Till innehållet

Så funkar appen

På denna sida dyker vi djupt ned i hur vår app fungerar, från att förstå dina månadskostnader till att reflektera över energianvändningens inverkan på vår planet. Steg för steg guidar vi dig mot ett hållbart hem och en ljusare, grönare framtid.

1. Hämta appen och skapa konto

Starta genom att hämta appen. Gå till din app-butik, klicka på länken nedanför:

Ladda ned på Google Play Hämta i App Store

Vyer som visar inloggning i appen.

1a. Är du redan kund?

Då loggar du enkelt in med BankID.

Saknar du BankID eller kanske loggar in som företag? Då kan du använda organisationsnummer eller kundnummer tillsammans med en kod för att börja använda appen.

1b. Bli kund

Klicka på knappen ”Bli kund” på inloggningssidan för att se vilka tjänster vi kan erbjuda på din adress.

1c. Kom igång!

För att få ut så mycket som möjligt av appen behöver du svara på några frågor om dig och ditt hushåll. Dina svar är självklart helt anonyma, men vi behöver dem för att vi ska kunna göra rätt typ av prognoser för dig och ditt hushåll.


2. Hem

Här får du en överblick över ditt hushålls uppskattade kostnad och klimatpåverkan, genvägar till olika funktioner och nyhetsflöde vad som är aktuellt just nu. Hemvyn är fullt anpassningsbar där du enkelt lägger till dina favoritmoduler så att du snabbt får en överblick över det som du är intresserad utav.

Vy över app

2a. Har du flera adresser?

Om du är kund på flera adresser, exempelvis både en villa och ett fritidsboende, kan du byta adress i dropdown-menyn högst upp på sidan.

2b. Chatta med oss eller ta del av vanliga frågor och svar

Meddelande från oss hamnar i din inkorg, klicka på brevlådan för att läsa dem. Klicka på pratbubblan för att se vanliga frågor eller för att komma i kontakt med oss. Pratbubblan följer med dig på alla sidor i appen, så att du snabbt ska få svar om några frågor dyker upp.

2c. Mina favoriter 💙

Anpassa startsidan/hem efter just dina behov. Klicka här för att lägga till eller ta bort favoriter från hemvyn. Kanske vill du se aktuella spotpriser eller vad din solcellsanläggning producerar? Du väljer själv! Här kommer fler favoriter läggas till framöver så håll utkik.

2d. Genvägar

Här kan du snabbt nå olika funktioner i appen, så som driftinformation, månadsrapport, energispartips och detaljerad historik. Här hittar du också en genväg till familjedelning, gå hit om ni är flera i hushållet som behöver få koll på energianvändningen.

2e. Meny längst ner

I menyn längst ner på skärmen finns knappar för att komma till olika funktioner i appen – Hem, Prognos, Analys, Styrning och Min profil. Listen följer med dig på alla sidor i appen för att du enkelt ska kunna hoppa mellan olika funktioner.


3. Prognos

Den här funktionen kan hjälpa dig att planera din användning utifrån de timmar som har lägst elpris, klimatpåverkan och högst vindproduktion.

3a. Dagens spotpris på el

Här visar vi dagens spotpris så att du kan planera din användning utifrån de timmar som har lägst elpris. För att dra nytt utan svängningarna behöver du som kund ha tecknat ett TIM-SPOT avtal. Passa på att diska/tvätta eller ladda din elbil på de timmar som är lägst.

3b. Dagens uppskattade elkostnad

Här visas en prognos för hushållets elkostnad (värdet i cirkelns mitt), timme för timme. Genom att uppskatta din kommande elanvändning och multiplicera den med ditt elpris (ditt kWh pris, elcertifikat, moms och eventuella påslag) får vi fram en uppskattad kostnad per timme som visas i cirkelns mitt. Här ingår även din månadskostnad som divideras på antal timmar. Swipa i diagrammet för att se din prognos på framtida elkostnad.

Prognoser

  • Summan i mitten: Den uppskattade kostnaden för elen du använder under en timme.
  • KWh till vänster: Hushållets uppskattade användning för den aktuella timmen.
  • Summan till höger: Ditt uppskattade elpris/KWh. Här räknas elnätet in om du är nätkund.
3c. Uppskattad miljöpåverkan

Minimera ditt klimatavtryck! Genom att lägga ihop din förväntade användning baserat på tidigare elanvändning och mängden CO2 som finns i elnätet vid tillfället kan vi få fram en uppskattning av din miljöpåverkan, timme för timme.


4. Analys

Användning, kostnad och miljöpåverkan – här får du koll på din historiska data.

4a. Uppskattad energianvändning, kostnad och klimatpåverkan

Här visar vi även din uppskattade energianvändning, kostnad och klimatpåverkan baserat på olika tjänster du har hos oss så som elnät, elhandel eller fjärrvärme för nuvarande månad. Genom att välja tidigare månader kan du se din historiska energianvändning och jämföra med föregående månader eller år för att se om du använt mer eller mindre.

4b. Detaljerad historik

Du kan gå in under detaljerad historik för att se historisk kostnad, användning och klimatpåverkan ända ner på timnivå. Här kan du även jämföra dessa mot pris, temperatur, molnighet och annat.

4c. Din månadsrapport

Följ utvecklingen av din energianvändning, månad för månad.

4d. Jämför med grannarna

Du kan jämföra din energianvändning och klimatpåverkan med dina grannar eller liknande hushåll i ditt närområde.

4e. Vad drar mest?

Här kan du se vad som drar mest energi i ditt hem, baserat på dels de val du gjort under inställningarna för ditt hem i appen, från våra energiexperter och data från Energimyndigheten. Allt för att ge dig en bättre bild av vad som drar mest energi i ditt hem.


5. Styrning

Med den här funktionen kan du styra och kontrollera ditt smarta och uppkopplade hem.

5. Koppla upp ditt smarta hem

Idag finns flera tjänster integrerade i appen och vi jobbar ständigt på att få in ännu fler. Idag kan du bland annat ladda din elbil på ett smart sätt, styra din värme med Ngenic eller NIBE uplink, samt styra din energianvändning med Telldus. Styrningen är under utveckling vilket gör att användarupplevelsen kanske inte alltid är så sömlös som vi önskar. Under testperioden är tjänsterna kostnadsfria att använda men de kan bli betaltjänster framöver. Läs mer om smart styrning här.


6. Min profil

Här hittar du dina uppgifter, fakturor och inställningar.

6a. Se fakturor och avtal

Under Min profil kan du se dina aktuella och historiska fakturor samt se dina nuvarande avtal. Du kan även fylla i och göra ändringar för ditt hem, om det exempelvis tillkommit personer till hushållet, du har bytt uppvärmningsform eller köpt en ny bil.

6b. Kontouppgifter

Under dina kontouppgifter ser du vad vi har för kontaktuppgifter till dig, vilka adresser du har, samt vilka personer som du har familjedelat i appen.

Familjedelning steg-för-steg
  1. Logga in i appen
  2. Klicka på Mina sidor
  3. Välj kontouppgifter
  4. Klicka på lägg till familjemedlem och fyll i uppgifterna
6c. Välj dina notiser och genvägar

Under appinställningar kan du slå av och på notifikationer, ställa in vilka genvägar du vill ska vara synlig på startsidan (hem) och ändra språk i appen.

6d. Om oss

Under Information hittar du våra kontaktuppgifter samt kan lära dig mer om Kalmar Energi och vilka vi är.


Kontakta oss

Har du något knasigt med appen eller bara en liten fundering? Hör av dig till oss! Vi gillar att hjälpa till. Skicka ett e-post till oss, kom ihåg att: ta gärna en skärmdump om något strular och skicka via e-postadressent. Beskriv tydligt ditt ärende – vi löser det tillsammans! 😊

Hör av dig till oss på kundcenter@kalmarenergi.se

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt