Till innehållet

Tillsammans är vi starka

Samhällsengagemang

Vår vision, ”Tillsammans skapar vi förutsättningar för att bygga och trygga ett innovativt, tillgängligt och hållbart Kalmargenomsyrar allt vi gör. Ett starkt samhällsengagemang innebär att vi årligen sponsrar och samarbetar med en rad olika lokala aktörer inom exempelvis idrott, kultur, pedagogik, jämställdhet och trygghet. Vi arbetar utifrån en sponsringspolicy och upprättar samarbetsavtal med våra partners. De senaste åren har vi gjort en förflyttning från fokus på idrottsaktiviteter till att än mer agera inom social hållbarhet och samhällsengagemang. Vi vill arbeta aktivt med förändringen mot en ekologisk, såväl som en social hållbar framtid som är inkluderande, tolerant och jämlikt. Kalmar Energi vill genom samarbeten och sponsring bygga kunskap och skapa samsyn kring de utmaningar vi står inför både lokalt och globalt.

Kalmar FF med Hjärtat

Kalmar FF med Hjärtat är ett verksamhetsområde inom Kalmar FF, med fokus på det som händer vid sidan av fotbollen. Tillsammans med  oss på Kalmar Energi och övriga partners arbetar Kalmar FF med hjärtat för att alla barn och ungdomar ska få en bra start i livet. Deras uppgift är att, på olika sätt, i samverkan med andra goda krafter och samhällsaktörer stärka känslan av gemenskap i samhället. De bidrar även med Kalmar FF Parasport, Kalmar FF med hjärtat Summer camp, barnkonventionens dag, högläsning i skolorna för att främja läsning, spontanfotboll och Energijakten (som är ett särskilt samarbete med Kalmar Energi) för att uppmuntra barn att röra sig mer.

Kalmar FF med hjärtat bidrar exempelvis till:

Summer camp
Varje sommar arrangerar föreningen ett ’Summer Camp’ på Fredriksskans där barn och unga kostnadsfritt får delta och prova på ett antal olika sporter och idrotter.

Spontanfotboll
Spontanfotbollen genomförs i samarbete med Thoren Framtid som driver grundskola i området. Totalt genomfördes spontanfotbollen vid 6 tillfällen där 180 barn och unga var med och spelade fotboll och fick lära sig mer om föreningslivet och hur det fungerar. Även spelare och ledare från Kalmar FF var med vid samtliga tillfällen.

Energijakten
Energijakten är ett koncept som Kalmar FF med Hjärtat arbetat fram tillsammans med Kalmar Energi i syfte att öka barn och ungas fysiska aktivitet. Totalt har 302 låg– och mellanstadieklasser i Kalmar kommun bjudits in till att delta i arbetet.

Kalmarsundsveckan

Kalmarsundsveckan är en mötesplats för hållbar utveckling. En arena där både näringsliv, offentlig verksamhet och privatpersoner kan samlas för att diskutera miljöfrågor, lära och inspireras av varandra. Bakom initiativet står åtta regionala aktörer: WSP, Kalmar Energi, Kalmar kommun, Kalmar Vatten, Linnéuniversitetet, KSRR, Skanska samt Länsförsäkringar Kalmar län. Tillsammans vill vi bidra till regionens hållbarhetsarbete och på så sätt komma närmare FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Kalmarsundsveckan brukar genomföras i september årligen

Pandemin blev startskottet för att Kalmarsundsveckan utvecklades till en hybrid mötesplats med en mix av livesändningar och publika event. Kalmar Energi bidrar bland annat med kunskap inom innovation och energi. Kalmarsundsveckan är väl värt ett besök. Fysiskt eller digitalt – det väljer du själv. Veckan är också ett sätt att stärka vår attraktiva region, höja hållbarhetskompetensen och bidra till ett mer hållbart liv. Genom att dela med oss av kunskap och goda exempel kan vi påverka attityder och beteenden!

IFK Kalmar

IFK Kalmar är en fotbollsförening med ca 400 medlemmar för tjejer från sex år och uppåt . Under 2021 avancerade damlaget vidare till allsvenskan. Fotboll kan bidra till en naturlig integration för tjejer och skapa lika förutsättningar för att detta ska kunna ske. IFK Kalmar har infört flera initiativ som förenar, engagerar och integrerar. Ett exempel är Skjut på debuten som vänder sig till sina spelare som är mellan 13-16 år och bygger på att de ska få ett aktivt stöd i att välja bort alkohol och droger.

IFK Kalmar bidrar till:

Vi skjuter på debuten – IFK Kalmar mot droger
Vänder sig till tjejer som är 13 – 16 år. Föreningen ingår ett trepartsavtal med flickan och hennes föräldrar. Avtalet gäller fram till den 30 november det år hon slutar grundskolan. Det innebär att hon inte får prova på någon form av droger (ANDT = alkohol – narkotika – doping – tobak). Under avtalstiden anordnar föreningen olika aktiviteter (tävlingar – resor- föreläsningar med mera). Om tjejerna klarar att hålla sitt kontrakt utgår en premie. IFK Kalmar känner ett ansvar för att sprida sitt sätt att arbeta mot droger till andra föreningar och kommuner, eftersom de känner att konceptet fungerar mycket framgångsrikt hos dem.

Rörelsecoacher – Nu kör vi igång!
Syftet med aktiviteten Rörelsecoacher är att medverka till att eleverna på samtliga skolenheter rör sig mer under skoltid och därmed underlätta deras möjligheter till en aktiv fritid. Målsättningen är att IFK Kalmar ska bli en del av skolverksamheten och att minst 20% av eleverna har en fritidsverksamhet utanför skoltiden.

Idrottsskolan
Drivs av IFK Kalmar tillsammans med 10 andra föreningar. Vänder sig till alla tjejer och killar som börjar 1:a klass och pågår under ett läsår från september till maj en gång/vecka. Den följer den vanliga skolan med höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Tanken är att barnen skall få en inblick i vad de olika föreningarna sysslar med och förhoppningsvis hitta någon aktivitet som de vill fortsätta med i framtiden.

Fotbollsskolan
Vänder sig enbart till tjejer. Målgruppen är 6 till 12 år och genomförs alltid veckan före skolstart i augusti.

Tjejligan
De yngre årskullarna 8-9 år spelar poolspel 4 – 8 gånger under året och IFK Kalmar håller i organisationen. I tjejligan är alla vinnare och det är fullt fokus på gemenskap och glädje i stället för resultat och press.

Vuxenvandring
Kalmar IFK gör vuxenvandringar i Kalmar City och närområdet. Flera kvällar under året, till exempel under skolavslutningar, lönehelger, och andra kvällar/nätter då många ungdomar rör sig på stan.

Fryshuset Kalmar

Fryshuset erbjuder kostnadsfria aktiviteter, utbildningar och stöd i olika former. Kalmar Energi stödjer specifikt projektet, ”Barn till ensamma mammor”. Det innebär konkret stöd till mammor och deras barn i åldrarna 0-18 år som lever i ekonomisk eller social utsatthet. Många av dessa barn har inte möjlighet att delta i fritidsaktiviteter och andra sammanhang där gemenskap och relationer skapas och vänskapsband knyts.

Exempel på aktiviteter arrangerade av Barn till ensamma mammor:

Evenemang på Baronen där pengarna gick oavkortat till BEM – Barn till ensamstående mammor i Kalmar.
Kalmar Energi samt IFK Kalmar på plats och slog in julklappar.
Nyårsrevy
Teaterföreställning
Hockeymatch
Lunchlådor
Morsdagsfirande
Äventyrsbad
Kalmar Slott
Travskola på Kalmartravet
Ponnyridning på Skälby

Kalmar Läns Museum

Kalmar läns museum är ett regionalt kulturhistoriskt museum för Kalmar län. Kalmar läns museum visar utställningar om bland annat Regalskeppet Kronan, Superkronan för alla åldrar, Sandby borg och Jenny Nyström. De bedriver restaurang och kafé samt butik. Kalmar Energi stödjer museets pedagogiska verksamhet, Tidsresor. Varje höst brukar vi också arrangera ett kundevenemang på Kalmar läns museum för våra kunder, till exempel Natt på Museet.

Kalmarsund Pride

Syftet med Kalmarsund Pride är bland annat att arrangera en återkommande pridefestival som synliggör och främjar hbtq-personers rättigheter. Deras vision är att skapa ett inkluderande Kalmar län – ett samhälle fritt från begränsande normer, fördomar och diskriminering. För Kalmar Energi är hållbara värderingar minst lika viktiga som hållbar energi.

Kalmar Stadsmission

Kalmar Stadsmission öppnar sina dörrar för de som behöver komma in i värmen, äta en stadig frukost, duscha och tvätta sina kläder. De delar också ut matkassar till cirka 110 hushåll med totalt 84 barn. Barn vars föräldrar av olika anledningar inte kan jobba och där varje månad är en kamp för att få allt att gå ihop.

Hjärtlogotyp KSM 2023

Kalmar Stadsmission bidrar exempelvis till:

Daglig verksamhet
De hjälper hemlösa och erbjuder frukost, dusch och tvätt
Hjälp och vägledning
Kalmar Stadsmission delar ut 80-100 kassar varje vecka
Akutkassar
Sommarläger för barn och ungdomar
Höstresa till Astrid Lindgrens Värld (två bussar 2019)

Här kan du se filmen om Kalmar Stadsmissionens sommarläger.

 

Intern sponsringspott

Varje år delar Kalmar Energi ut ett stöd på 50 000 kr till lokala föreningar som bidrar till olika typer av samhällsengagemang. Samtliga anställda får nominera sitt bidrag som i sin tur får dela på potten.

Under 2022  delade nedan föreningar på potten:

Föreningen Vi unga
Stenåsa Sandy/Gårdby IF
Orrefors IF MTB-sektionen
Kalmar SK Friidrott
Hossmo BK
Kalmar Konståknings Klubb
Kalmar Hockey Club
Kalmarbygdens Fältrittklubb
CL98IC
Glömminge Algutrsrum IF
Kalmar södra
Trekantens Scoutkår
Södermöre Scoutkår/Arbygården
Kalmar Roddklubb
Rockneby Idrottsklubb

Samarbeten

Här kan du se samtliga aktuella samarbetena vi har just nu.

Sponsring/samhällsengagemang

 • Kalmar FF med hjärtat
 • IFK Kalmar
 • Ung företagsamhet
 • Kalmar läns museum
 • Kalmarsundsveckan
 • FBC Kalmarsund
 • Capellagården
 • Kalmarsund Pride
 • Fryshuset Kalmar (Barn till ensamma mammor)
 • Kalmar Stadsmission
 • Sjöräddningssällskapet

Vi stödjer…

 • Barncancerfonden
 • Diabetesfonden
 • Missing People
 • Noll tolerans mot mobbning
 • Kalmar mot droger
 • Rent Kalmar
 • Nattvandrarna
 • Queens of Kalmar
 • Barnkliniken Kalmar läns sjukhus
 • Natur- och miljö-boken

Kriterier för samarbeten och sponsring

Vi försöker fördela vår sponsring på ett så bra och rättvist sätt som möjligt, men vi kan inte vara med och stödja allt. Därför har vi klara mål med vår sponsring – vi vill vara en positiv kraft i vårt verksamhetsområde.

 

Kriterier:

 • Bidra till samhällsutveckling (social hållbarhet)
 • Öka varumärkeskännedom
 • Levandegöra varumärket/värderingar
 • Driva kundlojalitet
 • Skapa affärsmöjligheter
 • Öka stolthet/motivation hos medarbetare

Alla samarbeten som vi ingår i ska kunna kopplas till vårt varumärke och våra värderingar:

 • Nära
 • Personliga
 • Engagerande

Vi avstår från samarbeten när det…
Avser politiska eller religiösa ändamål, avser aktiviteter som kan skada miljön, avser riskfyllda sporter/aktiviteter, riktas mot personer som kan misstänkas använda otillåtna
medel/otillåtet agerande.

Kontakt

Har du frågor om Kalmar Energis sponsring?
Hör av dig till:
Jon Flobrant
Kommunikationsansvarig
E-post
0480 – 45 11 33

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt