Till innehållet

Läget på elmarknaden och tips till privatkunder som vill teckna elavtal

14 september 2021

Ända sedan bottennivån under våren 2020 har elpriserna haft en stigande trend för att nu ligga på historiskt mycket höga nivåer. Det som tidigare betraktades som normalt; med högre priser på vintern och lägre på sommaren, har ställts på ända och i synnerhet i södra Sverige har sommarmånaderna bjudit på riktigt höga elpriser. Även inledningen på september har vi sett stigande priser både på kort och lång sikt.

De höga priserna har många orsaker varav svag hydrologi (låga nivåer i vattenmagasinen), dyra bränslen och låg kraftproduktion från vind- och kärnkraft är några. Till detta lägger vi överföringsbegränsningar inom Sverige som gör att skillnaderna i pris mellan Sveriges norra och södra delar förstärks samt att utsläppsrätterna fortsätter pressa uppåt och för vilka vi ser nya rekordnivåer dag efter dag trots att auktionsvolymerna ökat.

Det är svårt att säga när prisrallyt tar slut och det kommer finnas en nervositet i marknaden kring vilka situationer som kan uppstå om vi till exempel får en vinter med låga temperaturer. Det som talar för en dämpning de närmaste veckorna är att Ringhals 3 är i drift igen och att Ringhals 4 nu avslutar sin revision, vilket kommer ge både tillskott till utbudet och underlätta kraftöverföring från norr till söder.

I grafen nedan syns prisutvecklingen för ett rörligt elavtal (blå) och priset vid teckning av ett treårigt fastprisavtal (grön):

Utveckling elmarknad privatkunder

Betydande marknadshändelser

  • Försenad återstart av Ringhals 3, men reaktorn är nu i drift.
  • Återstart av Ringhals 4 planerad till 9 september.
  • Kraftigt underskott jämfört med normalt i vattenmagasinen ( -15,6 TWh efter v.35).
  • Priserna på gas och kol stigit och förhållandevis höga.
  • Priset på utsläppsrätter nära fördubblat sedan ett år tillbaka och på historiska toppnivåer (63 €/ton).
  • Likt sommaren 2020 har vi under sommaren haft överföringsbegränsningar mellan Sveriges elområden.

Hitta rätt elavtal

Vi hjälper dig att hitta rätt elavtal och rätt prisriskhantering för just dig och ditt boende. Hitta mer om våra avtalsalternativ här. Du vet väl förresten att Kalmar Energi levererar endast 100 procent förnybar el och som kund hos oss kan du följa din elanvändning och se dina fakturor och annat gutt på Mina Sidor.

Hör av dig till oss, kontakta kundcenter på 0480-45 11 45 eller via kundcenter@kalmarenergi.se, om du har frågor eller funderingar.

 

 

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt