Till innehållet
Högspänningsledningar och kraftledningsstolpe mot en himmel i solnedgång, symboliserande elförsörjning och energidistribution.

Läget på elmarknaden februari 2025

17 februari 2025

Januari bjöd på milt väder och aningen högre nederbörd än normalt. Spotpriset steg något från december, men utan större svängningar. Elpriserna i januari var lägre än under samma månad året innan. Då drev en kall vinter upp priserna, särskilt i norra Sverige.

I södra Sverige blev elpriserna som väntat högst, men vissa avvikelser förekom. Mellan 8 och 10 januari var dygnspriset i elområde 3 tillfälligt högre än i elområde 4, vilket är ovanligt. Prisvariationerna var större i södra Sverige och hade en tydlig koppling till vindkraftsproduktionen. Den 20 januari steg elområde 4 till månadens högsta pris, över 200 öre/kWh, efter en period med svaga vindar.

Hur ser prognosen ut i närtid?

Väderprognoserna har ändrats kraftigt den senaste veckan. Nu visar de på ett högtryck över Skandinavien. Temperaturen sjunker, och vindkraftsproduktionen minskar under februari. Samtidigt minskar tillgången på vattenkraft, vilket får elpriserna att stiga.

Den lägre elproduktionen gör Sverige mer beroende av import från Tyskland. Där väntas ett liknande väderomslag höja spotpriset, eftersom fossila bränslen styr prissättningen när vinden avtar. En positiv faktor är att Forsmarks reaktor 3 är i drift igen. Det stärker kärnkraftskapaciteten i Norden och kan dämpa prisuppgången.

Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?

Efter en mild och blöt vinter väntas kallare och torrare väder under andra halvan av februari. Temperaturen återgår därefter gradvis till normala nivåer.

Den kallare väderleken driver upp elpriserna när elanvändningen ökar. Men flera andra faktorer spelar också en stor roll. Elpriserna i Tyskland fortsätter att stiga och påverkar de nordiska priserna. Samtidigt stiger bränslekostnaderna, framför allt gaspriserna, när efterfrågan ökar. Europas gaslager har sjunkit under 50 procent, vilket är den lägsta nivån sedan sommaren 2022. Oron växer för att lagren inte hinner fyllas till målnivån på 90 procent inför nästa vinter.

Den låga vindkraftsproduktionen i Tyskland bidrar ytterligare till att hålla gaspriserna uppe. Under denna period förblir tillgången på vattenkraft, den så kallade hydrologiska balansen, svag och ser ut att ligga kvar på samma nivå den närmaste tiden. Sammantaget bidrar dessa faktorer till stigande elpriser, både för nästa kvartal och på längre sikt.

Säsongsprognosen för mars till maj pekar på mildare, blötare och blåsigare väder i Norden. Det kan ge lägre elpriser, särskilt i södra Sverige, då även vindproduktionen i Tyskland förväntas öka. Prognoser över en så lång period är däremot alltid osäkra.

Hur hanterar ni svängande elpriser?

Det är viktigt att komma ihåg att långtidsprognoser är osäkra. En kall vinter kan leda till att de nordiska elpriserna närmar sig de tyska nivåerna. Därför kan det vara klokt att helt eller delvis binda sitt elpris, särskilt om man är känslig för stora prissvängningar. De kraftiga prisvariationerna under dygnet förväntas fortsätta, vilket kan ge möjlighet att styra elanvändningen för att minska sina kostnader.

Elpriserna har blivit mer och mer väderberoende och därför svårare att förutspå. Situationen är mycket skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion, eller ytterligare försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser. Hos Kalmar Energi hittar ni ett brett utbud av elavtal, anpassade efter era behov. Läs mer om våra olika elavtal här!

Hansa Trygg – ett förvaltat elhandelsavtal

Ni som är företagskunder med lite större volymer kan med fördel kika närmare på vårt förvaltade elavtal Hansa Trygg. Då bygger vi upp en löpande elprisportfölj för just er. De som har Hansa Trygg Plus får dessutom inloggning till ett verktyg för fullständig koll på sin elprisportfölj och en prognos för framtida kostnader. Är ni nyfikna? Läs mer om Hansa Trygg!

Tveka inte att höra av er till våra säljare om ni har frågor eller funderingar!

Kontakta säljare

Vad styr elpriset?

Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period. Det handlar både om väderförhållanden, efterfrågan och den internationella elmarknaden, men också om svårigheter att överföra el söderut i Sverige.

Läs mer om hur elmarknaden fungerar