Till innehållet

TIM-SPOT el – smart och flexibel elanvändning

Elpriset styrs av utbud och efterfrågan och varierar därför över dygnet. När de flesta av oss sover, är elpriset ofta billigare, medan det är dyrare på morgonen och under dagen när vi är mer aktiva. Du kan därför spara pengar genom att välja när du använder el. Hur mycket pengar du faktiskt kan spara beror på i vilken utsträckning du kan styra din förbrukning. En genomsnittlig villa kan spara ett par hundralappar per månad med TIM-SPOT el, när elpriserna går upp finns det chans att spara ännu mer.

Tidigare läste elmätarna av elanvändningen en gång i månaden. Nu kan de flesta moderna elmätarna hantera mer information och läsa av timvärden. Det gör att det numera går att betala för den elen du använder varje enskild timme. I framtiden blir det ännu enklare att styra sin elanvändning med smart teknik och smarta apparater som själva kan styra sin elanvändning efter när elen är som billigast.

Skillnaden mellan TIM-SPOT el och RÖRLIG el

När du har TIM-SPOT el betalar du enligt din egen användningsprofil. Ditt elpris beräknas alltså utifrån din egen elanvändning timme för timme gånger elpriset för respektive timme på den nordiska elbörsen Nord Pool. RÖRLIG el är däremot ett volymvägt elpris. Det utgår ifrån alla våra kunders gemensamma elanvändning timme för timme gånger Nord Pools spotpris för det elområde där anläggningen finns. Det betyder att du betalar som om du har använt din el enligt kundkollektivets användningsmönster.

För båda avtalsformerna tillkommer avgifter till Svenska Kraftnät och elcertifikat, ursprungsgarantier, balans och handelskostnader för att få fram slutpriset. På slutpriset tillkommer sedan ditt avtalade påslag.

Ska jag ha TIM-SPOT el eller RÖRLIG el?

TIM-SPOT el passar dig som både kan och vill styra din elanvändning till tidpunkter då elen kostar som minst. Du som kund bör vara påläst, för att kunna styra din elanvändning till tidpunkter när elen kostar mindre. Vill du däremot kunna tvätta och ladda din bil när det passar dig, utan att tänka på elpriset? Då ska du välja RÖRLIG el.

Teckna elavtal

Typ av el 100% förnybar
Prismodell Avräkning timme för timme
Aktuell prisnivå Baseras på den nordiska elbörsen, kontakta oss för mer information
Månadsavgift 50 kronor
Bindningstid Tillsvidare
Förlängning Automatisk
Uppsägningstid 1 kalendermånad
Faktureringsintervall Månadsvis
Betalningssätt E-faktura, e-postfaktura, autogiro, pappersfaktura
- Ja. El är svårt att storskaligt lagra, så när efterfrågan på el ökar, ökar också behovet av att producera el med hjälp av kärnkraft, olja, gas och kol. Genom att sprida ut din elanvändning på dygnet minskar du belastningen på elnätet och möjliggör för en större andel förnybar el i norra Europas elnät.
- En förutsättning för att kunna teckna Tim-spot, är att du har en mätare som mäter din förbrukning timme för timme. Om du redan har en timavläst mätare, så sätter vi igång avtalet så snabbt som möjligt. Om du inte har det så ställer vi om mätaren/avläsningen. Bor du inte i vårt nätområde så skickar vi denna förfrågan till nätägaren. Totalt kan det ta upp till tre månader innan din mätare har ställts om och avtalet kan sättas igång. Under tiden vi ställer om kommer du att ha ett månadsavläst Rörligt elavtal.

- Ja. Det här avtalet är till för dig som gillar att ha koll på elmarknadens priser, är medveten om din elanvändning och har praktisk möjlighet att styra din elanvändning till tidpunkter när priset är som lägst. Du behöver vara påläst och löpande stämma av elpriserna på Nord Pool. Vanligvis passar det inte dig som bor i lägenhet eller dig som inte har möjlighet att styra elanvändningen. Om du inte vill tänka på elpriserna så rekommenderar vi något av våra andra avtal. Ring oss gärna så ger vi dig vägledning på telefon!
- Det rörliga elpriset baseras på föregående månads snittpris för elen i det elområde du tillhör. Med Tim-spot baseras istället din kostnad på det faktiska priset och den faktiska förbrukningen per timme, som varit under månaden.
Vill du byta till någon annan av våra avtalsformer kan du göra det vid närmaste månadsskifte.

Elen kostar mer när användningen är som störst

Under sen eftermiddag, när många kommer hem från jobbet, lagar mat och kör disk och tvätt, är elpriset oftast som högst. Det beror på tillgång och efterfrågan i elnätet.

Styr din elanvändning till natten

Elen är oftast billigare på natten. Om du till exempel har elbil, tvättmaskin och diskmaskin och kan styra om användningen till småtimmarna när efterfrågan på el är lägre, så kan du spara pengar.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt