Till innehållet
Solpaneler i förgrunden och två vindkraftverk i bakgrunden mot en klarblå himmel

Läget på elmarknaden mars 2025

17 mars 2025

I början av februari förändrades vädret snabbt. Ett lågtryck ersattes av högtryck över stora delar av Europa. Det höjde elpriserna, särskilt i södra Sverige, medan elpriserna i norr var mer stabila. Spotpriserna var redan höga under månadens första vecka på grund av svaga vindar, trots att temperaturen var mild. När kylan slog till i mitten av februari steg priserna ytterligare, främst i södra Sverige. I elområde 4 ökade elpriset från 76,1 öre/kWh till 103,9 öre/kWh. Det motsvarar en ökning med ca 36 %.

Hur ser prognosen ut i närtid?

Mars har börjat och vintern går mot sitt slut. Väderprognoserna pekar på mildare temperaturerna än normalt. De mildare temperaturerna kan dämpa elanvändningen. Det bidrar till att hålla spotpriserna stabila, med endast små variationer under de närmaste veckorna.

Under mars 2024 föll elpriserna i Europa till negativa nivåer under dagtid. Den omfattande utbyggnaden av sol- och vindkraft var den främsta orsaken. Elpriserna var som lägst från timmarna efter lunch fram till kvällen. Det finns inget som tyder på att denna trend inte kommer att fortsätta under 2025. Vi kan därför förvänta oss fler timmar med negativa elpriser. Samtidigt kan pristoppar uppstå när vindkraftsproduktionen är låg och elanvändningen hög. Just nu är vattennivåerna i våra sjöar och floder relativt höga, vilket bidrar till stabil elproduktion från vattenkraft.

Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?

Den globala ekonomin präglas av stor osäkerhet. USA har skärpt handelskonflikterna genom höga tullar, vilket skapar spänningar med viktiga handelspartners. Samtidigt bromsar den amerikanska ekonomin in, och förväntningarna på en snabb återhämtning är låga. Kriget i Ukraina fortsätter att påverka elmarknaden. En möjlig fred eller vapenvila skulle kunna leda till lättade sanktioner mot Ryssland, vilket i sin tur kan påverka tillgången på gas och elpriserna i Europa.

Gas- och kolpriserna har ökat. Det kan pressa upp elpriserna, särskilt i perioder med låg vindkraftsproduktion. I Europa närmar sig gaslagren säsongens lägstanivå. Snart väntas en vändning när påfyllnaden av lagren startar. Ingen kraftig kyla väntas i Europa. Samtidigt kan en lägre vindkraftsproduktion de kommande två veckorna öka efterfrågan på gas och kol, och bidra till högre elpriser.

Sammanfattningsvis förväntas elpriserna vara relativt stabila på kort sikt. Under vissa timmar kan de till och med bli negativa när produktionen från förnybara energikällor är hög. På längre sikt kan omvärldshändelser och förändringar i elanvändningen påverka prisutvecklingen.

Hur hanterar ni svängande elpriser?

Det är viktigt att komma ihåg att långtidsprognoser är osäkra. En kall vinter kan leda till att de nordiska elpriserna närmar sig de tyska nivåerna. Därför kan det vara klokt att helt eller delvis binda sitt elpris, särskilt om man är känslig för stora prissvängningar. De kraftiga prisvariationerna under dygnet förväntas fortsätta, vilket kan ge möjlighet att styra elanvändningen för att minska sina kostnader.

Elpriserna har blivit mer och mer väderberoende och därför svårare att förutspå. Situationen är mycket skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion, eller ytterligare försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser. Hos Kalmar Energi hittar ni ett brett utbud av elavtal, anpassade efter era behov. Läs mer om våra olika elavtal här!

Hansa Trygg – ett förvaltat elhandelsavtal

Ni som är företagskunder med lite större volymer kan med fördel kika närmare på vårt förvaltade elavtal Hansa Trygg. Då bygger vi upp en löpande elprisportfölj för just er. De som har Hansa Trygg Plus får dessutom inloggning till ett verktyg för fullständig koll på sin elprisportfölj och en prognos för framtida kostnader. Är ni nyfikna? Läs mer om Hansa Trygg!

Tveka inte att höra av er till våra säljare om ni har frågor eller funderingar!

Kontakta säljare

Vad styr elpriset?

Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period. Det handlar både om väderförhållanden, efterfrågan och den internationella elmarknaden, men också om svårigheter att överföra el söderut i Sverige.

Läs mer om hur elmarknaden fungerar