Till innehållet
Ledningsmast

Läget på elmarknaden vecka 3

19 januari 2023

Vi förstår att de höga elpriserna kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden här på kalmarenergi.se. Vill du veta när vi publicerar nästa nyhet? Prenumerera här!

Information om läget på elmarknaden vecka 3 kommer här:

Väder & Hydrologi

Ett högtryck etablerar sig från torsdag och över helgen med fallande temperatur och några torra dygn, även mindre vind runt 5 GW. Nästa vecka inleds betydligt blötare och total nederbörd för perioden omkring normalt vilket håller den hydrologiska balansen kvar runt -8 TWh. Temperaturen stiger och nästa vecka blir 0 – 3 grader över referens, samma sak med vinden som tilltar i spannet 10 – 15 GW. Variationer mellan dygnen onsdag – söndag i nästa vecka där alternativ finns åt båda håll.

Bränslemarknader

Oljepriset steg kraftigt under veckan som gick. Något överraskande starka ekonomiska data från både USA och Kina har varit de tunga dragloken. Ännu en vecka med fallande priser på gasmarknaden. Framåt kan det vara så att vi börjar närma oss en form av prisgolv. Den asiatiska prisbilden på LNG är ännu rabatterad mot den europeiska. Även om vi kommer ut från denna vinter med goda lagernivåer kan en nervös marknad pressa upp priserna för att erhålla en fördel mot resten av världen. Trots en positiv utveckling på kolmarknaden så backar utsläppsrätterna tillbaka. I slutet av föregående vecka indikerade väderprognoserna att vi skulle få ett par tre dagar med kyligare temperaturer i Europa vilket gav ett mindre uppsving på prisbilden. Prognoserna har inte riktigt slagit in och prisbilden har åter backat.

Konjunktur och valuta

Inflationssiffror i fokus har skapat rörelser på valutamarknaderna. I torsdags kom USA:s siffra in på 6,5 %. Det gav en dollarförsvagning när räntehöjningscykeln närmar sig ett slut. Europa och Sverige släpar efter med gott och väl ett halvår och den svenska inflationen för december var 10,2 %. Riktigt svag kronkurs över helgen men revansch de senaste dagarna när ryktet började gå att ECB överväger en höjning med endast 25 räntepunkter vid nästa möte.

Spotpriser

Föregående vecka inkom på 75 euro per MWh i medelpris där helgen pressades då vinden tog i ordentligt i både Norden och Tyskland. Innevarande vecka har vi sett ett fall i vindproduktionen i Tyskland vilket har dragit upp priset mot gaskraftens marginalkostnad, samtidigt som det blir kallare över helgen med låg vindkraftsproduktion i Sverige. Vi bedömer veckans medelpris i system till omkring 115 euro per MWh. Nästa vecka blir överlag mildare i Norden, främst i mitten på veckan och riklig vind. Vi bedömer nästa veckas medelpris i system till strax över 100 euro per MWh.

Elterminer

Den gångna veckan har elterminsmarknaden rört sig betydligt mindre än vad vi blivit vana vid de senaste månaderna. Med relativt oförändrat fundamenta börjar marknaden konsolidera efter en tid av kraftiga nedställ. Detta har resulterat i att vi vecka till vecka ser en uppgång med 0,5 euro på frontkvartalskontraktet Q2-23 som stängde på 83,00 euro per MWh under tisdagen. På helårskontraktet för 2024 som nu är frontåret ser vi en nedgång med 0,10 euro då kontraktet stängde på 75,15 euro per MWh under tisdagseftermiddagen och i helårskontraktet 2025 så noterar vi även där liknande rörelse då kontraktet stängde på 62,50 euro per MWh, en nedgång med 1 euro. EPAD-priserna har rört sig nedåt i såväl SE3 som SE4 på en mycket illikvid marknad, de få avslut som gjorts har främst varit frontmånad och helårskontrakt längre ut. I SE1 och SE2 råder sedan länge negativa priser om än med en stigande prisbild.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt