Till innehållet
Bild på appen

Ny smart app från Kalmar Energi: ”Enkelt sätt att sänka elkostnaderna”

Den gör det möjligt att styra sin energianvändning och sina kostnader via telefonen – och har gjort succé i Kalmar. Redan under de tre första veckorna fick den nya smarta appen över 3 800 nya användare.
– Vi är stolta över att som ett litet lokalt elbolag kunna erbjuda våra kunder den absolut senaste tekniken, säger Jon Flobrant, kommunikationsansvarig på Kalmar Energi.

Den är enkel och tydlig, användaren kan anpassa hemvyn efter sina behov och favoriter, och den ger full koll på både elanvändning och när elpriserna är som högst – och lägst. Den nya, kostnadsfria appen från Kalmar Energi är ett viktigt framsteg inom elbranschen.

– Vi vill som bolag vara transparenta och ge kunderna möjligheter att styra sin energiförsörjning och även sin faktura, säger Jon Flobrant på Kalmar Energi.

Genom appen kan den som har timavtal se spotpriset timme för timme. Den som har elbil kan se information om sin laddbox och elbil – och även styra laddningen från appen. Användarna kan dessutom se sin historik, jämföra sin elanvändning gentemot tidigare perioder, se hur olika åtgärder kan öka och sänka användningen samt optimera hemmet.

Appen vänder sig också till mikroproducenterna, till exempel de som har solceller på taket.

– De kan följa sin produktion och i realtid se hur mycket de levererar ut på nätet, via sin telefon.

Läs mer om Kalmar Energis nya app här

Här finns en film, för att se den behöver du acceptera cookies.

Jämför med grannarna

För en vanlig villa- eller husägare kan det vara lite svårt att veta om mängden energi man använder varje månad är rimlig. Har man en hög eller låg energianvändning?

– Då finns en funktion som gör att du kan jämföra din användning med grannarna, alltså de som bor i liknande hus, genom att skapa en profil, säger Jon.

Du knappar helt enkelt in hur stort du bor, hur många som bor i huset och vilken typ av uppvärmning du har – sedan kan du enkelt jämföra med vad ditt hushåll använder jämfört med andras.

– Då är det lätt att se om du ligger bra till eller inte – och det är en god känsla i magen när man upptäcker att man gör det. Ligger du högt kan det ju vara en väldigt enkel åtgärd som sänker användningen.

Styr dina smarta saker

En sådan åtgärd kan vara att använda appens möjligheter att styra dina smarta prylar. Elpriserna är som högst när alla användare ska ha el samtidigt, vilket brukar vara runt sjutiden på morgonen, därefter sjunker det under dagen och stiger igen på kvällen när alla ska laga middag och tvätta och ladda bilar. Sedan går priset ner igen under natten.

– Att ladda elbilen kan vara en tung post, så den vill du ladda när priset är som lägst. Men du vill ju inte gå ut mitt i natten och greja med det. I stället kopplar du nu in bilen på kvällen och sätter appen på ”smart styrning”. Då laddar den själv bilen när priset är som lägst.

Intervallet bestämmer du, till exempel från klockan 18 på kvällen till 07 på morgonen.

– Appen är uppkopplad mot den nordiska elbörsen Nord Pool hela tiden så den vet alltid när priserna är som lägst. Du kan göra samma sak med smart uppvärmning av vatten, det kanske du vill göra på natten och sedan duscha billigt på morgonen.

Nyheter och driftinformation

Appen har stöd för många av de stora bilmärkena och Kalmar Energi kommer att fylla på med fler laddboxar och värmepumpar framöver.

– Det är lite häftigt för Kalmar Energi att kunna erbjuda det. Vi är ett lokalt bolag som finns nära våra användare och den här appen vill vi att alla ska ladda ner, för att sänka sina kostnader.

Framöver kommer fler funktioner, som styrning av värmepumpar. Men även de som bor i flerfamiljshus har nytta av appen.

– Den levererar också nyheter och driftinformation från oss. Har vi en driftstörning så får appanvändarna en notis om det och vet att vi håller på att lösa det. Men du kan också se dina fakturor. Appen räknar även ut den kommande fakturan, så att det inte blir någon överraskning i slutet av månaden.

Bli klimatsmart

Genom appen kan kunderna även se sin miljöpåverkan och hur den skiljer sig timme för timme. För när elnätet är högt belastat behöver Sverige importera el från utlandet, el som är mindre ”ren”.

– Då kan du låta bli att ladda bilen just då, för du vet att det påverkar klimatet negativt. Appen kan också tala om när det är gynnsamt för miljön att ladda bilen.

På motsvarande vis kan givetvis även fjärrvärmekunder följa sin energianvändning och sina fakturor.

– I appen finns detaljerad historik och prognoser för alla våra kunder. Alla kan också se vad man har för avtal i appen. Vill man ändra på något är det bara att kontakta oss på telefon eller via hemsidan. Appen kommer att göra stor nytta både för kundernas plånböcker och klimatet, säger Jon.

Överblick app

Bild på appen

All energi. En app.

Se analyser, prognoser, dina fakturor och ladda bilen när elpriset är som billigast. All energi. En app. - Kalmar Energi

Här hittar du appen Appstore och Google Play

Läs mer

Visste du att...

...9 av 10 villaägare vill minska energianvändningen.

...20 procent av villaägarna håller koll på sin elanvändning via en app.

...nästan en av tre husägare uppger att de kollar energipriset i princip varje dag.

Källa: Kairos Future

Läs mer

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt