Till innehållet
Olandsbron

Läget på elmarknaden vecka 1

5 januari 2023

Läget på elmarknaden kan beskrivas som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser. Vi förstår att det kan skapa oro och osäkerhet hos många av våra kunder. Därför skriver vi löpande nyheter om läget på elmarknaden, det här gäller vecka 1.

Väder och hydrologi

Vi går in i några dygn med lite varierande väderlek över området. Kallast på fredag med 3 grader under referensvärdet men från söndag successivt stigande upp mot 1 – 4 grader över normalt i nästa vecka. Rikliga nederbördsmängder fram till måndag, därefter i linje med referens och totalt 160 % för perioden vilket stärker den hydrologiska balansen upp mot -9 TWh. Generellt blåsigt 8 – 18 GW med toppar idag onsdag och på söndag.

Bränslemarknader

Kina öppnade upp vilket gav ett uppsving på oljepriserna inför julledigheten. En skyhög smittspridning, åtminstone enligt de medierapporteringar som lämnar landet, gör dock att man numera tror på en försenad efterfrågan och att Kina ökar sin import först under andra halvåret av 2023.

Det har varit fortsatta prisminskningar på övriga bränslekomponenter som är en viktig del av Europas energimix.

Temperaturmässigt har det varit betydligt mildare än vad som är normalt för säsongen. Det har minskat uppvärmningsbehovet och samtidigt så har vindkraftsproduktionen varit hög nere på kontinenten.

Utsläppsrätterna har åter börjat följa efter bränslepriserna och följaktligen backat tillbaka 6 procent under veckan som gått. Med mildvädret har inte fossil kraft behövts användas vilket medfört en nedgång i efterfrågan på utsläppsrätterna, och i nästa vecka återupptas auktionerna.

Konjunktur och valuta

Lugna valutarörelser över jul- och nyårshelgerna men rivstart med makronyheter igår. Dämpad inflation för december i Tyskland med nära två procentenheter gjorde att både räntor och euron pressades tillbaka mot dollarn. Den svenska tjänstesektorn visar fortfarande på tillväxt men den avtagande trenden fortsätter. Kronan har tappat mark mot euron jämfört med den senaste veckorapporten men rörelsen kan härledas till de sista dagarna innan jul.

Spotpriser

Föregående vecka gav mycket låga priser runt nollan och flera negativa timmar i Tyskland och Nederländerna medförde att kraften flöt norrut. Det tryckte ner även de svenska priserna och medelpriset i system på veckobasis blev 49 euro per MWh. Innevarande vecka har inletts något högre när vinden mojnat och det är i princip full arbetsvecka för de flesta. Inte fullt så blåsigt men söndagen lär åter bli förhållandevis billig. Vi bedömer veckans medelpris i system till strax under 100 euro per MWh. Nästa vecka börjar oxveckorna men för årstiden milda temperaturer är i sikte vilket ger en likvärdig förbrukning. Det ser milt och framförallt blåsigt ut i Tyskland vilket håller nere priserna där. Något mindre vind i Norden och vi bedömer nästa veckas medelpris i system likvärdigt som denna vecka och omkring 100 euro per MWh.

Elterminer

Den gångna veckan var det tydligt att många aktörer unnat sig lite julledighet med få omsatta kontrakt på elbörsen. Trots det har vi fått se fronten pressas ner ytterligare med fortsatta milda prognoser och goda gaslagernivåer i Europa samtidigt som vi noterat mindre uppgångar längre ut på kurvan. Under tisdagen stängde Q2-23 på 94 euro per MWh, vilket blir en nedgång med 21 euro vecka till vecka. Även frontmånaderna januari/februari har fått se fortsatt rejäla nedställ med en total nedgång på över 200 euro sedan toppnoteringarna i början av december. Om vi kollar längre ut på kurvan för 2024 så noterar vi i stället en uppgång med 2,50 euro och kontraktet stängde på 82,50 euro per MWh. För elområdeskontrakten görs den mesta handeln fortsatt utanför börs med dålig likviditet men med fallande prisbilder för såväl elområde 3 som elområde 4. Kontrakten för elområde 3 frontkvartal och frontår handlas fortsatt på höga nivåer men helårskontraktet för 2024 har en lägre riskpremie. I elområde 1 och 2 är det sedan länge negativa priser men med stigande tendenser.

Så fungerar elmarknaden!

El kan tyckas vara en enkel produkt som de flesta av oss tar förgiven. Faktum är att elhandel sker på en komplex marknad där många faktorer avgör det slutliga elpriset. Vår elmarknadsexpert Caroline Kullman förklarar, läs mer här.

Hemsidan – en källa till kunskap!

Vi har samlat all information kopplat till energikrisen på kalmarenergi.se/energikrisen. Fördjupa dig i vad som styr elpriset, läs nyheter och få konkreta spartips. Du som kund hos oss kan följa din elanvändning, se dina fakturor och avtal på Mina Sidor.

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt