Till innehållet
Solnedgång

Läget på elmarknaden vecka 9

2 mars 2023

Nästa vecka blir kall, torr och vindfattig, dessutom är Oskarshamn 3 ur drift, vilket ger högre elpriser. Det stigande oljepriset dämpas på grund av global oro för lågkonjunktur och priset på de korta elterminskontrakten sjunker kraftigt till följd av milt väder.

Vi skriver löpande nyheter om läget på elmarknaden här på kalmarenergi.se. Vill du veta när vi publicerar nästa nyhet? Prenumerera här!

Väder och hydrologi

Det blir milt väder till på fredag, men från söndag och nästa vecka faller temperaturen till 4–6 grader under normala nivåer. Det kommer initialt en del nederbörd, men därefter blir det torrt och den hydrologiska balansen ligger kvar kring -5 TWh. Det blir blåsigt till på lördag med cirka 15 GW, klart lägre på söndag till onsdag med 5–8 GW.

Bränslemarknader

Den globala oron för recession dämpar uppgångarna i oljepriset. Rädslan för ytterligare räntehöjningar från centralbankerna är fortsatt central, trots nya siffror från Kinas inköpschefsindex som indikerar på tillväxt. Marginalkostnaden för gas är fortsatt lägre än kolets på grund av goda lagernivåer i Europa. Kolpriset har fortsatt att stiga eftersom man tror på en ökad efterfrågan från Kina. Priset borde dock dämpas av de låga gaspriserna och stärkt utbud med goda leveranser på väg till Europa. De ökande priserna för utsläppsrätter har taktat av, men är kvar på höga nivåer och köptrycket ser ut att kunna hålla i sig.

Spotpriser

Föregående vecka blev spotpriserna på systemnivå cirka 89 öre/kWh. Den här veckan har börjat likadant på systemnivå, men har varierat på områdesnivå. Dålig vindproduktion i Tyskland och elområde 4 gör att vårt sydligaste område kopplas ihop med kontinentens elpriser. Det milda och blåsiga vädret fram till på lördag kommer att hålla nere elpriset i många områden. Vi bedömer veckans medelpris till cirka 84 öre/kWh. Nästa vecka får helt andra förutsättningar med kallt och vindfattigt väder samt Oskarshamn 3 ur drift. Elområde 4 behöver troligtvis importera el från kontinenten under en hel del timmar. Det blir kallt och låg vind även i Tyskland, vilket gör att vi tror på ett systempris upp mot cirka 128 öre per kWh.

Elterminer

Priset på de korta kontrakten sjunker kraftigt till följd av att den tidigare kalla väderprognosen indikerar på att bli kortvarig och mildare än befarat. Marknaden lugnade sig och tror därför att den värsta delen av vintern nu är över i kombination med ett bra resursläge när det gäller gas och flytande naturgas (LNG). Det gjorde att bränslemarknaden och även de tyska elterminerna handlades ner och bidrog till de nordiska elterminernas fall. Det är inga större rörelser på helårskontrakten från vecka till vecka. På helårskontraktet för 2024 ser vi en nedgång med cirka 5,57 kronor och det stängde på cirka 82 öre per kWh.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt