Under december varierade elpriserna kraftigt i södra Sverige, från negativa priser till toppar över 8 kronor/kWh. Snittpriset för månaden blev trots det lägre än i november i alla elområden. Det berodde på lägre elanvändning under helgdagarna och mildare väder än normalt. I mitten av december steg elpriserna på grund av låg vindkraftsproduktion i både södra Sverige och Tyskland. Det ledde till att dyrare el behövde importeras från Tyskland.
Hur ser prognosen ut i närtid?
Januari började med kallt väder i stora delar av Skandinavien, vilket ledde till höjda spotpriser i framför allt södra Sverige. Under andra halvan av månaden kan vi däremot förvänta oss mildare väder, med mer vind och nederbörd. Alla kärnkraftverk i Sverige är från och med den 28 januari åter i drift, vilket gynnar överföringskapaciteten inom Sverige. Mildare väder och hög kärnkraftsproduktion är faktorer som ofta bidrar till lägre elpriser.
Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?
Elterminspriserna, som styr fasta och förvaltade elavtal, steg något under andra halvan av december. Det hänger ihop med kallare väderprognoser och stigande bränslepriser. Efter en köldknäpp runt nyår har priserna på elterminer för leverans på kort sikt sjunkit, vilket beror på prognoser om mildare och blötare väder. VI har ökade vattennivåer i våra sjöar och floder och därmed en bra tillgång på vattenkraft. Det bidrar till lägre elpriser. Efter trettonhelgen sjönk elterminspriserna ytterligare.
De senaste veckorna har varit oroliga på bränslemarknaderna. Gaspriserna steg kraftigt, medan kolpriserna var stabila tack vare låg efterfrågan och välfyllda lager.
Vi kan förvänta oss att elpriserna kommer att svänga mycket framöver. En orsak är Donald Trumps tillträde som USA:s president, vilket skapar osäkerhet på energimarknaderna. Det finns även en fortsatt koppling mellan låg vindkraftsproduktion och höga elpriser, särskilt mellan Tyskland och elområde 4 i Sverige.
Tyska elpriser har ökat mer än de nordiska, och stigande bränslepriser kan pressa upp elpriserna även i Norden. Den stora skillnaden mellan nordiska och tyska elpriser tyder på att chanserna för lägre elpriser i Norden är små. Begränsningar i elöverföringen och låg vindkraftsproduktion i Europa kan dessutom bidra till högre prisnivåer, även om vintern blir mild och regnig.
Hur hanterar du svängande elpriser?
Det är viktigt att komma ihåg att långtidsprognoser är osäkra. En kall vinter kan leda till att de nordiska elpriserna närmar sig de tyska nivåerna. Därför kan det vara klokt att helt eller delvis binda sitt elpris, särskilt om man är känslig för stora prissvängningar. De kraftiga prisvariationerna under dygnet förväntas fortsätta, vilket kan ge möjlighet att styra elanvändningen för att minska sina kostnader.
Elpriserna har blivit mer och mer väderberoende och därför svårare att förutspå. Situationen är mycket skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion, eller ytterligare försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser. Hos Kalmar Energi hittar du ett brett utbud av elavtal, anpassade efter dina behov. Läs mer om våra olika elavtal här!
Ta kontroll med vår smarta app!
Har du tänkt på hur enkelt det vore att ha kontroll över all din energianvändning direkt från fickan? Nu är det möjligt. Med vår app blir du mästaren över din egen energianvändning. Se analyser, prognoser, dina fakturor och ladda bilen när elpriset är som billigast.
Läs mer om appen och ladda ner
Vad styr elpriset?
Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period. Det handlar både om väderförhållanden, efterfrågan och den internationella elmarknaden, men också om svårigheter att överföra el söderut i Sverige.