Till innehållet
Elnätsstople

Läget på elmarknaden oktober 2024

18 oktober 2024

September blev en varm månad med temperaturrekord i flera delar av landet. I södra Sverige sjönk elpriset jämfört med i augusti. Den goda överföringskapaciteten mellan elområdena 3 och 4 gav lägre spotpriser, likt priserna i norra Sverige.

Hur ser prognosen ut i närtid?

Väderprognosen ser fortsatt blöt och mild ut för resten av året. Under de kommande veckorna kommer energianvändningen förmodligen att ligga på normala nivåer för säsongen. Den totala elproduktionen ökar, i och med blåsigare väder och högre kärnkraftsproduktion. De årliga underhållsarbetena inom kärnkraften är avklarade och nu står endast Forsmark 3 still. Den höga kärnkraftsproduktionen gynnar överföringskapaciteten inom Sverige.

Den 29 oktober inför de nordiska länderna så kallad flödesbaserad kapacitetsmätning, vilket syftar till att förbättra energiöverföringen mellan länderna. Den nya metoden kommer att jämna ut elpriserna i Europa. Områden med högt elpris kommer troligen få lägre priser, medan områden med lågt elpris förmodligen får högre priser.

Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?

Under sista delen av 2024 och kommande år är det förhållandevis låga priser på den el vi köper in för att kunna erbjuda fasta elavtal. Bränslemarknaderna är dock fortsatt svajiga. En stor geopolitisk oro präglar marknaden och priserna kan snabbt öka om situationen i Mellanöstern eskalerar. Veckans stora nyhet, som har fått bränslemarknaden att falla kraftigt, är att Israel har lovat USA att inte attackera Irans olje- och kärnkraftsanläggningar. Det fick marknaden att lugna ner sig och resulterade i något lägre priser. En annan nyhet som påverkar elmarknaden är att inflationen i Kina blev lägre än förväntat och det är osäkert om staten fortsatt kommer att subventionera industrin. Det fick Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) att sänka den förväntade efterfrågan av olja för resterande del av 2024 och 2025. Libyen är tillbaka i full oljeproduktion efter en regeringskris, vilket också påverkar bränslepriserna, och Europas oljelager fylls på och sänker priserna. Efterfrågan på kol är fortsatt låg i Europa medan den asiatiska efterfrågan ökar inför vintern, där Kina och Indien är stora köpare.

I nuläget är priserna enligt prognos, men hur elpriserna blir under vintern 2024/2025 är det svårt att sia om. En riktigt kall vinter kan ge mycket instabila elpriser, som det kan vara intressant att prissäkra sig mot. Visste du att vi för tillfället har riktigt bra priser på fasta elavtal? Du som tecknar ett fast elavtal och dessutom är ny kund till Kalmar Energi får fri månadsavgift i sex månader på köpet! Läs mer här

Elpriserna har blivit mer och mer väderberoende och därför svårare att förutspå. Situationen är mycket skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion, eller ytterligare försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser.

Ta kontroll med vår smarta app!

Har du tänkt på hur enkelt det vore att ha kontroll över all din energianvändning direkt från fickan? Nu är det möjligt. Med vår app blir du mästaren över din egen energianvändning. Se analyser, prognoser, dina fakturor och ladda bilen när elpriset är som billigast.

 

 

Läs mer om appen!

Vad styr elpriset?

Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period.

Elpriserna är tydligt kopplade till kostnaderna för att producera elen, men också till hur stort elbehovet är. Kalla temperaturer som ökar behovet av el och låg produktion från vind, sol och vatten höjer i regel priserna. Vårt elsystem är kopplade med elkablar mot Europa och därför påverkar andra länders elpriser oss. De är ofta högre på grund av att elen framställs av dyra fossila råvaror, till exempel naturgas. När det blåser lite får vi ofta en tydligare koppling mot elpriserna i Europa, det vill säga högre priser.

Det är också svårt att transportera elen söderut inom Sverige, vilket ofta innebär högre priser i södra Sverige. Kärnkraften bidrar, tack vare att den ligger i södra Sverige, till att stärka upp elnätet. Då kan elen transporteras i högre grad, vilket generellt ger lägre priser. Ju längre tidshorisont, desto mindre påverkar vädret elpriserna. Då spelar råvarupriser och omvärldshändelser större roll.

Läs mer om elmarknaden!