Till innehållet
Dekorativ omslagsbild för Omtankepriset

Alexandra Durne och Julia Björknert – vinnare av Omtankepriset 2018

Alexandra Durne och Julia Björknert är lyckliga vinnare av Omtankepriset 2018, vilket tillkännagavs på Guldfesten med pompa och ståt.

− Vi tror att vi lyckades ta hem vinsten för att vi jobbar med en jätteviktig fråga – sexuellt våld – och bidrar med kunskap och pepp för ett mer jämställt samhälle. Men också för att vi genom att berätta om våra erfarenheter av sexuellt våld är en röst för de som inte vågar, kan eller vill berätta.

Alexandra och Julia har under det gångna året varit drivande i att hålla debatten om #metoo vid liv i Kalmar, och har sett till att jämställdhet och kvinnors utsatthet är ämnen som tas på allvar. De har inte bara gett föreläsningar, utan även för andra året i rad anordnat Queens of Kalmar; Kalmars jämställdhetsfestival. De genomförde även en manifestation på Larmtorget i samband med att #metoo spred sig som en löpeld världen över.

− Det här är ett kvitto på att vi gör något bra! Festivalen Queens of Kalmar åstadkommer det vi vill; att öppna upp för samtal om sexuellt våld och jämställdhet i Kalmar län. Och förhoppningsvis bidrar vårt arbete till en positiv förändring.

Vinsten av Omtankepriset ger dem en prissumma på 15 000 kronor och tjejerna har redan en tanke på hur de ska använda pengarna.

− Vi vill använda vinstpengarna till att börja arbeta med vår föreställning ”Ursäkta att vi stör, men vi försöker förändra världen”, som just nu ligger på idéstadiet. Det är en föreställning som lyfter frågor kring sexuellt våld, utsatthet, normer, makt och kvinnokamp!

Vi på Kalmar Energi vill gratulera till en välförtjänt utmärkelse och önskar Alexandra och Julia stort lycka i framtiden!

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt