Läget på elmarknaden kan beskrivas som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser. Vi förstår att det kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden, det här gäller vecka 42.
Väder och hydrologi
Vi har en växlande period framför oss med skiftande förutsättningar. Det är högtryck till fredag, medan helgen blir mildare innan ett nytt högtryck inleder nästa vecka. Därefter kommer djupa lågtryck med temperaturer 2-4 grader över referens och tilltagande nederbörd. Det är torrt i övrigt och 50 procent mot normala nivåer, där den hydrologiska balansen försvagas mot -10 TWh. Det är fallande vind till 4 GW på fredag, mer i helgen och toppen är på söndag med omkring 10 GW. Det blir milda temperaturer in i november.
Bränslemarknader
Efter att oljepriset har ökat i två veckor sjunker nu oljepriset. Många blickar har riktats mot det arabstyrda Opec som publicerat en ny rapport över efterfrågan. Prisnedgången på gasmarknaden förlängs ytterligare en vecka. Residuallasten i Europa har varit lägre än normalt för den senaste perioden, vilket har minskat utflödet av gas. Trenden mot ett större uttag från gasdepåerna kommer dock snart och inom 2-3 veckor bör vi kunna se en negativ trend med minskande lager som följd. Trots försvagade bränslepriser rör sig inte utsläppsrätterna nämnvärt. Frontprodukten ligger kvar i spannet 65-70 euro per ton.
Konjunktur och valuta
Det är ett par parametrar som åter har lett till en tillbakagång på valutamarknaderna. Generellt ser vi en tilltagande riskaptit på världens finansmarknader efter bland annat ett par starka amerikanska kvartalsrapporter från de större bankerna, varpå dollarn ser utflöde och försvagas. I Sverige blev inflationen för september 9,7 procent, vilket också var högre än marknadsförväntningarna och kronan tar tillbaka tappad mark mot dollarn och några ören mot euron.
Spotpriser
Systempriset föregående vecka blev likvärdig veckan dessförinnan och inkom på knappt 67 euro per MWh. Den här veckan har fått lite mildare och överlag blåsigare förutsättningar än för en vecka sedan. Likvärdig förbrukning och ungefär samma vindproduktion, men där kärnkraftsproduktionen nu har nått sitt maximum. Det är tydligt att gasprisets stora nedgång har medfört lägre pristoppar på kontinenten, vilket påverkar södra Norge och södra Sverige. Vi bedömer att veckans medelpris i system stiger svagt och inkommer runt 65 euro per MWh. Nästa vecka ser ut att som helhet bli tämligen likvärdig överlag, men lite mindre vind lär ge högre priser under inledningen av veckan medan det ser ut att falla in mot helgen. Vi bedömer att nästa veckas medelpris i system blir omkring 95 euro per MWh.
Elterminer
Den gångna veckan har visat kraftiga nedgångar på gasmarknaden, vilket även drog med sig elterminerna. Kontraktet för Q1 2023 föll med 59,75 euro vecka till vecka och stängde på 250,25 euro per MWh. För helårskontraktet 2023 noterar vi en nedgång med 30 euro, då kontraktet gick för 130,50 euro per MWh. På helårskontraktet för 2024 har priset handlats ner med 13 euro och handlades på 76 euro per MWh under tisdagseftermiddagen. För elområdeskontrakten ser vi fortfarande en trend i att handeln sker utanför börsen med få omsatta kontrakt. Det är fortsatt hög prisbild på frontkvartal och frontår i elområde 3, medan det är lägre i 2024 och utåt. I elområde 4 är det en mycket hög prisbild över hela kurvan där en kraftig riskpremie betalas sett till tidigare utfall mot system. I elområde 1 och 2 är det fortsatt negativa priser över hela kurvan.
Hitta rätt elavtal!
Vi vill hjälpa dig hitta rätt elavtal och rätt prisriskhantering för just dig. Läs mer om våra avtalsalternativ
Du vet väl förresten att Kalmar Energi levererar endast 100 procent förnybar el och som kund hos oss kan du följa din elanvändning och se dina fakturor och annat gutt på Mina Sidor.
Tveka inte att höra av dig till våra säljare om du har frågor eller funderingar!