Till innehållet

Läget på elmarknaden vecka 44

3 november 2022

Läget på elmarknaden kan beskrivas som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser. Vi förstår att det kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden, det här gäller vecka 44.

Väder och hydrologi

Lågtrycken dominerar under 15 dygnsperioden. Temperaturerna håller sig 4 grader över normal nivå den här veckan och stiger ytterligare nästa vecka till 4-5 grader över. Prognosen för nederbörd under 10-dygnsperioden är 140-160 procent av normal nivå, med övervikt för större mängder de inledande dagarna. Sedan minskar nederbörden från söndag och landar på normala nivåer. Från vecka 46 sker blir det kallare, men fortsatt ostadigt med viss nederbörd som följd. Dygn 11-15 finns en indikation för torrare väderlek. Fyllnadsgraden i vattenmagasinen steg på nytt, men något lägre än prognostiserat.

Bränslemarknader

Oljepriset steg under veckan som gick, trots de pessimistiska framtidsutsikterna i närtid. Opec, som tidigare lanserade smått negativa rapporter för 2022 och 2023, har nu annonserat en längre framtidsprognos. Den visar att efterfrågan på olja kommer fortsätta att stiga fram till 2040 innan kurvan planas ut.

Ett nytt kraftigt fall har skett på både gas- och kolmarknaden. En lägre efterfrågan i närtid och välfyllda lager gjorde att priserna sjönk.

Utsläppsrätterna har inte haft en lika våldsam utveckling sett vecka till vecka. I slutet av föregående vecka fortsatte den raska prisuppgången och december 2022 nådde 82,58 euro per ton som högst. Därefter tappade kontraktet fart och började röra sig i linje med bränslemarknaden igen.

Konjunktur och valuta

Den europeiska centralbanken (ECB) höjde sin styrränta med 75 punkter förra veckan. Den amerikanska centralbanken (FED) förväntas göra detsamma senare ikväll. Marknaden är dock spänd på hur deras prognos ser ut. Ledamöterna är splittrade och ikväll kan vi få en föraning om att höjningen i december inte blir lika kraftig. Enligt deras egen räntebana börjar toppen närma sig.

Spotpriser

Föregående veckas systempris blev 72,31 euro per MWh, ett par euro högre än vår prognos. Under den här veckan behåller lågtrycket sitt grepp över Skandinavien. Vindarna håller i sig och genererar i snitt 9-11 GW, vilket lägger en grund för mer måttliga spotpriser när residuallasten sjunker. Vår bedömning är att veckans medelpris i system blir 50 euro per MWh. Nästa vecka fortsätter i samma anda som föregående avslutades; högre temperaturer och mer vindkraft som genererar mycket kraft i systemet. I helgen verkar det bli kallare, vilket ökar elanvändningen och dämpar vindproduktionen. Det gör att vi bedömer nästa veckas spotpris blir cirka 85 euro per MWh.

Elterminer

Vi ser fortsatt höga gas- och kollager på grund av det milda vädret, men prognosen visar på ökad risk för kallare väder framöver. Det fick kontrakten att handlas upp vecka till vecka, vilket resulterar i att kontraktet för Q1-23 att handlas upp med 5,12 euro, på 237,12 euro per MWh. För helårskontraktet 2023 noterar vi en uppgång med 1,38 euro eftersom kontraktet gick på 122,88 euro per MWh under tisdagseftermiddagen. För helårskontraktet för 2024 noterar vi en nedgång med 0,22 euro, när kontraktet stängde på 71,78 euro per MWh. För elområdeskontrakten ser vi fortfarande en trend i att handeln sker utanför börsen med få omsatta kontrakt. Det är fortsatt hög prisbild på frontkvartal och frontår i elområde 3, medan det är lägre i 2024 och utåt. I elområde 4 är det en mycket hög prisbild över hela kurvan, där en kraftig riskpremie betalas sett till tidigare utfall mot system. I elområde 1 och 2 är det fortsatt negativa priser över hela kurvan.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Hitta rätt elavtal!

Vi vill hjälpa dig hitta rätt elavtal och rätt prisriskhantering för just dig. Läs mer om våra avtalsalternativ här.

Har du frågor och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på telefon 0480-45 11 45 eller via e-post kundcenter@kalmarenergi.se.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt