Till innehållet
Elnät

Läget på elmarknaden vecka 6

9 februari 2023

Vi förstår att de höga elpriserna kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden här på kalmarenergi.se. Vill du veta när vi publicerar nästa nyhet? Prenumerera här!

Här kommer information om läget på elmarknaden vecka 6:

Väder och hydrologi

Ett högtryck över kontinenten pressar upp mycket mild luft över norra Atlanten som när den möter arktisk luft bildar djupa lågtryck. Det blir en variation mellan 3-7 grader över normalt och stigande från idag. Vi kan vänta mycket nederbörd, främst veckan ut och totalt 170 procent mot normalt, mest i västra Norge och den hydrologiska balansen stärks. Vinden blir riklig fram till åtminstone måndag med 15-22 GW, med en topp idag torsdag.

Bränslemarknader

Det har varit en relativt försiktig utveckling på oljepriset sett från vecka till vecka, men rörelserna mellan dagarna har varit stora. Den framtida ekonomiska utvecklingen håller priset nere, medan både pristak mot rysk olja och förbjud mot import av ryska raffinerade oljeprodukter har hållit priset uppe. Ny vecka och nya tillbakagångar på kol- och gasmarknaden. Januari månad bjöd på god tillgänglighet av den förnybara kraften, samtidigt som Frankrikes kärnkraft började generera kraft enligt plan. Rallyt på utsläppsrätterna fortsatte förra veckan och december-23-kontraktet nådde som högst 97,55 euro per ton. Därefter har prisbilden försvagats och stabiliserats kring 90 euro per ton.

Konjunktur och valuta

Det har varit stora valutarörelser den senaste veckan i spåren av tunga makrobesked, där både FED och ECB höjde räntan enligt plan. En oväntat hög grad av sysselsättning i Amerika fick dollarn att stärkas i tron om att en räntetopp kanske inte är så nära förestående. Svenska Riksbanken lämnar besked imorgon och vi förväntar oss 50 räntepunkter. Kronan handlas på mycket svaga nivåer, även om en liten revansch kom under tisdagen när allmän riskaptit tilltog.

Spotpriser

Förra veckan bjöd på kallare väder, och högre priser och veckans medelpris i system blev 92 euro per MWh. Den här veckan började vindfattigt i Tyskland och södra Sverige, vilket gjorde att priset steg i söder. Högtrycket är dock inte bestående, utan robusta lågtryck är att vänta med riklig vindproduktion. Det borde ge låga priser veckan ut och ett medelpris omkring 65 euro per MWh. Nästa vecka blir det milda temperaturer med ett dämpat uppvärmningsbehov, men även mindre vind i Norden och på kontinenten. Det gör att priset förväntas stiga till omkring 75 euro per MWh.

Elterminer

Det mildare vädret under förra veckan pressade ner priset på elterminer både på kort och lång sikt. Frontkvartalskontraktet Q2-23 handlades ner med 5,25 euro och stängde på 66,75 euro per MWh under tisdagen. På helårskontraktet för 2024 ser vi en nedgång med 4,5 euro då kontraktet stängde på 64,50 euro per MWh. När det gäller helårskontraktet 2025 noterar vi även där sjunkande priser, då kontraktet stängde på 53,50 euro per MWh som resulterar i en nedgång med 4,75 euro. I elområde 4 är det fortsatt relativt höga priser jämfört med historiska utfall, med undantag för frontmånadskontraktet som handlats ned kraftigt. I elområde 3 har priset sjunkit rejält på både kort och lång sikt och i elområdena 1 och 2 är det sedan länge negativa priser om än stigande.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Säkra vintern – grymt pris på fasta elavtal!

Du som ny kund – teckna fast elavtal och få fri månadsavgift i 6 månader.

mobil Läs mer och teckna här!