Vi förstår att de höga elpriserna kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden här på kalmarenergi.se. Vill du veta när vi publicerar nästa nyhet? Prenumerera här!
Här kommer information om läget på elmarknaden vecka 5:
Väder och hydrologi
Det är mycket osäkra prognoser för perioden. Ett högtryck i sydost kan mota bort lågtryck och tillsammans med ett högtryck i sydväst leda till en blockad som håller i sig under hela nästa vecka. Det skulle innebära ett par grader kallare än referensvärdet och nederbördsmängder endast runt 50 procent. Helgens lågtryck kan dock lika gärna bryta igenom med en återgång mot milt och blött väder. På grund av den osäkra prognosen kan vinden variera kraftigt mellan 6–17 GW.
Bränslemarknader
Oljepriset sjönk under veckan som har gått. Det är motsägande faktorer när Kina öppnar upp, men västvärlden gör sig redo för en lågkonjunktur.
Kolpriset sjunker med nästan 15 procent för frontkvartalet, där väderprognoserna har haft stor inverkan på prisbilden. Mildvädret som har dominerat på kontinenten börjar förflyttas till förmån för kyligare och torrare förutsättningar. Det har medfört starkare prognoser för kol- och gaskraften som kan få priset att stiga om temperaturerna blir lika låga nästkommande vecka som prognoserna visar.
Priset på utsläppsrätter har stigit, trots att bränslepriset har sjunkit. Det tidigare starka sambandet i prisbild på gas och utsläppsrätter har helt släppt taget om varandra.
Konjunktur och valuta
Vi väntar besked från olika centralbanker. Först ut är FED där vi förväntar oss en höjning om 25 räntepunkter. Sedan är det dags för ECB och där väntas en höjning om en halv procentenhet. Svenska inköpschefsindex vände förvisso upp i januari, men indikerar fortsatt kontraktion. Den svenska kronan har åter fått ordentligt med stryk till närmast krisnivå, och har sedan mitten av november tappat 15 procent mot euron.
Spotpriser
Föregående vecka blev medelpriset i system blev knappt 90 euro per MWh i NordPool-området. Den här veckan började med mycket låga spotpriser då vi nästan fick nytt vindproduktionsrekord. Den successivt avtagande vinden lär ge några tresiffriga dygn när temperaturen faller och förbrukningen ökar och medelpriset blir likvärdigt med föregående vecka. Det är svårbedömda priser nästa vecka med tanke på de varierande väderprognoserna som kan öka förbrukningen och minska den förnybara produktionen om högtrycksblockaden blir verklighet. Det scenariot ger priser upp mot 120 euro, men kan vid ett lågtryck bli ner mot 80 euro.
Elterminer
Efter en längre period av nedåtgående marknad kom det indikationer på något kallare väder framöver. Det fick elterminerna att handlas upp kraftigt vecka till vecka. Därför ser vi en uppgång med 11 euro på frontkvartalskontraktet Q2-23 som stängde på 69 euro per MWh. På helårskontraktet för 2024 ser vi i en uppgång med 3 euro då kontraktet stängde på 69 euro per MWh under tisdagen. Vi noterar rörelser uppåt även för helårskontraktet 2025, då kontraktet stängde på 58,25 euro per MWh som resulterar i en uppgång med 4,25 euro. Det är inga stora rörelser på EPAD-priserna. I elområde 1 och 2 är det fortsatt negativa priser, men med något stigande prisbild. Marknaden agerar något avvaktande i väntan på EPAD-auktionerna som snart är på gång, vilket förhoppningsvis tydliggör prisbilden.
Så fungerar elmarknaden!
El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.
Hemsidan – en källa till kunskap!
Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.