Till innehållet

Ny prismodell med effektavgift

Energimarknadsinspektionen införde föreskrifter om en ny prismodell för elnätsavgiften 2022. Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsbolag i Sverige ha infört den nya prismodellen, som bland annat inkluderar en effektavgift. Ändringen i prismodellen ska inte ge mer intäkter till elnätsbolagen, utan ska på hela kundkollektivet sammantaget vara kostnadsneutral. 

Den nya prismodellen med effektavgift sätter dig som kund i förarsätet när det gäller dina elnätskostnader. Den kan bli lägre om du sprider ut eller flyttar din elanvändning till andra tider, och högre om du använder mycket el samtidigt.

Varför inför vi en ny prismodell med effektavgift?

Bakgrunden till förändringen är att samhällets användning av el ökar och att det blir trångt i elnäten, vilket till exempel kan hindra företag och kommuner att växa. En del av lösningen är att bygga ut elnäten, men det tar tid och är kostsamt. En annan del är att nyttja de befintliga elnäten mer effektivt genom att flytta och sprida ut elanvändningen till tider då efterfrågan är lägre.

Stimulera till beteendeförändring och mer rättvis fördelning av kostnader

Den nya prismodellen med en effektavgift ska stimulera elanvändare att anpassa sin elanvändning och att fördelningen av kostnaderna mellan olika kunder ska bli mer rättvis. Den elanvändare som vill använda mycket el samtidigt och vid en tidpunkt när efter­frågan är stor kan komma att få betala mer. Den som sprider ut sin elanvändning och/eller flyttar den till tider då efterfrågan är låg kan få lägre kostnader. Det är hur mycket effekt som används samtidigt och när på dygnet, som till största del avgör hur hög den rörliga elnätskostnaden blir.

Schematisk bild över hög och låg effekt.
När du använder mycket el samtidigt bildas en topp i din elanvändning, en så kallad effekttopp – effekten blir hög. När du däremot sprider ut din elanvändning och gör en sak i taget blir effekttoppen lägre – effekten blir låg. Mängden el du använder och köper av ditt elhandelsföretag är lika stor, men din effektavgift blir högre eller lägre beroende på hur du agerar.

Vilka blir påverkade av prismodellen med effektavgift?

Den nya prismodellen kommer att gälla för samtliga elanvändare, företag som privatkunder, men Kalmar Energi inför den i tre etapper. Vi kommer att skicka ut detaljerad information till påverkade kunder inför varje etapp.

Etapp Kundtyp Segment Tidplan
1 Hög- och lågspänningskunder (N3 och N4) Större företagskunder 1 april 2025
2 Kunder med säkringsstorlek 80–200A Mindre företagskunder hösten 2025
3 Kunder med säkringsstorlek 16L–63A Privatkunder våren 2026

Hur ser Kalmar Energis prismodell ut?

Det är varje enskilt elnäts­företag som bestämmer hur de utformar avgifterna för sitt elnät. Kalmar Energi kommer att, för samtliga kunder, dela upp elnätsavgiften i:

  • Fast avgift
  • Effektavgift
  • Överföringsavgift

Kalmar Energis elnät är främst belastat på vardagar mellan klockan 06:00–20:00. Effektavgiften beräknar vi utifrån dina så kallade effekttoppar under månaden mellan de klockslagen. Vad är effekttoppar då? Jo, det är de timmar som du använder som mest kilowatt. Vi räknar ut ett medelvärde av dina tre högsta effekttoppar på enskilda vardagar i månaden, på vilket vi baserar din effektavgift.

Diagrammet nedan visar ett exempel på hur elanvändning kan se ut under en månad och vilka effekttoppar som effektavgiften är baserad på. De röda staplarna visar de högsta topparna under vardagar och de gråa staplarna är helgdagar.

 

Kunder med effekttariff N4, med säkring över 200A, och kunder med effekttariff N3, högspänning, har tidigare haft en elnätsavgift med fyra komponenter; fast avgift, abonnerad effekt, effektavgift och överföringsavgift. Den nya prismodellen består i stället av tre priskomponenter; fast avgift, effektavgift och överföringsavgift.

Säkringskunder, med en säkring på 16L–200A, har tidigare haft tre priskomponenter; fast avgift, abonnemangsavgift och överföringsavgift. Den nya prismodellen består också av tre priskomponenter, men abonnemangsavgiften blir istället en effektavgift.

Var kan du få mer information om effektavgiften?

Har du frågor?

Läs svaren på de vanligaste frågorna nedan. Du är också välkommen att kontakta kundcenter på 0480-45 11 45 eller via kundcenter@kalmarenergi.se.

Frågor och svar

Effektavgift är den del av elkostnaden som beror på den högsta mängden el, eller effekten, som används samtidigt under en viss period. Avgiften är utformad för att täcka kostnaderna för att säkerställa att det alltid finns tillräckligt med kapacitet i elnätet under perioder med hög efterfrågan.

Effektavgiften ska uppmuntra dig som kund att sprida ut energianvändningen och undvika att använda många apparater samtidigt. Det kan sänka din totala kostnad och bidra till att energisystemet fungerar bättre.
Senast den 1 januari 2027 måste alla elnätsbolag i Sverige ha infört den nya effektavgiften. Det gör vi för att minska belastningen på elnätet, särskilt under tider då många använder mycket el samtidigt. Genom att elnätsbolagen tar betalt för hög energianvändning under effekttoppar får alla elnätskunder ett tydligt incitament att fördela sin energianvändning jämnare över dygnet. Det hjälper till att undvika överbelastningar och minskar behovet av att bygga ut elnätet, vilket både sparar resurser och bidrar till ett mer stabilt energisystem.
Vi baserar effektavgiften på genomsnittet av dina tre högsta effekttoppar varje månad, fördelat på tre olika dygn, det vill säga de tre timmar då du har haft högst elanvändning. Det kallas för timmedeleffekt och är genomsnittet av den effekt du använder under en timme. Vi räknar inte med effekttoppar på helger eller vardagar mellan klockan 20:00-06:00.
Ja, det kan du. Du behöver veta hur stor effekt de apparater du använder under en och samma timme utnyttjar, då kan du räkna ut deras bidrag till din timmedeleffekt beroende på hur länge du kör dem.

Ett exempel: Under en timme använder du en vattenkokare med effekten 2,2 kW under 5 minuter och ugnen med effekten 2,5 kW under 45 minuter. Då kommer din timmedeleffekt bli följande: 2,2 x (5/60) + 2,5 x (45/60) = 0,183 kW + 1,875 kW = 2,06 kW.

Timmedeleffekt är hittills det vanligaste sättet att mäta effekt på i branschen.
Den nya prismodellen inför vi i tre olika etapper.
Etapp 1: Hög- och lågspänningskunder (N3 och N4), 1 april 2025
Etapp 2: Kunder med säkringsstorlek 80–200A (mindre företagskunder), hösten 2025
Etapp 3: Kunder med säkringsstorlek 16L–63A (privatkunder/små företagskunder), våren 2026
Vi har myndighetskrav på oss att ha genomfört förändringen för samtliga kunder senast den 1 januari 2027. Vi vill kunna möta upp med god service för de som hör av sig i samband med övergången till den nya prismodellen. Därför har vi valt att dela upp det i olika etapper.
Du blir positivt eller negativt påverkad av förändringen beroende på hur du använder din energi. Prismodellen kommer att gynna kunder som kan fördela sin energianvändning jämt över dygnet.
Du kan sprida ut din energianvändning och undvika att använda många apparater samtidigt, vilket sänker den totala kostnaden. Du kan också styra din energianvändning till tider när elnätet inte är så hårt belastat, det vill säga till helger och vardagar mellan klockan 20:00-06:00.
Det går tyvärr inte att svara generellt på den frågan, utan du får själv simulera vad som händer när du ökar eller minskar effektuttaget.
Elbilsladdaren är i de flesta hushåll den apparat som ger högst effekttoppar. I ett hushåll utan elbilsladdare är det framför allt uppvärmningen i hemmet som är den stora användaren av energi. Du kan tänka att det är apparater som har till uppgift att producera värme eller kyla, till exempel värmepump, varmvattenberedare, el-element, torktumlare, diskmaskin, tvättmaskin, kyl- och frys, portabla AC-anläggningar.

Du bör först och främst flytta den användning som har de högsta effekttopparna och som med rimliga metoder är enkel att styra i tid.
Vardagar är alla dagar förutom:
Lördagar och söndagar
Julafton, Juldagen och Annandag jul
Nyårsafton, Nyårsdagen och Trettondedag jul
Långfredag och Annandag påsk
Första maj
Kristi Himmelsfärd
Nationaldagen
Midsommarafton
Under de tiderna använder inte våra elnätskunder lika mycket energi och vårt elnät är inte lika hårt belastat. Vi vill att det ska löna sig att flytta viss elanvändning till den tiden på dygnet och har därför utformat effektavgiften att inte räkna med effekttoppar på vardagar mellan klockan 20:00-06:00 eller på helger.
Du kan kontakta kundcenter, på 0480-45 11 45 eller via kundcenter@kalmarenergi.se, för att få specifik information om hur effekttarifferna påverkar just ditt avtal.

Energimarknadsinspektionen (Ei) är den svenska myndigheten som övervakar elmarknaden. På deras webbplats, ei.se, finns information om regler och rekommendationer för effekttariffer.

Säkra vintern – grymt pris på fasta elavtal!

Du som ny kund – teckna fast elavtal och få fri månadsavgift i 6 månader.

mobil Läs mer och teckna här!