Oktober bjöd på ett milt och lågtrycksbetonat väder. Det gjorde att elpriserna i södra Sverige tillfälligt närmade sig de lägre priserna i resten av landet, i stället för de högre priserna i Tyskland. I början av november har däremot södra Sverige haft perioder med mycket höga elpriser. Det beror främst på kopplingen till Tyskland, där låg vindkraftsproduktion och höga gaspriser har pressat upp priserna.
Hur ser prognosen ut i närtid?
Den 29 oktober införde Svenska kraftnät, och övriga nordiska systemoperatörer, en ny metod för att beräkna hur mycket el som kan skickas genom det nordiska elnätet. Metoden, som kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning, gör det möjligt att utnyttja elnätet mer driftsäkert och öka elhandeln mellan länderna. Det bidrar till att jämna ut elpriserna i Europa. För Sverige innebär det att områden med höga elpriser troligtvis får lägre priser, medan områden med låga elpriser kan få något högre priser.
De första veckorna efter införandet av metoden har visat nya prismönster. Störst förändring har hittills märkts i norr, där priserna i elområde 1 och 2 har skiljt sig åt, med högre priser i elområde 1.
Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?
Vinterprognosen visar på en mild och blöt vinter, både i Norden och Europa, vilket vanligtvis ger lägre elpriser. Vattennivåerna i våra sjöar och floder är högre än normalt, särskilt i Norge. Det innebär att vi har en bra tillgång på vattenkraft och det påverkar elpriserna positivt. Samtidigt är gaslagren i Europa välfyllda, men ett ökat gasuttag i takt med kallare väder kan ändå höja elpriserna under vintern.
Det finns fortfarande en stark koppling mellan låg vindkraftsproduktion och höga elpriser, särskilt mellan Tyskland och elområde 4. De tyska priserna har stigit snabbare än de nordiska, och ökade bränslekostnader kan driva upp nivån i Norden ytterligare. Den stora prisskillnaden mellan den nordiska och tyska elmarknaden innebär att lägre elpriser är svåra att förvänta sig. Dessutom kan begränsningar i elöverföringen eller låg vindkraftsproduktion i Europa påverka priserna negativt, även om vintern blir mild.
Långtidsprognoser är alltid osäkra. En riktigt kall vinter kan få de nordiska elpriserna att närma sig de tyska, vilket kan ge mycket instabila elpriser. Därför kan det vara klokt att helt eller delvis binda sitt elpris. Det gäller särskilt om man är känslig för stora prisvariationer. Stora prisvariationer under dygnet förväntas också fortsätta, vilket kan ge möjlighet att styra elanvändningen för att minska sina elkostnader. Just nu har vi riktigt bra priser på fasta elavtal! Du som tecknar ett fast elavtal och dessutom är ny kund till Kalmar Energi får fri månadsavgift i sex månader på köpet. Ta del av vår höstkampanj!
Elpriserna har blivit mer och mer väderberoende och därför svårare att förutspå. Situationen är mycket skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion, eller ytterligare försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser.
Ta kontroll med vår smarta app!
Har du tänkt på hur enkelt det vore att ha kontroll över all din energianvändning direkt från fickan? Nu är det möjligt. Med vår app blir du mästaren över din egen energianvändning. Se analyser, prognoser, dina fakturor och ladda bilen när elpriset är som billigast.
Läs mer om appen och ladda ner
Vad styr elpriset?
Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period. Det handlar både om väderförhållanden, efterfrågan och den internationella elmarknaden, men också om svårigheter att överföra el söderut i Sverige.