Till innehållet

Läget på elmarknaden vecka 4

26 januari 2023

Vi förstår att de höga elpriserna kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden här på kalmarenergi.se. Vill du veta när vi publicerar nästa nyhet? Prenumerera här!

Här kommer information om läget på elmarknaden vecka 4:

Väder och hydrologi

Det kommer in djupa lågtryck  från Island, initialt över norra halvan av området och nästa vecka även över de södra delarna. Det korta högtryck som har sett ut att komma in runt månadsskiftet är nu svagare, och det ser ut att bli djupa lågtryck bort mot dygn 15. Det blir rikliga nederbördsmängder i främst västra Norge, totalt för perioden omkring 150–170 procent och den hydrologiska balansen stärks mot -5 TWh. Med lågtrycken följer riklig vindproduktion, 8–12 GW fram till lördag och stigande upp mot 20 GW till måndag.

Bränslemarknader

Oljepriset fortsatte sin uppåtriktade trend i förra veckan. Främst under tisdagen har priset dock sjunkit efter att färska siffror från inköpschefsindex påvisar fortsatt kontraktion i de största ekonomierna.

Med kinesiskt nyårsfirande är det väderprognoserna som helt håller i taktpinnen för kol- och gasmarknaderna. Med några kyliga dagar i Europa steg uppvärmningsbehovet. Kol- och gaspriserna i närtid föll abrupt under tisdagen när nytt mildväder bekräftades och nettoförändringen från förra veckan är minimal.

Utsläppsrätterna har rört sig i stor enighet med gasprisets utveckling. Stark uppgång med 6 euro till i fredags och en tillbakagång under tisdagen till 82 euro per ton.

Konjunktur och valuta

Trenden med en allt svagare dollar håller sig intakt. Räntemarknaden förväntar att endast en räntehöjning om 25 punkter från FED (centralbanken i USA) återstår och att en sänkning kan komma redan under årets andra halva. Den allmänt högre riskaptiten bidrar, förutom till dollarnedgång, till att den svenska kronan har stärkts även mot euron.

Spotpriser

Priset steg under föregående vecka och landade på 116 euro per MWh i medelpris. Den här veckan fortsätter i samma stil när högtryck belägrar Europa fram till helgen med låg tysk vindproduktion, vilket påverkar elområde 4. Det är sannolikt att Sverige delas upp i tre prisnivåer med lågt pris i norr och att elområde 4 hamnar närmare de tyska priserna än elområde 3. Vi bedömer att veckans medelpris i system blir cirka 90 euro per MWh. Riklig vindproduktion i Norden och i Tyskland bäddar för tvåsiffriga priser under de flesta dagarna och att medelpriset sjunker ner mot 75 euro per MWh.

Elterminer

De rejäla nedgångarna på elterminsmarknaden har tilltagit. De blöta och milda väderprognoserna har reviderats mot det än mer milda hållet. Det gör att vi vecka efter vecka ser en nedgång med 22 euro på frontkvartalskontraktet Q2-23 som stängde på 61 euro per MWh under tisdagen. På helårskontraktet för 2024 ser vi en nedgång med 9,15 euro då kontraktet stängde på 66,00 euro per MWh under tisdagen. I helårskontraktet 2025 noterar vi liknande rörelser och kontraktet stängde på 54 euro per MWh, en nedgång med 8,5 euro. EPAD-priserna har sjunkit i såväl elområde 3 och 4 på en mycket illikvid marknad, de få avslut som gjorts har främst varit frontmånad och helårskontrakt längre ut. I elområde 1 och 2 är det sedan länge negativa priser om än med en stigande prisbild. Marknaden agerar avvaktande i väntan på auktionerna, som drar i gång i början av februari, när prisbilden förhoppningsvis blir tydligare.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt