Väder och hydrologi
- Det blir en period med två ansikten. Återstoden av den här veckan blir högtrycksbetonad med svala temperaturer och torrt väder. Från måndag blir det lågtryck, främst i de nordliga delarna som får några blöta dygn.
- Stigande temperaturer med en topp på tisdag, som ligger någon grad över normala nivåer för perioden.
- Total nederbörd för perioden blir omkring 60 procent av normala nivåer.
- Mer vind i sikte, förutom i helgen som i det närmaste blir vindstilla.
- Det finns en viss osäkerhet från dygn 8 till följd av cyklonen Danielle som kan ge snabba väderskiften.
Bränslemarknader
- Vecka efter vecka backar oljepriset tillbaka på grund av en minskad efterfrågan. Marknaden börjar se en tillbakagång i världsekonomin som skulle minska behovet av energi. Priset på kol och gas har rört sig åt olika håll under veckan som har gått.
- Låg tillgänglighet på vattenkraften i Kina har även fått deras kolimport att stiga.
- Gaspriset har backat tillbaka från de skyhöga nivåer som nåddes vecka 34-35. Goda fyllnadsgrader i gaslagren och spekulationer om ett pristak på den europeiska marknaden har fått aktörer att bli något spaka.
- Utsläppsrätterna faller tillbaka kraftigt. Prisnivån har inte varit så låg sedan mars 2022.
Konjunktur och valuta
- Dollarn fortsätter att gå bra och är nu starkare än euron. Fler människor står till arbetsmarknadens förfogande, vilket kan underlätta en mjuklandning i den amerikanska ekonomin.
- Riksbanken betonade nyligen att räntorna kommer att fortsätta upp och med stor sannolikhet 75 punkter vid nästa möte om ett par veckor. Kronan orkar inte stå emot dollarn, men stärks något mot euron.
Spotpriser
Föregående vecka landade systempriset på 318 euro per MWh. Det slår den tidigare toppnoteringen med ett par euro, trots att flertalet av högprisområdena gick ner. Det fortsätter under innevarande vecka, som har inletts högt med systempriser på 295-380 euro per MWh.
Noterbart är att norra Sverige under veckan priskopplas starkare mot elområde 3 och Finland som ger ett högre elpris. Under onsdagen noterade elområde 1 den nya rekordnivån 236,09 euro per MWh.
Vi bedömer att veckans systempris landar runt 315 euro per MWh. Nästa veckas arbetsdagar ser, vid en första anblick, ut att bli dyra frånsett onsdagen som får en vindtopp. Det är för övrigt måttlig vind och dygnspriserna beror på gaspriserna och om Norge fortsätter att importera el från Storbritannien. Vi bedömer att nästa veckas medelpris landar runt 280 euro per MWh. EU-kommissionen har kommit med utkast till pristak på 200 euro per MWh för icke gaskraftsproducerad el, men fortsättning följer.
Elterminer
Det är kraftiga prisrörelser i båda riktningar på terminsmarknaden, vilka är nära kopplade till gasmarknadens utveckling och politiska beslut. Kontraktet för Q4-22 har fallit med 46 euro och handlades på 260 euro per MWh, vilket är den lägsta nivån på flera veckor. Frontåret 2023 har även det fallit med 23,50 euro, kontraktet stängde med ett pris på 166,50 euro per MWh. På EPAD-kontrakten ser det snarlikt ut, men där elområde 3 ökat en del i fronten som handlades mellan 11-13 euro fram till år 2024. I elområde 4 är det fortfarande låg omsättning och svårt att få till avslut.
Hitta rätt elavtal
Vi vill hjälpa dig hitta rätt elavtal och rätt prisriskhantering för just dig. Läs mer om våra avtalsalternativ
Du vet väl förresten att Kalmar Energi levererar endast 100 procent förnybar el och som kund hos oss kan du följa din elanvändning och se dina fakturor och annat gutt på Mina Sidor.
Tveka inte att höra av dig till våra säljare om du har frågor eller funderingar!