoren Framtid som driver grundskola i området. Totalt genomfördes spontanfotbollen vid 6 tillfällen där 180 barn och unga var med och spelade fotboll och fick lära sig mer om föreningslivet och hur det fungerar. Även spelare och ledare från Kalmar FF var med vid samtliga tillfällen.

Energijakten
Energijakten är ett koncept som Kalmar FF med Hjärtat arbetat fram tillsammans med Kalmar Energi i syfte att öka barn och ungas fysiska aktivitet. Totalt har 302 låg– och mellanstadieklasser i Kalmar kommun bjudits in till att delta i arbetet.

Kalmarsundsveckan

Kalmarsundsveckan är en mötesplats för hållbar utveckling. En arena där både näringsliv, offentlig verksamhet och privatpersoner kan samlas för att diskutera miljöfrågor, lära och inspireras av varandra. Bakom initiativet står åtta regionala aktörer: WSP, Kalmar Energi, Kalmar kommun, Kalmar Vatten, Linnéuniversitetet, KSRR, Skanska samt Länsförsäkringar Kalmar län. Tillsammans vill vi bidra till regionens hållbarhetsarbete och på så sätt komma närmare FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Kalmarsundsveckan brukar genomföras i september årligen.

Pandemin blev startskottet för att Kalmarsundsveckan utvecklades till en hybrid mötesplats med en mix av livesändningar och publika event. Kalmar Energi bidrar bland annat med kunskap inom innovation och energi. Kalmarsundsveckan är väl värt ett besök. Fysiskt eller digitalt – det väljer du själv. Veckan är också ett sätt att stärka vår attraktiva region, höja hållbarhetskompetensen och bidra till ett mer hållbart liv. Genom att dela med oss av kunskap och goda exempel kan vi påverka attityder och beteenden!

IFK Kalmar

IFK Kalmar är en fotbollsförening med ca 400 medlemmar för tjejer från sex år och uppåt. Under 2021 avancerade damlaget vidare till allsvenskan. Fotboll kan bidra till en naturlig integration för tjejer och skapa lika förutsättningar för att detta ska kunna ske. IFK Kalmar har infört flera initiativ som förenar, engagerar och integrerar. Ett exempel är Skjut på debuten som vänder sig till sina spelare som är mellan 13-16 år och bygger på att de ska få ett aktivt stöd i att välja bort alkohol och droger.

IFK Kalmar bidrar till:

Vi skjuter på debuten – IFK Kalmar mot droger
Skjut på debuten vänder sig till tjejer som är 13–16 år. Föreningen ingår i ett trepartsavtal med flickan och hennes föräldrar. Avtalet gäller fram till den 30 november det år hon slutar grundskolan. Det innebär att hon inte får prova på någon form av droger (ANDT = alkohol – narkotika – doping – tobak). Under avtalstiden anordnar föreningen olika aktiviteter, såsom tävlingar – resor- föreläsningar med mera. Om tjejerna klarar att hålla sitt kontrakt utgår en premie. IFK Kalmar känner ett ansvar för att sprida sitt sätt att arbeta mot droger till andra föreningar och kommuner, eftersom de känner att konceptet fungerar mycket framgångsrikt hos dem.

Rörelsecoacher – Nu kör vi igång!
Syftet med aktiviteten ”Rörelsecoacher” är att medverka till att eleverna på samtliga skolenheter rör sig mer under skoltid och därmed underlätta deras möjligheter till en aktiv fritid. Målsättningen är att IFK Kalmar ska bli en del av skolverksamheten och att minst 20% av eleverna har en fritidsverksamhet utanför skoltiden.

Idrottsskolan
Idrottsskolan drivs av IFK Kalmar tillsammans med 10 andra föreningar.  De vänder sig till alla tjejer och killar som börjar första klass och pågår under ett läsår från september till maj en gång/vecka. Den följer den vanliga skolan med höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Tanken är att barnen ska få en inblick i vad de olika föreningarna sysslar med och förhoppningsvis hitta någon aktivitet som de vill fortsätta med i framtiden.

Fotbollsskolan
Vänder sig enbart till tjejer. Målgruppen är 6 till 12 år och genomförs alltid veckan före skolstart i augusti.

Tjejligan
De yngre årskullarna 8-9 år spelar poolspel 4–8 gånger under året och IFK Kalmar håller i organisationen. I tjejligan är alla vinnare och det är fullt fokus på gemenskap och glädje i stället för resultat och press.

Vuxenvandring
IFK Kalmar gör vuxenvandringar i Kalmar City och närområdet. Flera kvällar under året, till exempel under skolavslutningar, lönehelger, och andra kvällar/nätter då många ungdomar rör sig på stan.

Fryshuset Kalmar - Barn till ensamma mammor

Fryshuset erbjuder kostnadsfria aktiviteter, utbildningar och stöd i olika former. Kalmar Energi stödjer specifikt projektet, ”Barn till ensamma mammor”. Det innebär konkret stöd till mammor och deras barn i åldrarna 0-18 år som lever i ekonomisk eller social utsatthet. Många av dessa barn har inte möjlighet att delta i fritidsaktiviteter och andra sammanhang där gemenskap och relationer skapas och vänskapsband knyts.

Exempel på aktiviteter arrangerade av Barn till ensamma mammor:

Musei- och biobesök
Teaterföreställningar
Simhall och äventyrsbad
Hockey- och fotbollsmatcher
Julpyssel med klapputdelning
Utelek och Korvgrillning
Sommarläger och sommarlovsdagar
Ansökningstillfällen inför sommarlov och jul
Handledarutbildning inför körkort
Utbildning Första Hjälpen/HLR
Föreläsningar Privatekonomi, Sparande och Pension

Kalmar Läns Museum

Kalmar läns museum är ett regionalt kulturhistoriskt museum för Kalmar län. Kalmar läns museum visar utställningar om bland annat Regalskeppet Kronan, Superkronan för alla åldrar, Sandby borg och Jenny Nyström. De bedriver restaurang och kafé samt butik. Kalmar Energi stödjer museets pedagogiska verksamhet och tidsresor. Varje höst brukar vi arrangera ett kundevenemang på Kalmar läns museum för våra kunder som vi kallar för Natt på Museet.

Kalmarsund Pride

Syftet med Kalmarsund Pride är bland annat att arrangera en återkommande pridefestival som synliggör och främjar hbtq-personers rättigheter. Deras vision är att skapa ett inkluderande Kalmar län – ett samhälle fritt från begränsande normer, fördomar och diskriminering. För Kalmar Energi är hållbara värderingar minst lika viktiga som hållbar energi.

Kalmar Stadsmission

Kalmar Stadsmission öppnar sina dörrar för de som behöver komma in i värmen, äta en stadig frukost, duscha och tvätta sina kläder. Stadsmissionen serverar cirka 11 000 frukostar per år och delar ut cirka 120 matkassar i veckan till hushåll där barn vars föräldrar av olika anledningar inte kan jobba och där varje månad är en kamp att få allt att gå ihop.

 

Kalmar Stadsmission bidrar exempelvis till:

Daglig verksamhet
De hjälper hemlösa och erbjuder frukost, dusch och tvätt
Hjälp och vägledning
Kalmar Stadsmission delar ut cirka 120 matkassar varje vecka
Akutkassar
Sommarläger för barn och ungdomar
Höstresa till Astrid Lindgrens Värld (två bussar 2019)

Här kan du se filmen om Kalmar Stadsmissionens sommarläger.

 

Intern sponsringspott

Varje år delar Kalmar Energi ut ett stöd på 75 000 kr till lokala föreningar som bidrar till olika typer av samhällsengagemang. Samtliga anställda får nominera sitt bidrag som i sin tur får dela på potten.

Under 2024 delar följande föreningar på potten:

Algutsrums Skytteförening
Nybro Badmintonklubb
CL98IC
Clownlabbet, ideell förening
Färjestadens Segelsällskap
Glömminge-Algustrum IF
Gullabo SK
Gymmix Lindsdal
Hossmo BK
Kalmar HC
Kalmar Konståkningsklubb
Kalmar Roddklubb

Kalmar Simsällskap
Kalmar SK
Kalmar Södra Badgers
Kalmar Volleybollklubb
Kalmar Wakeboardförening
Kalmarsunds Tangoförening
Lindsdals IF
Nybro IBK
Nybro Orienteringsklubb
Scenkonst Kalmar
Södermöre Scoutkår
Trekantens Scoutkår

Samarbeten

Här kan du se samtliga aktuella samarbetena vi har just nu.

Sponsring/samhällsengagemang

Kalmar FF – Fotboll med hjärtat
IFK Kalmar
Ung företagsamhet
Kalmar läns museum
FBC Kalmarsund
Kalmarsund Pride
Fryshuset Kalmar (Barn till ensamma mammor)
Kalmar Stadsmission
Sjöräddningssällskapet

Vi stödjer…

Barncancerfonden
Diabetesfonden
Missing People
Noll tolerans mot mobbning
Kalmar mot droger
Rent Kalmar
Nattvandrarna
Queens of Kalmar
Team Rynkeby

Kriterier för samarbeten och sponsring

Vi försöker fördela vår sponsring på ett så bra och rättvist sätt som möjligt, men vi kan inte vara med och stödja allt. Därför har vi klara mål med vår sponsring – vi vill vara en positiv kraft i vårt verksamhetsområde.

 

Kriterier:

  • Bidra till samhällsutveckling (social hållbarhet)
  • Öka varumärkeskännedom
  • Levandegöra varumärket/värderingar
  • Driva kundlojalitet
  • Skapa affärsmöjligheter
  • Öka stolthet och motivation hos medarbetare

Alla samarbeten som vi ingår i ska kunna kopplas till vårt varumärke och våra värderingar:

  • Nära
  • Personliga
  • Engagerande

Vi avstår från samarbeten när det…
Avser politiska eller religiösa ändamål, avser aktiviteter som kan skada miljön, avser riskfyllda sporter/aktiviteter, riktas mot personer som kan misstänkas använda otillåtna medel/otillåtet agerande.

Ansök om sponsring

Vill du att vi sponsrar din förening? Vi hanterar sponsringsansökningar i slutet av varje år. Skicka in en ansökan genom att fylla i formuläret nedan 👇

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt