Vi förstår att de höga elpriserna kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden här på kalmarenergi.se. Vill du veta när vi publicerar nästa nyhet? Prenumerera här!
Här kommer information om läget på elmarknaden vecka 7:
Väder och hydrologi
Nya lågtryck västerifrån ger milda temperaturer, 3−5 grader över det normala fram till på lördag. På söndag och måndag sjunker temperaturen mot normala nivåer, innan det återigen blir mildare. Det kommer att regna 40 procent mer än normalt under perioden och en prognos på ett underskott (-4 TWh) i den hydrologiska balansen. Vinden tilltar och från onsdag kväll till lördag går vi från 8 GW upp mot 20 GW. Därefter minskar vinden i samband med högtrycket, innan det blir blåsigt på nytt från tisdag.
Bränslemarknader
USA ska sälja ytterligare volymer från sin strategiska oljereserv. De har tidigare sålt omkring 180 miljoner fat från reserven under 2022 för att bekämpa Rysslands energikrig. Nu är planen att sälja 26 miljoner fat för att hålla emot en förmodad prisstegring under sommaren. Gaspriset sjunker och har samma prisnivå som i september 2021. Tyskland har tagit emot sin första leverans av flytande naturgas (LNG). Flödet via ledningssystemen in i Europa är oförändrat och lagernivån är fortsatt god. Priserna på utsläppsrätterna har stigit försiktigt med drygt 80 eurocent per ton under veckan som gått. EU har klubbat igenom förslaget om att förbjuda nyförsäljning av personbilar och lätta transportfordon med CO2-utsläpp från 2035.
Konjunktur och valuta
Det har varit en lugn vecka för valutaparet EUR/USD, när den amerikanska inflationen inkom enligt plan. Riksbanken höjde räntan med förväntade o,5 procentenheter, mer oväntat var att räntebanan höjs och att en ny höjning på 0,25 procentenheter sannolikt blir aktuell i april. Dessutom ska Riksbanken börja sälja statsobligationer från april. De åtgärderna sammantaget gav en stärkande effekt för kronan.
Spotpriser
Föregående vecka var medelpriset i system 69 euro per MWh till följd av ett nytt vindproduktionsrekord. Den här veckan fortsätter med milda temperaturer, vilket dämpar efterfrågan, samtidigt som kraftiga vindar är att vänta både i elområde 4 och i Tyskland. Det ger lägre spotpriser och ett veckomedel strax under 80 euro per MWh. Nästa vecka blir ett par grader kallare och det ser ut att bli ungefär samma mängd vind. Det gör att vi bedömer att priset stiger svagt, som en följd av högre förbrukning, och ger ett medelpris i system upp mot 85 euro per MWh.
Elterminer
Den gångna veckan har präglats av osäkra väderprognoser, vilket har skickat mixade signaler till marknaden. Under veckan kom även nyheten om en utbudsstörning på det norska gasfältet Troll, vilket drev upp gaspriset. Det resulterar i att vi ser en uppgång med 11,90 euro på frontkvartalskontraktet Q2-23, som stängde på 67,50 euro per MWh under tisdagseftermiddagen. På helårskontraktet för 2024 ser vi även där en uppgång med 3 euro då kontraktet stängde på 67,50 euro per MWh under tisdagseftermiddagen. Vi noterar även rörelser uppåt för helårskontraktet 2025, då kontraktet stängde på 55 euro per MWh som resulterar i en uppgång med 1,50 euro. På EPAD-marknaden har de senaste auktionsförfarandena hjälpt till att stärka likviditeten framför allt i frontmånaderna och frontkvartalet för elområde 3 och 4. I elområde 1 och 2 råder sedan länge negativa priser, om än stigande men med mycket låg omsättning.
Så fungerar elmarknaden!
El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.
Hemsidan – en källa till kunskap!
Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.