Till innehållet

Nyhetsarkiv

feb162024

Läget på elmarknaden februari 2024

Vi går in i en vädermässigt ostadigare period, där lågtryck av olika intensitet ger betydligt mildare väder. Det blir mer nederbörd och vind än tidigare och risken för eventuell kyla är mer eller mindre borta under de närmaste veckorna. Norge och en större delen av Sverige går på sportlov, vilket minskar elanvändningen, och Forsmark 2 är tillbaka i drift. Det sammantaget pekar mot lägre elpriser under kommande veckor.
Läs mer
jan172024

Läget på elmarknaden januari 2024

Vi kan se fram emot en kort periods återhämtning med mildare temperaturer och mer vind, för att därefter återigen återgå till ett kallare väderläge med högre elpriser.
Läs mer
dec132023

Läget på elmarknaden december 2023

December månad började med mer än dubbelt så höga elpriser i hela landet jämfört med förra månaden. Det beror på det kalla vädret, lite nederbörd, svag vind och oplanerade stopp för kärnkraften. Väderprognoser visar på en mild avslutning på december med mer vind och påtagligt mer nederbörd än tidigare, vilket troligen kommer att pressa elpriserna neråt.
Läs mer
nov162023

Läget på elmarknaden november 2023

Välfyllda vattenmagasin, kärnkraften som levererar enligt plan och välfyllda gaslager på kontinenten gör att läget inför vintern ser försiktigt ljust ut. Det behövs dock inte mycket för att priserna ska påverkas. Ökad oro i omvärlden, en kall vinter och vindfattigt väder kan snabbt ändra förutsättningarna.
Läs mer
okt162023

Läget på elmarknaden oktober 2023

Nederbördsmängden har varit rekordstor och september månad har präglats av höga temperaturer och mycket vind. Månadsmedelpriset i elområde 4 blev nästan fem gånger lägre än priset för september 2022 på 2,42 kronor. Många faktorer pekar på att vi får lägre priser under kommande vinter än föregående år, men situationen är mycket skör. Våra ledord är därför fortfarande att räkna med det värsta och hoppas på det bästa.
Läs mer
sep142023

Läget på elmarknaden september 2023

Det mesta pekar på att vi kommer att få lägre elpriser i år än vi hade förra vintern. Situationen är dock fortfarande skör. En mycket kall vinter gör att det finns en risk att gasen och vattenkraften inte räcker till. Vilken prisnivå vi får då är svårt att uttala sig om.
Läs mer
sep82023

Hur höga blir elpriserna i vinter? ❄

Det finns risk för fortsatt höga och stigande elpriser, men vilka prisnivåer vi får i vinter vet vi inte. Vi kan ändå förvänta oss lägre elpriser jämfört med förra året. Men mycket kan hända! En klok tanke är därför att förbereda sig för det värsta, men hoppas på det bästa!
Läs mer
aug162023

Läget på elmarknaden augusti 2023

Augusti månad började med mycket nederbörd och vind. Nivån i vattenmagasinen har på kort tid gått från underskott till överskott och elpriserna i juli var nere på samma nivå som i början av 2021. Förutsättningarna kan dock förändras mycket snabbt.
Läs mer
jun52023

Läget på elmarknaden juni 2023

Juni månad ser ut att inleda på samma sätt som maj med lägre priser i norr, kopplat till mycket vindproduktion, samt högre priser i söder, vilket framför allt beror på lägre vindproduktion och därigenom en tydlig priskoppling mot Tyskland. En bit in i juni verkar norra delen av Sverige får något stigande spotpris, medan det ser ut att röra sig sidledes i elområde 3 och 4.
Läs mer
maj122023

Läget på elmarknaden vecka 19

Den här veckan är det överlag torrt och temperaturen ökar kraftigt och förbrukningen minskar mer än vad bortfallet i kärnkraften står för. Mindre vindproduktion under helgen ger lite högre priser, men vi bedömer veckans medelpris i system till årets lägsta och att nästa vecka följer samma mönster.
Läs mer

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt