Till innehållet
Kalmar Slott

Läget på elmarknaden vecka 50

16 december 2022

Läget på elmarknaden kan beskrivas som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser. Vi förstår att det kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden, det här gäller vecka 50.

Väder och hydrologi

Grönlandsblockaden börjar mattas av, vilket öppnar upp för atlantiska lågtryck. Det blir kyliga temperaturer i några dygn till, men framåt söndag stiger temperaturen från 6–7 grader under referensvärdet till 5 grader över med topp på tisdag. Nederbördsmängderna följer samma mönster, totalt 100–110 procent, och den hydrologiska balansen är prognostiserad till -14 TWh. Det blåser väldigt lite till på fredag, runt 4 GW, men tilltagande i samband med väderomslaget och upp mot 20 GW på måndag, 13–16 GW dagarna efter det.

Bränslemarknader

Oljepriset har stigit långsamt från vecka till vecka. Efter en stark prisnedgång i slutet av föregående vecka fick prisbilden ett uppsving under den här vecka. Problem med ledningssystemet mellan Kanada och USA var den drivande faktorn i uppgången. Det kalla vädret ser ut att släppa på kontinenten, vilket har fått bränslepriserna att sjunka.

Stora kollager i de europeiska hamnarna gör att fartyg måste vänta på att få lasta av, vilket har fått priset att falla än mer.

Det är likvärdig tendens på gasmarknaden, även om fallet inte har varit lika kraftigt.

Ett fåtal handelsdagar är kvar innan frontkontraktet för utsläppsrätter går i leverans på måndag den 19 december. Intradag har priset handlats upp över 90 euro per ton, men aldrig orkat hålla sig kvar på den nivån fram till stängning.

Konjunktur och valuta

Den amerikanska inflationssiffran för november är 7,1 procent, vilket var klart lägre än förväntat. Dollarn tappar mark när det sannolikt blir lägre räntehöjningar. Den svenska inflationen blev 9,5 procent i november, men steg endast med en tiondel exklusive energi. Den svenska riksbanken har sitt nästa möte först i februari, så då kan det bli en höjning om 50 punkter. Marknaden spekulerar i om det är den sista räntehöjningen för den här gången, beroende på utvecklingen i inflationen över vintern. Kronan har stärkts den senaste veckan.

Spotpriser

Föregående vecka var elpriserna fortsatt höga och blev något dyrare i systempris, i medel 306 euro per MWh. Den här veckan sätts elsystemen i Europa på ordentliga prov på grund av den höga förbrukningen. Det stora produktionsbortfall et i Sverige leder till import under en hel del timmar och vi får därmed samma prisbild som på kontinenten. Under tisdagen och onsdagen mellan klockan 06:00–18:00 har Frankrike, ovanligt nog, varit marginalprissättande för Sverige via Tyskland. Norra Sverige och NO3 fick nytt prisrekord under onsdagen mätt i kronor. Vi bedömer att veckans medelpris i system blir rekordhögt, cirka 360 euro per MWh. Nästa vecka blir det en helt annan situation när temperaturen stiger kraftigt och vi får tillbaka mycket produktion via kärnkraft, mer vind och vatten. Vi förväntar oss en halvering av priserna, ner mot 200 euro per MWh eller mer.

Elterminer

Den gångna veckan har visat på kraftiga prisnedgångar på grund av att prognoser visar mildare och blötare väder efter en period av temperaturer under normalt. Under tisdagen stängde Q1-23 på 272 euro per MWh, vilket blir en nedgång med 68 euro från vecka till vecka. Samtliga kvartal i helår 2023 har handlats ner under veckan, vilket resulterade i att helårskontraktet stängde på 182,5 euro per MWh under tisdagen. Längre ut på kurvan för 2024 noterar vi en prisnedgång med 12,75 euro och kontraktet stängde på 86,50 euro per MWh. Elområdeskontrakten handlas fortsatt utanför börsen med dålig likviditet, i framför allt elområde 4. Kontrakten för elområde 3 frontkvartal och frontår handlas på höga nivåer, men helårskontraktet för 2024 har en lägre riskpremie. I elområde 1 och 2 är det negativa priser sedan länge.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt