Till innehållet

Läget på elmarknaden vecka 8

24 februari 2023

Vi förstår att de höga elpriserna kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden här på kalmarenergi.se. Vill du veta när vi publicerar nästa nyhet? Prenumerera här!

Här kommer information om läget på elmarknaden vecka 8:

Väder och hydrologi

Det blir snabba skiften i väderleken under perioden. Under helgen får vi kyligare luft eftersom ett högtryck placerar sig i väst. Nästa veckas första hälft blir 3–4 grader varmare än normalt och även lite torrare; totalt 90–100 procent nederbörd för perioden. Det håller den hydrologiska balansen kring -5 TWh. Vindproduktionen är förhållandevis jämn i närtid med 8–12 GW. Under nästa veckas andra hälft strömmar kall luft från nordost ner över området och håller i sig bortom dygn 14.

Bränslemarknader

Den svårmotade inflationen och starka ekonomiska data ökar förväntningar på högre styrräntor från centralbankerna. Det påverkar oljepriset som sjunker under veckan. Efter den senaste tidens stora nedgång i gaspriset är nu marginalkostnaden för gas i närtid lägre än motsvarigheten för kol, något som vi inte har sett sedan i början av juni. Priset på gas och kol har tidigare följt varandra, men har den senaste veckan tagit olika riktningar. Priset på utsläppsrätterna stiger rejält. De sjunkande priserna på gasmarknaden sänker säkerhetskraven och erbjuder större utrymme att handla utsläppsrätter. Spekulativa köpare ser åter produkten som intressant att handla.

Konjunktur och valuta

Trenden med en starkare dollar mot euron håller i sig när amerikansk ekonomi fortsätter att visa styrka. Skarpare räntehöjningar är definitivt fallet i Sverige och efter en inflationssiffra för januari som, trots fallande energipriser, blev 11,7 procent där flera komponenter som livsmedel och restaurang bidrog uppåt. En höjning med 50 räntepunkter följt av ytterligare höjningar senare under året prisas nu in. Kronan stärktes ordentligt mot euron, medan rörelsen mot dollarn har varit mindre.

Spotpriser

Föregående vecka summeras till knappt 80 euro per MWh. Innevarande vecka inleddes rejält blåsigt såväl i Tyskland som över NordPoolområdet med låga priser som följd. I Sverige hade samtliga elområden ett enhetligt pris om 45 euro per MWh under måndagen. Vinden tilltar från imorgon och in över helgen där lite kallare temperaturer drar upp förbrukningen något. Vi bedömer veckans medelpris i system till omkring 85 euro per MWh. Nästa vecka ser ut att vädermässigt få två ansikten. Likvärdig vind som innevarande vecka i Norden men låg vind i Tyskland kan hålla uppe de södra elområdena men systempriser inom intervallet 75 – 100 euro känns sannolikt med ett medelpris runt 85 euro per MWh.

Elterminer

Den senaste veckan har fört med sig en prisuppgång på elterminerna både i fronten och på de två närmaste helåren. Torrare och kyligare väderprognoserna har fått kolkontrakten att handlas upp och elmarknaden att stiga, detta har resulterat i att vi vecka till vecka ser en uppgång med 4,48 euro på frontkvartalskontraktet Q2-23 som stängde på 83,13 euro per MWh under tisdagen. På helårskontraktet för 2024 ser vi en uppgång med 7 euro då kontraktet stängde på 74,50 euro per MWh under tisdagseftermiddagen. Om vi kollar ännu längre ut på kurvan för helårskontraktet 2025 så noterar vi även där rörelser uppåt, då kontraktet stängde på 60,50 euro per MWh vilket resulterar i en uppgång med 5,50 euro. Vi ser något stärkt likviditet på EPAD-marknaden, framför allt i frontmånaderna och frontkvartalför SE3 och SE4. I SE1 och SE2 råder sedan länge negativa priser om än stigande men med mycket låg omsättning.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt