Vi väntar mildare, blötare och blåsigare väder. Vädret och att Ringhals 4 snart ska vara tillbaka i produktion ger lägre elpriser. Mildare väder gör att de nordiska elterminerna har blivit klart billigare, framför allt de kontrakt som ligger närmast i tiden.
Vi skriver löpande nyheter om läget på elmarknaden. Vill du ha koll på läget? Prenumerera på våra nyheter!
Vad styr elpriset?
Många faktorer spelar in när det gäller prissättningen av el. Vissa faktorer påverkar priserna de närmaste veckorna; det rörliga priset. Andra faktorer påverkar elpriserna på längre sikt och de elterminer som vi köper för att kunna erbjuda våra kunder ett fast elpris för en bestämd period.
Elpriserna är tydligt kopplade till kostnaderna för att producera elen, men också till hur stort elbehovet är. Kalla temperaturer som ökar behovet av el och låg produktion från vind, sol och vatten höjer i regel priserna. Vårt elsystem är kopplade med elkablar mot Europa och därför påverkar andra länders elpriser oss. De är ofta högre på grund av att elen framställs av dyra fossila råvaror, till exempel naturgas. När det blåser lite får vi ofta en tydligare koppling mot elpriserna i Europa, det vill säga högre priser.
Det är också svårt att transportera elen söderut inom Sverige, vilket ofta innebär högre priser i södra Sverige. Kärnkraften bidrar, tack vare att den ligger i södra Sverige, till att stärka upp elnätet. Då kan elen transporteras i högre grad, vilket generellt ger lägre priser. Ju längre tidshorisont, desto mindre påverkar vädret elpriserna. Då spelar råvarupriser och omvärldshändelser större roll.
Vad blev elpriset förra veckan?
Föregående veckas genomsnittliga elpris för södra Sverige (elområde 4) var cirka 128 öre per kWh, jämfört med cirka 88 öre per kWh i norra Sverige (elområde 1). Det var, som förväntat, klart högre priser än den senaste tiden när kylan slog till.
Hur ser prognosen ut för den här och nästa vecka?
Vi får ett par kyliga och torra dagar. Därefter får vi mildare väder och en hel del nederbörd fram till mitten av nästa vecka. Temperaturen stiger från 2 grader under normalvärden till 3–4 grader över. Vinden varierar varannan dag från måttlig till stark vind.
Den ökade vindproduktionen den här veckan hjälper till att sänka elpriset. Nästa vecka blir den varmaste veckan i år och dessutom god vindproduktion. I Sverige ska kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 vara tillbaka i produktion framåt nästa helg, vilket stärker energibalansen. Stämmer väderprognoserna borde vi, som högst, få samma elpriser som den här veckan eller till och med något lägre.
Den osäkra ekonomiska utvecklingen i världen har gjort att oljepriset sjönk kraftigt under veckan som har gått. Kolpriset har däremot stigit kraftigt. Kolmarknaden sågs som översåld, vilket bidrog till ytterligare köpkraft under veckan. Gaspriset steg också under veckan, men inte lika kraftfullt. När vintern börjar lida mot sitt slut och mildare väder väntar avtar uttagen från gasdepåerna tydligt och återfyllnaden av gasdepåerna har börjat. Priset på utsläppsrätterna har fallit kraftigt på grund av den osäkra ekonomiska utvecklingen.
Hur ser priserna ut på längre sikt?
Den kalla perioden av vintern börjar lida mot sitt slut och milt och blött väder väntar. Det gör att de nordiska elterminerna har blivit klart billigare, framför allt de kontrakt som ligger närmast i tiden. På lite längre sikt väntar kraftigt stigande priser under veckan, för att sedan återhämta sig. På ytterligare längre sikt sjunker priserna.