Mars präglades av milt och blött väder. Under vissa perioder steg spotpriserna tillfälligt i hela landet på grund av högtryck. I elområde 4 sjönk priserna kraftigt jämfört med februari, men variationen var stor. Elpriserna rörde sig mellan minus 12,9 öre per kilowattimme och 294,5 öre per kilowattimme.
De högsta elpriserna uppstod främst under timmar med låg vindkraftsproduktion och priskoppling mot det tyska elsystemet. De lägsta elpriserna inträffade dels vid kraftig vind, men i allt högre grad även under vårens soliga dagar, när solkraften gav mycket el och efterfrågan samtidigt var låg.
Den osäkra världsekonomin påverkar elpriserna. Det kan därför vara bra att hålla koll på elmarknadens utveckling framöver.
Hur ser prognosen ut i närtid?
April har börjat med klassiskt aprilväder där hög- och lågtryck avlöser varandra. Prognosen visar att detta vädermönster kommer att fortsätta under månaden, med övervägande milda temperaturer. Påskfirande i samtliga nordiska länder bidrar till lägre elanvändning under helgdagarna.
Kombinationen av mildare väder, höga vattennivåer i magasinen och minskad efterfrågan väntas pressa ner elpriserna. Vattenkraftsproducenterna har svårt att använda överskotten i vattenmagasinen innan sommaren. Det skulle krävas en mycket torr maj för att läget ska förändras negativt.
Vindkraftsproduktionen förväntas variera, men påverkar elpriserna mindre när elanvändningen är låg. Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 är fortfarande ur drift och revisionen har förlängts till mitten av juni. Det påverkar elkapaciteten, särskilt i elområde 3. Just nu är cirka 72 procent av Sveriges totala kärnkraft i drift.
Elpriserna kommer troligen fortsätta variera kraftigt under dygnet. Skillnaderna mellan lågpristimmar och pristoppar kan bli stora under enskilda timmar. Den som kan styra sin elanvändning efter timpris kan därför dra nytta av att följa utvecklingen löpande, särskilt vid mycket sol och blåst.
Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?
Den globala ekonomin är skakig. Det har lett till kraftiga nedgångar på bränsle- och finansmarknaderna. USA införde nyligen omfattande importtullar som var större än väntat. Kina svarade snabbt med egna åtgärder, vilket har spänt läget ytterligare. Det har ökat oron för ett eskalerande handelskrig och många marknadsaktörer intar en avvaktande hållning. Trots signaler om förhandling från USA befarar många att den globala tillväxten kan bromsa in avsevärt.
Elterminspriserna, det vill säga prissäkringen för den el vi köper in till fasta elavtal, har sjunkit tydligt till följd av den ökade osäkerheten. Även priserna på kol, gas och utsläppsrätter har fallit. För kol och gas handlar det främst om att aktörer tagit hem vinster, medan utsläppsrätterna pressats av förväntad lägre efterfrågan. Gaslagren i Europa ligger på cirka 35 procent, vilket är mycket lägre än vid samma tid förra året då nivån låg runt 60 procent.
Om tullkonflikten blir långvarig finns risk att investeringar i den gröna omställningen bromsas. Företag kan bli mer försiktiga och skjuta upp större satsningar.
Hur hanterar ni svängande elpriser?
Det är viktigt att komma ihåg att långtidsprognoser är osäkra. En kall vinter kan leda till att de nordiska elpriserna närmar sig de tyska nivåerna. Därför kan det vara klokt att helt eller delvis binda sitt elpris, särskilt om man är känslig för stora prissvängningar. De kraftiga prisvariationerna under dygnet förväntas fortsätta, vilket kan ge möjlighet att styra elanvändningen för att minska sina kostnader.
Elpriserna har blivit mer och mer väderberoende och därför svårare att förutspå. Situationen är mycket skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion, eller ytterligare försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser. Hos Kalmar Energi hittar ni ett brett utbud av elavtal, anpassade efter era behov. Läs mer om våra olika elavtal här!
Hansa Trygg – ett förvaltat elhandelsavtal
Ni som är företagskunder med lite större volymer kan med fördel kika närmare på vårt förvaltade elavtal Hansa Trygg. Då bygger vi upp en löpande elprisportfölj för just er. De som har Hansa Trygg Plus får dessutom inloggning till ett verktyg för fullständig koll på sin elprisportfölj och en prognos för framtida kostnader. Är ni nyfikna? Läs mer om Hansa Trygg!
Tveka inte att höra av er till våra säljare om ni har frågor eller funderingar!
Kontakta säljareVad styr elpriset?
Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period. Det handlar både om väderförhållanden, efterfrågan och den internationella elmarknaden, men också om svårigheter att överföra el söderut i Sverige.