Det här gör vi tillsammans
Energirebeller som gör skillnad
Lär känna ett gäng rediga energirebeller som tillsammans med oss på Kalmar Energi bidrar till ett hållbart energisystem i Kalmarregionen.
Vi bygger ett hållbart energisystem tillsammans
Vårt samhälle behöver mer och mer energi, samtidigt som frågan om var den kommer ifrån och hur den produceras börjar bli kritisk. Kalmar Energi arbetar hela tiden för att lösa den ekvationen. Förnybar och lokalproducerad el och värme är en del av lösningen, tillsammans med innovativa koncept på hur vi nyttjar våra gemensamma resurser på ett smart och hållbart sätt.
Vi behöver vara rädda om effekten
El som vi producerar går inte att lagra storskaligt på ett effektivt sätt än. Det betyder att vid varje givet ögonblick måste den hållbara energiproduktionen kunna leverera den effekt som kunderna efterfrågar om vi ska kunna tränga ut kol och olja. I en framtid där allt mer elektrifieras behöver vi fundera på hur vi lämpligast nyttjar vårt lokala energisystem.
Vi har gott om energi i vårt avlånga land, men vi behöver också bli medvetna om vad som händer när effektuttaget är extra högt, exempelvis på vintern och under tider då vi är som mest aktiva och beroende av el. Vi behöver alltså vara extra ”rädda om effekten” framöver. Lokal produktion av energi, exempelvis kraftvärme från Moskogen, bidrar positivt till den ekvationen.
Närproducerad el och värme
Elen som vi producerar lokalt räcker till motsvarande ca 33% av elbehovet i Kalmar stad. Som kund till oss bidrar du alltså med att öka andelen förnybar energi i systemet och tränger på så vis undan energi från icke förnybara energikällor som kol och olja. Bra va!?
Läs mer om vårt hållbarhetsarbeteSå här funkar det!
Som kund hos oss bidrar du till att tränga ut kol och olja från energisystemet så att Kalmar blir mer hållbart. Här ser du hur det lokala energisystemet fungerar och hur det hänger ihop.
Den viktigaste delen av vårt lokala energisystem är kraftvärmeverket Moskogen, där småländska rester från skogsindustrin (eller skogsbös som vi kärleksfullt kallar det) omvandlas till fjärrvärme och el. Som fjärrvärmekund bidrar du till att vi kan producera hållbar el och värme. Ju fler fjärrvärmekunder som är anslutna till vårt fjärrvärmenät, ju mer förnybar lokal el kan vi producera. Win-win alltså. Så utifrån ett systemperspektiv, är vår fjärrvärme en suverän värmekälla.
Så har vi räknat
Att värdera och räkna ut klimatnyttan från de val och investeringar som våra kunder gör i energisystemet är inte så lätt. Saker interagerar med varandra i systemet och det är inte självklara linjära samband. Samtidigt vill vi gärna kvantifiera och sätta siffror på våra kunders satsningar och vi har därför gjort förenklade men ändå, i vårt tycke, realistiska antaganden:
När det gäller vilken nytta ny eller minskad elproduktion får i systemet så har vi utgått från ett marginalproduktionstänk. Det betyder att, tack vare tillräcklig lagrings- och överföringskapacitet i elsystemet, så är det den dyraste och fossila elproduktionen som påverkas upp eller ned när vi tillför ett tar bort elproduktion. I många år har detta varit lika med kolkondenskraft i Europa, men på senare tid, delvis tack vara högre pris på utsläppsrätter så har marginalproduktionen i hög grad förskjutits till naturgas, som har ett lägre koldioxidutsläpp men alltjämt är ett fossilt produktionsslag, och det är elproduktion från naturgas som vi utgått från i våra beräkningar.
Fjärrvärmeanvändning i Kalmar räknar vi med leder till 1 MWh elproduktion på Moskogen per 3 MWh fjärrvärme. Denna tillkommande förnybara elproduktion bidrar till våra fjärrvärmekunders klimatnytta och det är den som ligger till grund för våra beräkningar. Till detta lägger vi bränsleproduktionens klimatbelastning och jämför med den mest troliga alternativproduktionen av värme; att använda en bergvärmepump (som sin tur då alltså ökar elbehovet i systemet).
Ursprungsmärkning av el, såsom t.ex. att Kalmar Energi bara säljer 100 procent förnybar el, har enligt många bedömningar endast en liten påverkan på elproduktionens faktiska sammansättning. Det är ett argument som baseras på ett klassiskt tillgång och efterfrågan-resonemang och man menar att utbudet på förnybar el är mycket större än efterfrågan på ursprungsgarantier för förnybart, vilket gör det till ett svagt styrmedel. Resonemanget äger sin riktighet, men vi tror, trots att efterfrågan på ursprungsgarantier för förnybar el inte räcker för att slå över konkreta systemtrösklar, att produkten ger ett verkligt och viktigt signalvärde på marknaden som leder till att rikta investeringsmedel till förnybar elproduktion snarare än fossil produktion och kärnkraft. I den klimatnytteberäkning vi gjort värderar vi därför förnybart ursprungsmärkt el och dess marknadspåverkan som att den leder till 25 procent av den utfasning av fossil produktion som ny förnybar elproduktion gör.
När det gäller utbyte av fossila bränslen i transporter så antar vi att det förnybara bränslet ersätter normalt drivmedel, alltså redan med viss lagstadgad låginblandning av förnybart.
I exemplet med klimatnyttan med elbilsladdningar så har vi antagit att tillgång till laddning leder till att fler besökare kan välja elbilen till destinationen och således ersätter personbilstransport med normalt, låginblandat bränsle. Det här är en pågående beteendeförändring som är mycket svårbedömd, men vi antar på kort sikt, att sex procent fler av besökarna kommer med elbil tack vara möjlighet att ladda på destinationen.