Läget på elmarknaden kan beskrivas som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser. Vi förstår att det kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden, det här gäller vecka 46.
Väder och hydrologi
Fallande temperaturer och torrare förutsättningar väntas när ett högtryck centraliseras över Skandinavien. Nästa vecka är det åter mer lågtrycksdominerat med nederbörd och temperaturer kring normalvärdet. Mest nederbörd väntas falla i södra Norge. Stor förbättring i nordiska vattenmagasinen som nu ligger på medianvärdet för årstiden, medan hydrologiska balansen ser ut att falla tillbaka under kommande veckor, prognos -10 TWh för nästa vecka.
Bränslemarknader
I takt med lite kallare väderprognoser har bränslemarknaden tagit fart uppåt, men där oljan noterar en relativt svag prisrörelse uppåt och handlas på 86,25 dollar per fat. Oljans prisuppgång dämpades av dystrare tillväxtprognoser och en fortsatt risk för ytterligare covidnedstängningar i Kina.
Gasen har stigit med närmare fem procent vecka till vecka för frontkvartalet när uttagssäsongen i vinter börjar närma sig.
Kolpriset steg också, efter förra veckans lägsta pris på åtta månader, till följd av produktionsstörningar i Colombia och Sydafrika.
Under veckan har utsläppsrätterna legat kvar i spannet 75–80 euro per ton, trots kallare väderprognoser och långa avbrott i den franska kärnkraften. En oro för en försämrad ekonomi dämpar framtidsutsikterna, tillsammans med försäljning av EU-utsläppsrätter för att täcka ökade säkerhetskrav på andra marknader.
Konjunktur och valuta
Den svensk inflationstakten sjunker i oktober jämfört med i september. De svenska räntorna rör sig åt olika håll, 90 dagarsräntan drar sig uppåt medan de längre backar. Det starkaste alternativet avseende höjning från Riksbanken förväntas på 75 punkter.
Spotpriser
Föregående veckas systempris blev det lägsta sedan vecka 14 2021 och inkom på 32,96 EUR. Fortsatt låg prisbild i Norden, främst på grund av att den goda hydrologiska utvecklingen i Norge har dragit ner priserna. Finland sticker ut som Nordens högprisområde. Lägre temperaturer och inte lika blåsiga dagar väntar innevarande vecka och vi förväntar oss ett systempris på 50 EUR som veckosnitt. Liknande förutsättningar även under nästa vecka.
Elterminer
Efter en lång period av milt, blött och blåsigt väder noterade vi nu prognoser som visar ett par dagar med temperaturer under genomsnittet, vilket fick marknaden att reagera och handlas uppåt. Kol- och gaslagren är fortsatt höga, men de kallare prognoserna fick kontraktet för Q1-23 att handlas upp med 10,50 euro på 233,50 euro per MWh. Helårskontraktet för 2023 handlades upp med 11,50 euro då det stängde på 132,50 euro per MWh under tisdagen. Längre ut på kurvan för 2024 noterar vi även där en uppgång, kontraktet stängde på 77,08 euro per MWh vilket resulterade i en uppgång med 4,08 euro. För elområdeskontrakten görs handeln fortsatt utanför börsen med dålig likviditet i framför allt elområde 4. Kontrakten för elområde frontkvartal och frontår handlas på höga nivåer, men helårskontraktet för 2024 har en tydligt lägre riskpremie. I elområde 1 och 2 är det fortsatt negativa priser.
Så fungerar elmarknaden!
El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.
Hemsidan – en källa till kunskap!
Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.
Hitta rätt elavtal!
Vi vill hjälpa dig hitta rätt elavtal och rätt prisriskhantering för just dig. Läs mer om våra avtalsalternativ här.
Har du frågor och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på telefon 0480-45 11 45 eller via e-post kundcenter@kalmarenergi.se.