Till innehÄllet
Kalmar i julbelysning

Lokala energisystemet: Vad har hĂ€nt under 2023? 🌟

21 december 2023

Under Äret har energibranschen gjort stora insatser pÄ bÄde nationell, regional och lokal nivÄ. Kalmar Energi har satsat totalt över 100 miljoner kronor för att kunna möta stadens behov, bÄde idag och imorgon. Vi ger dig ett axplock av det som har hÀnt lokalt i Kalmar under det gÄngna Äret.

Stora investeringar i elnÀtet

Elstationen vid VÀnskapens vÀg har vi bytt ut för att sÀkra expansionen av norra Kalmar, stÀrka upp det befintliga nÀtet och kunna ansluta nya kunder. Elstationen Àr en av tre huvudstationer som byggdes 1969 för att försörja den norra delen av staden. Idag stÄr den för cirka en fjÀrdedel av den inmatade effekten till Kalmar.

Leverans pÄ lastbil av transformator.
Ny transformator till elstationen vid VÀnskapens vÀg i norra Kalmar.
Den stora muralmÄlningen pÄ nya elstationen i Norrliden som belönats med Kalmar kommuns arkitektur- och stadsbyggnadspris.

Vi har Àven investerat i ett batteri pÄ 5 MW. Batterier Àr en del av lösningen för att fÄ rum med mer vÀderberoende kraft i energisystemet. De kan, under kortare tid, stabilisera systemet och dÀrmed till viss del kompensera för den varierande elproduktionen. Ett batteri kan Àven hjÀlpa till att avlasta elnÀtet nÀr samhÀllet krÀver hög effekt under kort tid.

Nyinstallerade batterierna
Viktor Olofsson, Kalmar Energi, vid det nyinstallerade batteriet.

Kalmar har fortsatt utveckla sin laddinfrastruktur, dÀr flera aktörer Àr med och bidrar. Kommunen vann Laddguldet 2023, vilket Àr ett fint kvitto pÄ ett lyckosamt samarbete.

Mer energi hĂ€rifrĂ„n – inte dĂ€rifrĂ„n

Vi har höjt produktionskapaciteten pÄ kraftvÀrmeanlÀggningen Moskogen med 10 MW, vilket motsvarar drygt 600 villors vÀrmebehov. Det betyder att vi kan öka andelen vÀrme vi levererar till Kalmar och dÀrmed producera mer lokal el.

Mer förnybar elproduktion

Under hösten kopplade vi in Johansfors solpark pÄ elnÀtet. Den ligger, precis som namnet avslöjar, pÄ det gamla glasbruket Johansfors strax norr om Emmaboda. Medlemmarna i Kalmarsund Sol Àger ungefÀr hÀlften av solparken och en rad lokala företag resterande del. Parken omsÀtter cirka 18 000 andelar, vilket motsvarar knappt 2 GWh. LÀs mer hÀr

Den nya solcellsparken i Johansfors.

Vi hjÀlper kunder förstÄ sin energianvÀndning

VÄra kunder har möjlighet att, i vÄr nya smarta app, kunna se, följa och pÄverka sin energianvÀndning. Har du inte laddat ner den Àn? Anslut dig till de drygt 3 600 kunder som redan har gjort det! Du hittar appen i App Store eller Google Play. LÀs mer hÀr

 

Överblick app

Vi ser tillbaka pÄ ett fint 2023 och blickar nu fram emot ett spÀnnande 2024. God jul och gott nytt Är!

Bli elproffs – med vĂ„r nya app!

Du som Àr kund fÄr full kontroll över din elanvÀndning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt