Till innehållet

Psst! Du hittar bra tips för att minska din elanvändning här. Flera ärenden kan du lösa genom att logga in på Mina Sidor eller besöka Kundcenter.

Kylan ger höga elpriser!

4 februari 2021

Vi vill förvarna dig med rörligt elpris om att din elfaktura kommer att vara högre än vanligt! Det beror bland annat på att 2021 har börjat med betydligt lägre temperaturer än vad 2020 erbjöd. Det påverkar elpriserna eftersom behovet av el för uppvärmning ökar.

Förra året regnade det mycket och magasinen för vattenkraft blev välfyllda, vilket håller elpriset i schack. Vattennivåerna minskar dock snabbt när det är kallt, lite nederbörd och vid hög efterfrågan på el.

Vid årsskiftet stängdes ytterligare en kärnkraftsreaktor ner för gott och har ersatts av förnybar energi i form av vindkraft. Under en kall och vindfattig månad som januari är effekten inte tillräcklig. Då kommer dyrare produktionsslag in den nordiska energimixen för att möta behovet och priserna ökar.

Finns det något jag kan göra?

  • Håll lite extra koll på elmarknaden! Det kan du göra genom att ladda ner vår app ”Kalmar Energi” för att få full koll på dina avtal, elförbrukning och spotpriser! Du kan även prenumerera på vår prisinformation.
  • Använd din el smart! Det är inte den bästa tiden att dagligen värma upp ditt utespa eller ditt oisolerade uterum.
  • Kontakta oss! Kom ihåg att du alltid är välkommen att höra av dig om du har frågor kring ditt elavtal eller funderingar på elmarknaden!

Läs mer om elmarknaden här!

Chatta med oss