Till innehållet

Läget på elmarknaden vecka 48

1 december 2022

Läget på elmarknaden kan beskrivas som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser. Vi förstår att det kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden, det här gäller vecka 48.

Väder och hydrologi

Veckan började med ett lågtryck, men ett östligt högtryck tar över från fredag med några torra dygn. Det blir en kortvarig lättnad under inledningen av nästa vecka innan Grönlandsblockaden tar över och ser ut att prägla förutsättningarna till dygn 15. Nordliga vindar ger en större temperaturnedgång mot 4–7 grader under normala nivåer. Det kommer mer nederbörd, i form av snö, under periodens andra hälft, men totalt omkring 50 % vilket försvagar den hydrologiska balansen till -13 TWh. Det blir låg till måttlig vind under kommande vecka, vilket ger 3–8 GW.

Bränslemarknader

Oljepriset fortsatte sin nedåtgående trend och WTI-oljan var under måndagen nere på 81 dollar per fat. Priset vände upp när OPEC+ och i synnerhet Saudiarabien öppnar för att minska produktionen med ytterligare en halv miljon fat per dag.

Kol- och gasmarknaderna har hållit sig förhållandevis lugna under den senaste veckan, med ett litet uppställ under måndagen när kalla prognoser ser ut att ta sitt grepp även över Europa. Ryssland hotade med att skruva åt gaskranen till Ukraina via Moldavien, men när de nu har betalat löper flödena på som tidigare, till och med något mer.

Det är lite mer drag och ökad volatilitet i utsläppsrätterna den senaste veckan och priset är omkring 10 procent. Vi närmar oss den senaste lokala pristoppen och trenden ser tydligt uppåtriktad ut. Bryts nivån 82,50 euro per ton ligger vägen öppen för 86 euro per ton.

Konjunktur och valuta

Det har varit en mycket liten rörelse mellan euron och dollarn den senaste veckan när flera medlemmar i USAs centralbank (FED) vill trappa ned räntehöjningstakten. Vår svenska krona har lite större rörelser som gått starkare än dollarn när allmän riskaptit har tilltagit. Riksbankschefen levererade en höjning om 75 punkter och viss tro finns på ytterligare 25 punkter. Inflationen i Spanien och Tyskland blev mer dämpad än förväntat, vilket kan få den Europeiska centralbanken (ECB) att lugna sig i december.

Spotpriser

Föregående veckas elpriser dubblerades nästan. Lägre elproduktion i norr gjorde att dessa svenska områden fick en tät priskoppling mot de södra delarna och systempriset landade på 178 euro per MWh. Ett par dygn den här veckan har varit i princip vindstilla och elpriserna steg mot 400 euro per MWh. Det var en enhetlig elprisbild i samtliga fyra elområden i Sverige och priskopplingen mot Tyskland var identisk under onsdagen mellan klockan 06:00–22:00 och torsdagen klockan 04:00–22:00. Det blir mer dämpat över helgen och vi bedömer veckans medelpris i system till omkring 280 euro per MWh. Nästa veckas Grönlandsblockad ger en  stigande förbrukning och måttlig vindkraftsproduktion samtidigt som Oskarshamn 3 tillfälligt stängs av.. De mycket höga priserna lär hålla i sig och vi bedömer medelpriset i system till 340 euro per MWh.

Elterminer

Det blir rejäla uppgångar på elterminsmarknaden när väderprognosen tyder på kallare temperaturer än normalt och det blir en 9-dagars planerad nedstängning av Oskarshamn 3. Kontraktet för Q1-23 handlades upp med 46 euro på 290 euro per MWh. Helårskontraktet för 2023 handlades upp med 40 euro, då det stängde på 182 euro per MWh under tisdagen. När vi kollar längre ut på kurvan för 2024 ser vi även där en uppgång. Kontraktet stängde på 94,30 euro per MWh, vilket ger en uppgång med 11 euro. För elområdeskontrakten görs handeln fortfarande utanför börsen, med dålig likviditet, i framför allt elområde 4. Kontrakten för elområde 3 frontkvartal och frontår handlas på höga nivåer, men helårskontraktet för 2024 har en lägre riskpremie. I elområde 1 och 2 är det sedan länge negativa priser.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Hitta rätt elavtal!

Vi vill hjälpa dig hitta rätt elavtal och rätt prisriskhantering för just dig. Läs mer om våra avtalsalternativ här.

Har du frågor och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på telefon 0480-45 11 45 eller via e-post kundcenter@kalmarenergi.se.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt