Till innehållet

Energispartips

10 hållbara och enkla tips i vardagen 

Vill du leva lite mer hållbart och samtidigt spara några kronor? Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad när det kommer till dina kostnader för elanvändningen. Du kan också använda elen lite smartare. Win-win för både plånboken och planeten alltså. Här kommer några handfasta och enkla vardagstips på hur du kan minska din elanvändning.
 

1. Dra ur sladdar och stäng av med strömbrytaren 

Försök att ha som vana att dra ur alla laddare när de inte används, till exempel mobilladdaren. 

En annan sak man kan tänka på är att vissa elektroniska apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby (viloläge) som när de är påslagna. Ett enkelt och smart tips är att använda sig av en strömbrytare så det blir enkelt att stänga av alla elektroniska apparater när de inte används. 

2. Ha koll på energianvändningen  

På Mina Sidor kan du se statistik över din energianvändning för el och fjärrvärme, det hjälper dig att ha mer koll.  Ta även hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.  

3. Sänk inomhustemperaturen  

Om du sänker inomhustemperaturen bara en grad så bidrar du till att minska energianvändningen med hela fem procent. Det kan vara värt att tänka på! I sovrummet kan man med fördel ha en lägre temperatur eftersom forskning visar att man sover bättre om det är svalare i rummet. Det kan vara lite lägre temperatur även i köket eftersom utrustning som exempelvis ugnen avger värme. När du åker iväg på semester så kan det vara en god idé att sänka värmen ytterligare i bostaden. 

4. Se till att det är fritt framför elementen 

Ett klassiskt tips är att inte ställa några stora möbler framför dina element eftersom det bidrar till att värmen förhindras att komma ut i rummet. En soffa, en säng men även långa gardiner kan göra att värmen blockeras och gör att det krävs mer energi att värma upp ett rum

5. Tänk på kylen och frysen 

Du kan få en bra matförvaring och samtidigt en låg energianvändning om man ställer in till de rekommenderade temperaturerna +4 Celsius grader i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Har du en äldre kyl eller frys kan du hålla koll genom att sätta in termometrar.

Ett annat tips är att frosta av frysen med jämna mellanrum om du inte har en kyl/frys med automatisk avfrostning. Om det är mycket is i frysen så drar det mer el. Passa på att dammsuga baksidan på kylen och frysen när du ändå frostar av, då behöver inte vitvarorna arbeta lika hårt för nerkylning.

6. Se till att ditt hem är välisolerat 

Täta dina fönster och dörrar så att värmen stannar inomhus och kylan inte smyger sig in. Att investera i nya tätningslister som gummilister kan vara en god idé. Gardiner och persienner bidrar också till att värmen stannar inne. 

7. Byt till LED-lampor 

Byt ut alla lampor till lågenergilampor så sparar du flera watt, eftersom ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. 

8. När du tvättar din tvätt 

Försök att inte tvätta din tvätt i för hög temperatur. Om du tvättar i 40 grader istället för 60 grader så halverar du energianvändningen. Använd gärna energiprogrammet som är föreställt på vissa tvättmaskiner om det går.  Försök även att alltid fylla tvättmaskinen med tvätt istället för att tvätta enstaka plagg. Läs även på paketet till tvättmedlet hur mycket tvättmedel som behövs så att du inte överdoserar. 

9. När du är i köket 

  • Investera i energisnåla maskiner i den mån det går.  
  • Du sparar energi om du använder dig av en vattenkokare när du ska koka vatten.  
  • Häll upp kaffet direkt i en termos när det är klart så att kaffebryggaren inte står på för länge bara för att värma kaffet.  
  • Försök att alltid använda lock när du kokar något i kastrullen, det går snabbare och du sparar 30% energi på det viset. 
  • Det är miljövänligare att diska i diskmaskinen istället för att diska för hand, men se till att diskmaskinen är full innan du sätter igång den. Det går åt 75 liter vatten när du diskar under rinnande varmvatten, så använd en balja eller diskpropp om du behöver diska för hand.

10. När du är i badrummet 

Du kanske redan visste att det är bättre att duscha än att bada badkar men hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Om du duschar i fem minuter istället för femton minuter så kan du minska årsförbrukningen med hundratals kilowattimmar. Investera i ett snålspolande duschmunstycke så gynnar det miljön i längden.  

 

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt