Augusti bjöd på blandat väder, men mer åt det lågtrycksbetonade hållet. Elområde 4 hade mycket stora prissvängningar. Under många dagar varierade elpriset från låga, eller rent av negativa, elpriser till priser på över 100 öre per kWh. Sol- och vindkraftsproduktion pressar ner priserna rejält under vissa timmar, men när den produktionen går ner kopplar elområde 4 ihop mot de betydligt högre priserna i Tyskland.
Hur ser prognosen ut i närtid?
September började med torrt, varmt och solfattigt väder och prisbilden i elområde 4 fortsätter att vara mycket instabil. Efter en period där högtryck och lågtryck har avlöst varandra, pekar det mesta på att vi nu går in i en period där lågtryck dominerar, med mer vind och nederbörd som följd. Kärnkraften producerar för tillfället på cirka 63 procent av sin totala kapacitet. Olkiluoto 2 kommer att vara ur drift till slutet av september och Forsmark 3 och Ringhals 4 står still på grund av årliga underhållsarbeten. Den hydrologiska balansen ligger just nu på normala nivåer. Sammantaget borde det leda till mycket små prisförändringar, förutsatt att alla övriga parametrar är oförändrade.
Hur blir elpriserna under vintern 2024/2025? Det är svårt att sia om. En riktigt kall vinter kan ge mycket instabila elpriser, som det kan vara intressant att prissäkra sig mot. Visste du att vi för tillfället har riktigt bra priser på fasta elavtal! Du som tecknar ett fast elavtal och dessutom är ny kund får fri månadsavgift i sex månader på köpet! Läs mer här
Hur ser prognosen ut på lite längre sikt?
Under de senaste veckorna har låga spotpriser, en sjunkande bränslemarknad och väldigt blöta väderprognoser gjort att terminsmarknaden backat till mycket låga prisnivåer. Under de senaste dagarna har dock priserna vänt uppåt på grund av en torrare väderprognos och en delvis orolig bränslemarknad. Gaslagren är fyllda till 93 procent och läget inför vintern är fortsatt stabilt. Det finns dock vissa orosmoln. Underhållsarbeten på norska gasledningar och orkanrisken i USA skapar viss oro kring om utbudet räcker för att täcka Europas behov inför vintern. Den senaste orkanen innebar stora konsekvenser för den stora terminalen för LNG (Liquified Natural Gas) i Freeport, Texas. Terminalen stod still i drygt 3 veckor, vilket de flesta aktörer har färskt i minnet.
Ta kontroll med vår smarta app!
Har du tänkt på hur enkelt det vore att ha kontroll över all din energianvändning direkt från fickan? Nu är det möjligt. Med vår nya app blir du mästaren över din egen energianvändning. Se analyser, prognoser, dina fakturor och ladda bilen när elpriset är som billigast.
Vad styr elpriset?
Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period.
Elpriserna är tydligt kopplade till kostnaderna för att producera elen, men också till hur stort elbehovet är. Kalla temperaturer som ökar behovet av el och låg produktion från vind, sol och vatten höjer i regel priserna. Vårt elsystem är kopplade med elkablar mot Europa och därför påverkar andra länders elpriser oss. De är ofta högre på grund av att elen framställs av dyra fossila råvaror, till exempel naturgas. När det blåser lite får vi ofta en tydligare koppling mot elpriserna i Europa, det vill säga högre priser.
Det är också svårt att transportera elen söderut inom Sverige, vilket ofta innebär högre priser i södra Sverige. Kärnkraften bidrar, tack vare att den ligger i södra Sverige, till att stärka upp elnätet. Då kan elen transporteras i högre grad, vilket generellt ger lägre priser. Ju längre tidshorisont, desto mindre påverkar vädret elpriserna. Då spelar råvarupriser och omvärldshändelser större roll.