Till innehållet
Dekorativ omslagsbild för Omtankepriset

Nora Eklöv – kandidat till Omtankepriset 2018

Nora Eklöv, som idag jobbar som generalsekreterare på Förbundet Unga Rörelsehindrade, har i många år fört en kamp för sin och andras rätt till assistans. Med glöd och passion kämpar hon för allas rätt att fungera olika och att leva ett värdigt liv. Hon kämpar för de individer som inte orkar och inte kan ta striden. Hon är tveklöst riktig fighter, en inspiratör som gör stor skillnad!

Varför tror du att du är nominerad till Omtankepriset?
Det kan bero på att frågan om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har blivit stor just här i Kalmar. Vi har mötts av många olika berättelser om liv som slagits sönder på grund av fråntaget stöd. Men alla orkar eller vågar inte gå ut med sin berättelse på det sättet som jag har gjort, det kanske har ökat förståelsen för frågan.

Vad skulle det betyda för dig att vinna?
Det skulle betyda väldigt mycket! Jag kommer oavsett att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter, för det är vad det i grunden handlar om. Men att få det här priset skulle dels hjälpa till att belysa frågan om LSS, och dessutom vara en rejäl sporre för mig att fortsätta arbetet.

Vad skulle du använda prispengarna till om du vann?
Jag har länge funderat på att, på fritiden, skapa en föreläsning/workshop där jag informerar kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning med målgruppen LSS-handläggare och Försäkringskassan. Min tanke är att informera kring rättigheterna enligt FNs konvention och vikten av att nå upp till dessa inom kommuner och Försäkringskassan. Rättighetsperspektivet faller ofta bort och istället tar byråkratin över. Priset skulle absolut möjliggöra den drömmen!

Foto: Linnea Bengtsson 

 

 

 

 

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt