Till innehållet
Vindkraftverk på en äng med solrosor.

Läget på elmarknaden augusti 2024

19 augusti 2024

Nu börjar sommaren lida mot sitt slut och hösten knackar på dörren. Juli blev en övervägande blöt månad, men med en del variationer under månaden och över landet. Nederbörden, bitvis mycket vind och låg elanvändning gav låga spotpriser i hela Sverige och även minuspriser under flera timmar. I elområde 4, södra Sverige, föll det genomsnittliga elpriset med nästan 19 öre per kWh jämfört med juni och trots det var elpriset nästan dubbelt så högt som i övriga elområden i Sverige. Orsaken är att priskopplingen mot Tyskland har varit god samtidigt som vi har haft överföringsbegränsningar mellan elområde 3 och 4. Trenden under de senaste åren har det varit större överföringsbegränsningar under sommaren, på grund av stora flaskhalsar i elområde 3.

Hur ser prognosen ut i närtid?

Det varma och torra vädret i början av augusti ser ut att övergå i ett mer lågtrycksbetonat väderläge. Kärnkraften har haft en stabil sommar, utan produktionsstörningar, men har nu en tillgängligheten på 88 procent.

En låg elanvändning i kombination med mycket sol och vind kan göra att de negativa elpriserna håller i sig under vissa timmar. Elanvändningen ökar successivt när semesterperioden tar slut och kärnkraften fortsätter med årliga underhållsarbeten, där Ringhals 4 är näst på tur. Den mycket osäkra säsongsprognosen, som sträcker sig över september till november, pekar på milt, blött och ostadigt väder med lågtrycksdominans över Norden. Den förväntade nederbörden borde ge en hydrologisk balans över normalläget, vilket leder till ett lägre spotpris. En motvikt är dock den begränsade kärnkraftstillgängligheten. Prognosen för kontinenten pekar på torrare och varmare väder.

Vi erbjuder bland annat rörligt elpris, timspotavtal och fasta elavtal på 6 månader och 1 år. Läs mer här!

Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?

Priserna på de längre kontrakten har sjunkit rejält de senaste två månaderna till följd av blöta prognoser och god fyllnadsgrad i vattenmagasinen. Priserna är mycket känsliga för omvärldshändelser som kan påverka bränslepriserna. Geopolitisk oro i Kursk-regionen och spänningar i Mellanöstern har fått gas- och oljepriset att stiga under inledningen av augusti, vilket även har påverkat elpriserna.

Gaslagren är välfyllda just nu, men det finns ändå en farhåga inför nästkommande vinter 2025–2026. EU-länderna vill helst inte nyttja ukrainska gaslagerdepåer på grund av de ryska attackerna mot ukrainsk energiinfrastruktur. Det ger mindre utrymme att lagra eventuella överskott inför nästkommande vinter. De europeiska kollagren har i nuläget låga nivåer och vi har under sommaren haft utbudsstörningar från Colombia, som är en stor exportör till Europa.

Elpriser blir allt svårare att förutspå

Priserna för el har blivit mer och mer väderberoende och därför svårare att prognostisera. Situationen är mycket skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion, eller ytterligare försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser.

Ta kontroll med vår smarta app!

Har du tänkt på hur enkelt det vore att ha kontroll över all din energianvändning direkt från fickan? Nu är det möjligt. Med vår nya app blir du mästaren över din egen energianvändning. Se analyser, prognoser, dina fakturor och ladda bilen när elpriset är som billigast.

 

 

Läs mer om appen!

Vad styr elpriset?

Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period.

Elpriserna är tydligt kopplade till kostnaderna för att producera elen, men också till hur stort elbehovet är. Kalla temperaturer som ökar behovet av el och låg produktion från vind, sol och vatten höjer i regel priserna. Vårt elsystem är kopplade med elkablar mot Europa och därför påverkar andra länders elpriser oss. De är ofta högre på grund av att elen framställs av dyra fossila råvaror, till exempel naturgas. När det blåser lite får vi ofta en tydligare koppling mot elpriserna i Europa, det vill säga högre priser.

Det är också svårt att transportera elen söderut inom Sverige, vilket ofta innebär högre priser i södra Sverige. Kärnkraften bidrar, tack vare att den ligger i södra Sverige, till att stärka upp elnätet. Då kan elen transporteras i högre grad, vilket generellt ger lägre priser. Ju längre tidshorisont, desto mindre påverkar vädret elpriserna. Då spelar råvarupriser och omvärldshändelser större roll.

Läs mer om elmarknaden!

Säkra vintern – grymt pris på fasta elavtal!

Du som ny kund – teckna fast elavtal och få fri månadsavgift i 6 månader.

mobil Läs mer och teckna här!