Till innehållet
Landskapsbild

Elstödet betalas ut med start 20 februari

26 januari 2023

I slutet på oktober meddelade Svenska Kraftnät att alla elanvändare med ett eget elnätsavtal i södra Sverige, elområde 3 eller 4, ska få kontantstöd för att hantera de onormalt höga elpriserna. I slutet av november kom besked om att det är Försäkringskassan som ska sköta utbetalningarna.

Nu är det beslutat att elstödet till prisområde 3 och 4 ska betalas ut med start den 20 februari. Det är då pengarna lämnar Försäkringskassan, sedan kommer det att ta ytterligare några dagar innan pengarna finns på ditt konto.

Vad ska du göra för att få elstödet så snabbt som möjligt?

Swedbank betalar ut elstödet, anmäl därför ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Läs mer på Försäkringskassan hemsida!

Du som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Fakta om elstödet

  • Elstödet är baserat på förbrukningen från och med den 1 oktober 2021 till och med den 30 september 2022.
  • Stödet kommer den till del som stod på elavtalet den 17 november 2022.
  • Du som har Kalmar Energi som elnätsföretag tillhör elområde 4 och får ett stöd på 79 öre per förbrukad kWh. Det betyder att till exempel en villaägare med en elanvändning på 20 000 kWh under perioden får 15 800 kronor.
  • Ett brev med beslut kommer att skickas ut före utbetalningen, digitalt till den som har en digital brevlåda för myndighetspost annars per post.

Hur hög var din elanvändning under den aktuella perioden? Logga in på Mina Sidor!

Risk för bedrägerier

Det finns risk för bedrägerier i samband med utbetalningarna. Du ska avsluta kontakten omedelbart om du blir uppringd av någon som uppger sig vara från till exempel Försäkringskassan eller Svenska Kraftnät och ber om dina kontouppgifter.

Läs våra tidigare nyheter om elstödet här!

 

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt