Till innehållet

Psst! Du hittar bra tips för att minska din elanvändning här. Flera ärenden kan du lösa genom att logga in på Mina Sidor eller besöka Kundcenter.

Energikrisen – våra råd till dig!

Vi befinner oss i en situation som vi aldrig har stött på tidigare. Elpriserna är enormt höga och under augusti månad har vi haft rekordhöga elpriser i södra Sverige (38% dyrare än det tidigare rekordet i december 2021). Analytiker tror att det kan bli ännu högre elpriser i vinter. Hushåll med ett rörligt elavtal kan få elräkningar på uppemot 40 000 kronor i månaden i vinter, alltså en elräkning som är fem till sju gånger högre än i fjol, enligt SEB:s beräkningar.

Vad använder du el till?

Första steget är att få en grov uppfattning om vad du använder el till. Du som bor i villa använder ofta el till uppvärmning och det står i genomsnitt för cirka 50 procent av hushållets energi­förbrukning. Du som har en elbaserad uppvärmning värmer oftast även varmvattnet med el och det står för cirka 25 procent av hushållets energiförbrukning. Sedan kommer allt som kallas hushållsel, vilket står för cirka 25 procent av hushållets energiförbrukning.

Medelanvändning under ett år för 4 personer boende i villa.

Vad kan du göra?

Se över ditt elavtal!

Vi tycker att du ska börja med att logga in på Mina Sidor. Där får du koll på dina avtal, energianvändning och fakturor. Sedan behöver du fundera på vilket typ av elavtal som passar dig bäst; rörligt, fast, mix eller tim-spotavtal. På din väg till att göra ett väl övervägt val kan vi guida dig bland de de alternativ som finns.

  • När du har ett rörligt pris följer du marknaden, både i upp- och nedgång.
  • Det fasta priset är i nuläget rekordhögt, men fördelen är att du vet vad elen kommer att kosta i vinter.
  • Ett mix-avtal är en kombination av ett fast och ett rörligt avtal.
  • Har du möjlighet att följa och styra din elanvändning till när elpriserna är lägre under dygnet? Då är ett tim-spotavtal ett alternativ. Priset kommer troligtvis bli extremhögt oavsett och du måste själv avgöra vad som känns bäst för dig.

Just nu kan du inte teckna ett fast elavtal eller ett mix-avtal här på hemsidan. Är du intresserad av det ska du kontakta oss på 0480-45 11 45 eller via kundcenter@kalmarenergi.se.

Läs mer om våra avtal!

Är du företagare? Då får du gärna kontakta gärna vår företagsgrupp som du når på 0480-45 10 15. Läs mer om våra företagsavtal

Avsätt en buffert!

Vi råder alla våra kunder med högre elanvändning, till exempel villakunder med eluppvärmning, att försöka avsätta en buffert på 50 000 kronor. Har du inte möjlighet till det kan det vara en god idé att kontakta din bank redan nu. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig med råd kring din ekonomi, exempelvis att minska på amorteringen.

Spara på elen i vinter!

Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad i plånboken. Här kommer några tips på hur du enkelt kan minska din elanvändning.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset.

Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar

Läget på elmarknaden just nu

Läget på elmarknaden kan beskrivas lite som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser. Vi förstår att det kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden och vad du som kund bör tänka på.

Läs våra nyheter

Har du frågor?

Vi har besvarat de vanligaste frågorna om energikrisen. Läs mer här

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss på 0480-45 11 45 eller via kundcenter@kalmarenergi.se.

Chatta med oss