Till innehållet
Skog från ovan

Kalmarsundsveckan på andra orter och platser

Kalmarsundsveckan på andra orter och platser

Nybro

Återbruket i Nybro ser till att ta tillvara på möbler, cyklar och material, förbättrar och gör dem användbara igen! Samtidigt ger det värdefulla arbetstillfällen för de som behöver stöd för att ta sig ut på arbetsmarknaden. Passa på och besök verksamheten!

Plats: Återbruket
Arrangör: Nybro Kommun
Inspireras av lokala aktörer för en hållbar och klimatsmart vardag. Få tips på vad som kan lagas av mat som skulle kastas och få tips på vad du kan göra med dina matrester hemma. Passa på att höra vad NBAB och Nybro Energi jobbar med, och fråga kommunens energirådgivare om vad du kan göra i din vardag!

Plats: Torget i Nybro
Arrangör: Nybro Kommun
Pubkvällen bjuder på intressanta erfarenheter, forskning och fakta om regionens livsmedelsproduktion. Vad har vi idag och vad kan utvecklas vidare. Kom och låt dig inspireras av lokala och regionala aktörer - professor, forskare, livsmedelsexpert, skogsbonde, REKO-rings entusiast och ölbryggare som kvällens inspiratörer och en buffet med spännande smått och gott.

• Alger & musslor som havets nyttogörare och föda, Catherine Legrand, professor i marinekologi, Linnéuniversitetet
• Vad säger livsmedelsindustrin om framtidens mat, Thomas Isakson, projektledare Livsmedelsutveckling Sydost
• Vildsvinets härjningar och en delikatess på matbordet, Thomas Johansson, skogsägare & jägare
• Närproducerad öl, Magnus Karlsson, Emmaboda Bryggeri
• REKO-ringen, John Averhäll, naturbrukslärare och administratör REKO
• Framtidens mat, Anna Blücher, lektor/forskare i livsmedel & nutrition, Linnéuniversitetet

Kostnad: 150 kr. Dryck köper du till.

Plats: Café Hos Oss
Arrangör: Linnaeus Innovation Design Lab/Linnéuniversitetet

Anmäl dig här!
Kör du eller företaget på fossilbränslefria drivmedel? Möjligheterna finns redan. Hör mer om biogas och etableringen av en mack i Nybro. Lyssna på satsningen av flytande biogas för tunga fordon i sydöstra Sverige. Var med i diskussionen bland lokala företag och inspireras hur andra gör. Titta, känn och testa biogasbilar och elbilar.

Föreläsare:
Kommunstyrelsens ordförande hälsar välkommen!
Christina Davidsson, Nybro kommun

Den nya biogasmacken i Nybro kommun
Hans Kättström, Nordic gas slutions

Fler biogasbilar i länet
Stefan Halldorf, BiogasBoost Kalmar län

Fossilfria drivmedel i logistikbranschen
Roland Johansson, Börjes Logistik

Projektet Drive LBG
Hannele Johansson, Energikontor sydost

Produktion av flytande biogas i Mönsterås
Michael Olausson, Scandinavian Biogas

Plats: Pukeberg Sliperiet (huset med murgröna)
Tid: 08.00 - 11.00, men vi börjar med kaffe och smörgås vid 07.30 för morgonpigga!
Arrangör: Nybro kommun, Linnaeus Innovation

Anmäl dig här!

Kalmarsalen

Under konferensen Vattnet, samhället och framtidens klimat 28-29 augusti möts forskare och förvaltare. Havsmiljöinstitutet, vattenmyndigheten med flera arrangerar. På deras webbplats kan du läsa mer och anmäla dig.

Läs mer & anmäl dig här!

Huvudbiblioteket

Författaren Johans Tells böcker om hållbarhet har hittills sålts i 200 000 exemplar och översatts till åtta språk. Med utgångspunkt i sina böcker berättar han för oss om de ofta små val som vi behöver göra för att uppnå en mer hållbar livsstil. Hur vi ska äta mer hållbart, klä oss mer hållbart, konsumera mer hållbart och semestra på ett sådant sätt att vi kommer hem igen med fler känslor än dåligt samvete. Att skifta till en hållbarare livsstil behöver oftast inte innebära att välja bort och försaka. Det räcker ofta med att välja klokare. Genom dessa klokare val lämnar vi inte bara mindre ekologiska avtryck efter oss, vi slipper även en stor del av den vardagsångest miljöproblemen lägger på oss.

Arrangör: Kalmar Kommun

Linnéuniversitetet

Vem har sagt att Internet of Things behöver vara svårt? Linnéuniversitetet och Kalmar Energi bjuder in till en inspirationsdag på temat IoT.

Under inspirationsdagen kommer vi att visa upp olika användningsområden och ge idéer till nya affärsmöjligheter inom Internet of Things. Detta är intressant inte minst eftersom det nu går att använda ett öppet IoT-nätverk i Kalmar för att fritt kunna testa och utveckla.

Och vem har sagt att IoT behöver vara svårt? Tekniken är numera så enkel och, framför allt, billig att det enda som krävs är lite tid och intresse för att omsätta sina idéer till verklighet.

Inspirationsdagen kommer även att att direktsändas öppet via Internet. Länk meddelas senare. Presentationerna kommer att hållas på både svenska och engelska.

Läs mer & anmäl dig här!
Kom och ta del av en guidad rundtur i Linnéuniversitetets nya lokaler i hamnen. Efter sommaren har Linnéuniversitetet ytterligare ett nytt hus att visa upp, hus Forma där ekonomihögskolan ska flytta in. Lyssna på hur hela projektet Universitetskajen startade och se hur det ser ut nu. Ställ frågor och se vad det är för olika typer av verksamheter inne i lokalerna.

Vi kör två turer. En tur startar klockan 10.00 och den andra klockan 11.00. Vi samlas upp på Landgången 4, utanför restaurang Zegel (gästhamnen). En tur tar cirka 45 minuter.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt