Till innehållet

Just nu har vi längre kötider på telefon än normalt. Hos Kundcenter hittar du information om till exempel Faktura, Avtal och Flytt. Många ärenden kan du lösa genom att logga in på Mina Sidor.

Är du sen med en betalning?

”Hjälp, jag har missat en betalning! Vad händer nu?” tänker du. Här beskriver vi händelseförloppet och var du kan få mer information om dina eventuella påminnelser och inkassokrav.

Påminnelse

Har du missat att betala innan fakturans förfallodag? Då kommer först en påminnelse från vårt ombud Svea Inkasso. Då tillkommer en påminnelseavgift på 60 kronor, som du betalar till Svea Ekonomi.

Inkassokrav

Betalar du inte påminnelsen inom angiven tid får du ytterligare en påminnelse i form av ett inkassokrav, som kostar 180 kronor. Utöver påminnelse- och kravavgift tillkommer dröjsmålsränta. Räntekostnaderna läggs på din nästkommande faktura från oss.

Har du fått flera betalningspåminnelser inom 12 månader och du återigen missar att betala får du ett inkassokrav direkt, utan att först få en påminnelse. I de undantagsfall där betalning inte sker trots påminnelse och krav kan det gå så långt att vi stänger av din el och begär en deposition. Storleken på depositionen beror på hur mycket energi du använder.

Förseningsersättning

Är du sen som näringsidkare eller enskild firma? Då får du påminnelse, precis som ovan. Är du däremot sen en tredje gång inom 12 månader tillkommer en förseningsersättning om 450 kronor per faktura istället för inkassokrav. I dessa 450 kronor ingår påminnelseavgift och inkassoavgift, enligt EU-förordning.

Har du en samlingsfaktura får du en förseningsersättning á 450 kronor per samlingsfaktura, inte per förfallen faktura. Observera att om du som näringsidkare är sen med en betalning ytterligare en gång inom denna tolvmånadersperiod, får en förseningsersättning om 450 kronor direkt, utan att först få en påminnelse.

I de undantagsfall där betalning inte sker trots påminnelse och förseningsersättning kan det gå så långt att vi stänger av din el och begär en deposition. Storleken på depositionen beror på hur mycket energi du använder.

Söka anstånd eller upprätta en avbetalningsplan

Vet du att du kommer att ha svårt att betala en faktura i tid? Då kan du söka anstånd med betalningen av en faktura. Kontakta oss då innan fakturan förfaller, så hjälper vi dig! Beviljas ett anstånd kan vi skjuta på förfallodagen med maximalt 30 dagar. Då tillkommer 8 procentenheter i dröjsmålsränta och en referensränta på din nästkommande faktura.

Vi kan också upprätta en avbetalningsplan. Då tillkommer dröjsmålsränta och en avgift på 170 kronor. De löpande fakturorna betalas då som vanligt och skulle någon ny faktura inte betalas i tid upphör avbetalningsplanen att gälla.

Svea Inkasso

Har du frågor om ditt ärende hos Svea Inkasso? Du hittar deras kontaktuppgifter här.

Chatta med oss